TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.10.2019.
Na adresi Dalmatinska 6 u Sarajevu, nedavno je otvoren cafe restoran Flora u kojem ćete, zahvaljujući imenu, ali i uređenju na trenutak imati dojam kao da ste ušetali na cvjetnu livadu koju prate i šarmantni komadi namještaja.

Pazili su na baš svaki detalj kako bi kreirali ugodan ambijent kojim dominiraju pastelne nijanse, zelena boja, zlatni detalji te cvjetni motivi.

Čak i strop krase cvjetni motivi kojem su pruge na podu i geometrijski motivi odličan kontrast. Iako na prvi pogled nespojivi, uz ostale detalje kreiraju harmoniju u prostoru.
Visoki smeđi stupovi koji se protežu duž cijelog cafea izrađeni su od drveta te neodoljivo podsjećaju na samu koru drveta koju prate cvjetne instalacije.

Cafe restoran se proteže na dva kata te ima dio za pušače, kao i nepušače, a na njihovom meniju se, uz ukusnu kavu, razne kolače i palačinke, nalaze i razna jela idealna za ukusan početak dana, a svaki od Flora doručaka poslužuju se uz uštipke od integralnih žitarica.

Chic, prostran i fotogeničan – ovako nam je njegova vlasnica, Mirela, opisala ovaj cafe u tri riječi, a kada ga posjetite, uvidjet ćete da interijer i atmosfera usitinu odlično odgovaraju ovim epitetima.
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!