Burger Day! Izdvojili smo 2 savršena recepta Jamie Olivera za burgere koje morate probati! - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Burger Day! Izdvojili smo 2 savršena recepta Jamie Olivera za burgere koje morate probati!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
28.5.2021.

James Trevor Oliver uglavnom je poznat po svojoj tipično engleskoj kuhinji koja mu je privukla brojne televizijske emisije i fanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedna od najuticajnijih osoba u britanskoj ugostiteljskoj industriji, ne predstavlja da nas oduševljava svojim kulinarskim sposobnostima i trikovima koji, nekim čudom ili ne, uvijek završe kao nešto najbolje što smo probali u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranjivi, ukusni i prije svega #mljac burgeri iz kuhinje Jamie Olivera poslužit će kao savršen snack za prijateljska druženja ili brza večera za drage osobe, a jednom kad ih isprobate sigurni smo da će se često naći na odabiru.

'Insanity' burger by Jamie Oliver

Foto: jamieoliver.com

Sastojci:

  • 800 g mljevenog mesa
  • maslinovo ulje
  • 1 veliki crveni luk
  • 1 kapljica octa od bijelog vina
  • 2 velika kornišona ili kiselog krastavca
  • 4 lepice sa sezamom na vrhu
  • Po želji 4-8 listova dimljene slanine
  • 4 kašičice senfa
  • Tabasco ili neki drugi ljuti sos
  • 4 tanke kriške sira
  • 4 kašičice kečapa

Sastojci za dekoraciju i sos:

  • listovi salate
  • 2 velike kašike majoneze
  • 1 velika kašika kečapa
  • 1 kašičica Tabasco ili nekog drugog ljutog sosa
  • 1 kašičica Worcestershire sosa ili bilo kojeg balzamico sosa
  • po želji 1 kašičica rakije ili burbona

Priprema:

Da biste dobili najbolji hamburger, idite kod svog mesara i zamolite ih da vam faširaju 800g bifteka.

Podijelite ga na 4 dijela i mokrim rukama smotajte svaki komad u oblik lopte, a zatim utisnite u oblik ravne pljeskavice širine otprilike 12 cm i oko 2 cm šire od lepina. Stavite na podmazan tanjir i ohladite u frižideru.

Zatim sitno narežite crveni luk, stavite u posudu s octom i prstohvatom morske soli. Narežite kisele krastavce i prepolovite lepine. Zelenu salatu sitno nasjeckajte i u posudi pomiješajte s ostatkom sastojaka za sos i začinite po ukusu.

Pljeskavice potapšajte uljem i začinite solju i biberom. Koristite dvije tave. U prvu stavite 2 pljeskavice pritiskajući ih lagano špatulom, a zatim stavite polovinu slanine u drugu tavu.

Nakon 1 minute prevrnite pljeskavice i premažite svaku kuhanu stranu sa ½ žličice senfa i ljutim sososm. Nakon još jedne minute, preokrenite na stranu gdje je stavljen senf i ponovno premažite drugu sa još ½ žličice senfa i malo ljutim sosom.

Pecite još minutu, nakon čega na svaki hamburger možete staviti malo hrskave slanine ako želite i sira. Ponovite sa preostala dva hamburgera.

Da biste kreirali savršen izgled burbera dodajte četvrtinu sosa na lepinu, a zatim stavite pljeskavicu, četvrtinu luka i kiselog krastavca. Natrljajte vrh lepine kečapom, a zatim lagano pritisnite.

Kako hamburger odstoji nekoliko minuta, sokovi će se upiti u lepinu, stoga poslužite odmah ili ukoliko volite da je malo više natopljena lepina sačekajte 5 minuta.

Orginalni recept možete pogledati ovdje.

Začinjeni burger od kukuruza i slanutka by Jamie Oliver

Foto: jamieoliver.com

Sastojci:

  • 800 g batata ili slatkog krompira
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • maslinovo ulje
  • 1 x 400 g konzerve slanutka
  • 1 x 340 g konzerve kukuruza šećerca
  • 15 g svježeg korijandera
  • ½ kašičica mljevenog korijandera
  • ½ kašičica mljevenog kima
  • 3 velike kašike običnog brašna
  • 1 limun
  • zelena salata
  • 2 velika zrela paradajza
  • kečap
  • 4 lepinice za burger
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Batat očistite, zatim prepolovite i isjecite na veličinu pomfrita. Pomiješajte prstohvat soli, crnog bibera i 1½ kašičice paprike (ostatak sačuvajte za pljeskavice). Prelijte batate sa ½ kašike maslinovog ulja i dodajte začine preko. Rasporedite batate u jedan sloj na plehu.

Pecite u vrućoj pećnici 35 do 40 minuta ili dok ne porumeni batat.

Ocijedite slanutak i kukuruz,a onda stavite u procesor za hranu. Listove korijandera dodajte zajedno sa svim stabljikama. Ako nemate procesor hrane, stavite u posudu i zgnječite gnječilicom za krompir ili viljuškom.

Dodajte začine, brašno i prstohvat morske soli, naribajte koricu limuna, a zatim pulsirajte dok se smjesa ne sjedini, ali ne ni previše glatko - želite zadržati malo teksture.

Na radnoj površini nanesite malo brašna i oblikujte smjesu u četiri jednako velika burgera (debljine otprilike 2 cm). Prenesite na pladanj i stavite u frižider na oko 30 minuta da se stegne.

Zagrijte kapljicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Jednom kad postane vruće dodajte pljeskavice i pecite oko 10 minuta ili dok ne postanu zlatne. Odrežite 4 lista salate, a zatim paradajz fino narežite vodoravno. Prepolovite lepine, zatim nanesite dosta kečapa na podnožje svake od njih, a zatim stavite pljeskavicama. Složite preko nekoliko kriški paradajza, list salate, nekoliko listova korijandera.

Preostalu salatu nasjeckajte s ostatkom paradajza, pokapajte sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte iscijeđeni sok od limuna, začinite, prelijte premazom i poslužite s pljeskavicama i pomfritom od batata. Uživajte!

Orginalni recept možete pogledati ovdje.

***

Naslovna fotografija: @jamieoliver
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno