TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 4.6.2024.

Burrata sir postao je prava senzacija na društvenim mrežama posljednjih godina.


Ovaj kremasti, mekani sir oduševljava ljubitelje hrane diljem svijeta svojim bogatim okusom i teksturom koja se topi u ustima. Fotografije jela s burratom često preplavljuju Instagram i TikTok, izazivajući divljenje i želju za isprobavanjem ove delikatese. No, što je točno burrata i zašto je toliko popularna?

 



Burrata sir

Burrata je talijanski sir, porijeklom iz regije Apulije. Sastoji se od meke vanjske ljuske od mozzarella sira, dok je unutrašnjost ispunjena kremastom smjesom od svježeg sira i vrhnja. Ova kombinacija daje burrati jedinstvenu teksturu i okus koji je bogat, kremast i jednostavno neodoljiv.

Burrata se često poslužuje svježa, uz jednostavne dodatke poput maslinovog ulja, svježih rajčica i bosiljka, ali se također koristi u raznim jelima, od salata do tjestenina. Mi vam u nastavku donosimo jednostavan recept za tjesteninu s burrata sirom koji će ispasti provjereno dobro baš svaki put, a osim toga, gotov je u trenu

Sir možete pronaći u Crvena jabuka gastro market Marindvor i kušati ovu gourmet senzaciju već danas. 

 



Recept za tjesteninu s domaćim umakom od rajčice i burrata sirom

Sastojci

 

  • 400 g tjestenine po izboru
  • 500 g svježih rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat šećera
  • Svježi bosiljak (nekoliko listova)
  • 250 g burrata sira


 



Priprema

Rajčice operite i narežite na kockice. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite češnjak na laganoj vatri dok ne postane zlatno smeđe boje, pazeći da ne zagori. Potom dodajte narezane rajčice u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 - 20 minuta, povremeno miješajući. Začinite solju, paprom i prstohvatom šećera kako biste uravnotežili kiselost rajčica.


Foto: @restauracjabursztynowa1



U međuvremenu skuhajte tjesteninu u velikom loncu s posoljenom vodom prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Kada je umak gotov, dodajte skuhanu tjesteninu u tavu s umakom i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine kako bi umak bio kremastiji.


Foto: @anita__dujic



Podijelite tjesteninu s umakom na tanjure. Na vrh svakog tanjura stavite komadić burrata sira i nekoliko listova svježeg bosiljka. Prelijte s malo maslinovog ulja i poslužite odmah. Uživajte u ovoj jednostavnoj, ali ukusnoj tjestenini koja spaja bogate okuse domaćeg umaka od rajčice i kremaste burrate!

* * *
Naslovna fotografija: @cremeitalia


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!