Burger Day! Izdvojili smo 2 savršena recepta Jamie Olivera za burgere koje morate probati!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETJames Trevor Oliver uglavnom je poznat po svojoj tipično engleskoj kuhinji koja mu je privukla brojne televizijske emisije i fanove.
Kao jedna od najuticajnijih osoba u britanskoj ugostiteljskoj industriji, ne predstavlja da nas oduševljava svojim kulinarskim sposobnostima i trikovima koji, nekim čudom ili ne, uvijek završe kao nešto najbolje što smo probali u životu.
Hranjivi, ukusni i prije svega #mljac burgeri iz kuhinje Jamie Olivera poslužit će kao savršen snack za prijateljska druženja ili brza večera za drage osobe, a jednom kad ih isprobate sigurni smo da će se često naći na odabiru.
'Insanity' burger by Jamie Oliver
Foto: jamieoliver.com
Sastojci:
- 800 g mljevenog mesa
- maslinovo ulje
- 1 veliki crveni luk
- 1 kapljica octa od bijelog vina
- 2 velika kornišona ili kiselog krastavca
- 4 lepice sa sezamom na vrhu
- Po želji 4-8 listova dimljene slanine
- 4 kašičice senfa
- Tabasco ili neki drugi ljuti sos
- 4 tanke kriške sira
- 4 kašičice kečapa
Sastojci za dekoraciju i sos:
- listovi salate
- 2 velike kašike majoneze
- 1 velika kašika kečapa
- 1 kašičica Tabasco ili nekog drugog ljutog sosa
- 1 kašičica Worcestershire sosa ili bilo kojeg balzamico sosa
- po želji 1 kašičica rakije ili burbona
Priprema:
Da biste dobili najbolji hamburger, idite kod svog mesara i zamolite ih da vam faširaju 800g bifteka.
Podijelite ga na 4 dijela i mokrim rukama smotajte svaki komad u oblik lopte, a zatim utisnite u oblik ravne pljeskavice širine otprilike 12 cm i oko 2 cm šire od lepina. Stavite na podmazan tanjir i ohladite u frižideru.
Zatim sitno narežite crveni luk, stavite u posudu s octom i prstohvatom morske soli. Narežite kisele krastavce i prepolovite lepine. Zelenu salatu sitno nasjeckajte i u posudi pomiješajte s ostatkom sastojaka za sos i začinite po ukusu.
Pljeskavice potapšajte uljem i začinite solju i biberom. Koristite dvije tave. U prvu stavite 2 pljeskavice pritiskajući ih lagano špatulom, a zatim stavite polovinu slanine u drugu tavu.
Nakon 1 minute prevrnite pljeskavice i premažite svaku kuhanu stranu sa ½ žličice senfa i ljutim sososm. Nakon još jedne minute, preokrenite na stranu gdje je stavljen senf i ponovno premažite drugu sa još ½ žličice senfa i malo ljutim sosom.
Pecite još minutu, nakon čega na svaki hamburger možete staviti malo hrskave slanine ako želite i sira. Ponovite sa preostala dva hamburgera.
Da biste kreirali savršen izgled burbera dodajte četvrtinu sosa na lepinu, a zatim stavite pljeskavicu, četvrtinu luka i kiselog krastavca. Natrljajte vrh lepine kečapom, a zatim lagano pritisnite.
Kako hamburger odstoji nekoliko minuta, sokovi će se upiti u lepinu, stoga poslužite odmah ili ukoliko volite da je malo više natopljena lepina sačekajte 5 minuta.
Orginalni recept možete pogledati ovdje.
Začinjeni burger od kukuruza i slanutka by Jamie Oliver
Foto: jamieoliver.com
Sastojci:
- 800 g batata ili slatkog krompira
- 2 kašičice dimljene paprike
- maslinovo ulje
- 1 x 400 g konzerve slanutka
- 1 x 340 g konzerve kukuruza šećerca
- 15 g svježeg korijandera
- ½ kašičica mljevenog korijandera
- ½ kašičica mljevenog kima
- 3 velike kašike običnog brašna
- 1 limun
- zelena salata
- 2 velika zrela paradajza
- kečap
- 4 lepinice za burger
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Batat očistite, zatim prepolovite i isjecite na veličinu pomfrita. Pomiješajte prstohvat soli, crnog bibera i 1½ kašičice paprike (ostatak sačuvajte za pljeskavice). Prelijte batate sa ½ kašike maslinovog ulja i dodajte začine preko. Rasporedite batate u jedan sloj na plehu.
Pecite u vrućoj pećnici 35 do 40 minuta ili dok ne porumeni batat.
Ocijedite slanutak i kukuruz,a onda stavite u procesor za hranu. Listove korijandera dodajte zajedno sa svim stabljikama. Ako nemate procesor hrane, stavite u posudu i zgnječite gnječilicom za krompir ili viljuškom.
Dodajte začine, brašno i prstohvat morske soli, naribajte koricu limuna, a zatim pulsirajte dok se smjesa ne sjedini, ali ne ni previše glatko - želite zadržati malo teksture.
Na radnoj površini nanesite malo brašna i oblikujte smjesu u četiri jednako velika burgera (debljine otprilike 2 cm). Prenesite na pladanj i stavite u frižider na oko 30 minuta da se stegne.
Zagrijte kapljicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Jednom kad postane vruće dodajte pljeskavice i pecite oko 10 minuta ili dok ne postanu zlatne. Odrežite 4 lista salate, a zatim paradajz fino narežite vodoravno. Prepolovite lepine, zatim nanesite dosta kečapa na podnožje svake od njih, a zatim stavite pljeskavicama. Složite preko nekoliko kriški paradajza, list salate, nekoliko listova korijandera.
Preostalu salatu nasjeckajte s ostatkom paradajza, pokapajte sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte iscijeđeni sok od limuna, začinite, prelijte premazom i poslužite s pljeskavicama i pomfritom od batata. Uživajte!
Orginalni recept možete pogledati ovdje.
***
Naslovna fotografija: @jamieoliver
Tekst: Ilda Lihić-Isović