Ovaj cafe u Parizu dobio je status kultnog, a oduševljava prekrasnom baštom i wow slasticama - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Ovaj cafe u Parizu dobio je status kultnog, a oduševljava prekrasnom baštom i wow slasticama

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
24.12.2021.

Nakon otvaranja prvog kafića Kitsuné u Parizu, o Maison Kitsunéu se priča kao o mjestu koje ne smijete preskočiti ako se nađete u Gradu svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačnije, otvaranje novog kafića prošle godine u vrtu Palais du Louvre je izazvao veliko interesovanje među fashionisticama, DJ umjetnicima i dizajnerima jer vlasnici Gildas Loaëc i Masaya Kuroki su krenuli još dalje u pogledu svoje životne vizije otvarajući mjesto koje fanovi logotipa lisice, toplih napitaka i mini poslastica u pariškoj bašti su čekali dugo.

Podijeljen na dva nivoa, ovaj kafić je dizajniran tako da bude u isto vrijeme mjesto gdje ćete uživati u opuštajućim trenucima ispijanja kafe, ali i mjesto gdje ćete vrlo rado doći na pauzu i pojesti nešto od specijaliteta. 

Pored udobnog interijera na prvom spratu sa velikim prozorima koji omogućavaju puno prirodno osvjetljenje, nalazi se i kutak za ispijanje kafe, dok na drugom spratu se nalazi šank i prostor za jelo.

Moderan i minimalistički dekor prostora pripisuje se francuskoj arhitektonskoj i dizajnerskoj firmi Ciguë koja je uz dodatak neonskih svjetala kreirala toplu atmosferu.

Hrastove stepenice nude rustikalni dodir u odnosu na modernije elemente kao što su pultovi od nehrđajućeg čelika, a baršunaste detalji i velika ogledala podsjećaju na eleganciju i luksuz Pariza. 

Meni u Café Kitsuné Louvreu, koji je osmislio šef kuhinje Yuji Tani, a kreirao šef kuhinje Chihiro Yamazaki, je „modernistička reinterpretacija klasičnog pariškog bistroa“, prema Maison Kitsunéu.

Klasika francuskog bistroa i američka jela u restoranima rekreirani su sa japanskim štihom. Osim kafe koju čini nam se svaki posjetitelj mora isprobati, pronaći ćete domaću granolu i jogurt, japanske palačinke s Benedikt jajima, croque-monsieur inspiriran Azijom, tartar od govedine teriyaki… Deserti se kreću od sezonskog voća do palačinki Dorayaki, dok kafa ili espreso, sa zrnima porijeklom iz Kostarike i Francuske, mogu biti klasično uparivanje sa ovim poslasticama.

I voila: kafić koji kombinuje francusko znanje i duh sa dozom japanske mistike, uz dobru dozu street style inspiracije je mjesto koje ne želite propustiti.

 

***

Naslovna fotografija: @

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno