TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 28.5.2021.

James Trevor Oliver uglavnom je poznat po svojoj tipično engleskoj kuhinji koja mu je privukla brojne televizijske emisije i fanove.

Kao jedna od najuticajnijih osoba u britanskoj ugostiteljskoj industriji, ne predstavlja da nas oduševljava svojim kulinarskim sposobnostima i trikovima koji, nekim čudom ili ne, uvijek završe kao nešto najbolje što smo probali u životu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Hranjivi, ukusni i prije svega #mljac burgeri iz kuhinje Jamie Olivera poslužit će kao savršen snack za prijateljska druženja ili brza večera za drage osobe, a jednom kad ih isprobate sigurni smo da će se često naći na odabiru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

'Insanity' burger by Jamie Oliver

Foto: jamieoliver.com

Sastojci:

  • 800 g mljevenog mesa
  • maslinovo ulje
  • 1 veliki crveni luk
  • 1 kapljica octa od bijelog vina
  • 2 velika kornišona ili kiselog krastavca
  • 4 lepice sa sezamom na vrhu
  • Po želji 4-8 listova dimljene slanine
  • 4 kašičice senfa
  • Tabasco ili neki drugi ljuti sos
  • 4 tanke kriške sira
  • 4 kašičice kečapa

Sastojci za dekoraciju i sos:

  • listovi salate
  • 2 velike kašike majoneze
  • 1 velika kašika kečapa
  • 1 kašičica Tabasco ili nekog drugog ljutog sosa
  • 1 kašičica Worcestershire sosa ili bilo kojeg balzamico sosa
  • po želji 1 kašičica rakije ili burbona

Priprema:

Da biste dobili najbolji hamburger, idite kod svog mesara i zamolite ih da vam faširaju 800g bifteka.

Podijelite ga na 4 dijela i mokrim rukama smotajte svaki komad u oblik lopte, a zatim utisnite u oblik ravne pljeskavice širine otprilike 12 cm i oko 2 cm šire od lepina. Stavite na podmazan tanjir i ohladite u frižideru.

Zatim sitno narežite crveni luk, stavite u posudu s octom i prstohvatom morske soli. Narežite kisele krastavce i prepolovite lepine. Zelenu salatu sitno nasjeckajte i u posudi pomiješajte s ostatkom sastojaka za sos i začinite po ukusu.

Pljeskavice potapšajte uljem i začinite solju i biberom. Koristite dvije tave. U prvu stavite 2 pljeskavice pritiskajući ih lagano špatulom, a zatim stavite polovinu slanine u drugu tavu.

Nakon 1 minute prevrnite pljeskavice i premažite svaku kuhanu stranu sa ½ žličice senfa i ljutim sososm. Nakon još jedne minute, preokrenite na stranu gdje je stavljen senf i ponovno premažite drugu sa još ½ žličice senfa i malo ljutim sosom.

Pecite još minutu, nakon čega na svaki hamburger možete staviti malo hrskave slanine ako želite i sira. Ponovite sa preostala dva hamburgera.

Da biste kreirali savršen izgled burbera dodajte četvrtinu sosa na lepinu, a zatim stavite pljeskavicu, četvrtinu luka i kiselog krastavca. Natrljajte vrh lepine kečapom, a zatim lagano pritisnite.

Kako hamburger odstoji nekoliko minuta, sokovi će se upiti u lepinu, stoga poslužite odmah ili ukoliko volite da je malo više natopljena lepina sačekajte 5 minuta.

Orginalni recept možete pogledati ovdje.

Začinjeni burger od kukuruza i slanutka by Jamie Oliver

Foto: jamieoliver.com

Sastojci:

  • 800 g batata ili slatkog krompira
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • maslinovo ulje
  • 1 x 400 g konzerve slanutka
  • 1 x 340 g konzerve kukuruza šećerca
  • 15 g svježeg korijandera
  • ½ kašičica mljevenog korijandera
  • ½ kašičica mljevenog kima
  • 3 velike kašike običnog brašna
  • 1 limun
  • zelena salata
  • 2 velika zrela paradajza
  • kečap
  • 4 lepinice za burger
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Batat očistite, zatim prepolovite i isjecite na veličinu pomfrita. Pomiješajte prstohvat soli, crnog bibera i 1½ kašičice paprike (ostatak sačuvajte za pljeskavice). Prelijte batate sa ½ kašike maslinovog ulja i dodajte začine preko. Rasporedite batate u jedan sloj na plehu.

Pecite u vrućoj pećnici 35 do 40 minuta ili dok ne porumeni batat.

Ocijedite slanutak i kukuruz,a onda stavite u procesor za hranu. Listove korijandera dodajte zajedno sa svim stabljikama. Ako nemate procesor hrane, stavite u posudu i zgnječite gnječilicom za krompir ili viljuškom.

Dodajte začine, brašno i prstohvat morske soli, naribajte koricu limuna, a zatim pulsirajte dok se smjesa ne sjedini, ali ne ni previše glatko - želite zadržati malo teksture.

Na radnoj površini nanesite malo brašna i oblikujte smjesu u četiri jednako velika burgera (debljine otprilike 2 cm). Prenesite na pladanj i stavite u frižider na oko 30 minuta da se stegne.

Zagrijte kapljicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Jednom kad postane vruće dodajte pljeskavice i pecite oko 10 minuta ili dok ne postanu zlatne. Odrežite 4 lista salate, a zatim paradajz fino narežite vodoravno. Prepolovite lepine, zatim nanesite dosta kečapa na podnožje svake od njih, a zatim stavite pljeskavicama. Složite preko nekoliko kriški paradajza, list salate, nekoliko listova korijandera.

Preostalu salatu nasjeckajte s ostatkom paradajza, pokapajte sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte iscijeđeni sok od limuna, začinite, prelijte premazom i poslužite s pljeskavicama i pomfritom od batata. Uživajte!

Orginalni recept možete pogledati ovdje.

***

Naslovna fotografija: @jamieoliver
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Umorna si – možda ti samo treba “delete”.

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Umorna si – možda ti samo treba “delete”. Umorna si – možda ti samo treba “delete”.

Otvaraš telefon samo da brzo pročitaš poruku. Sekundu kasnije – već si na TikToku. Još jedan video psa koji svira klavir. Smiješno, slatko… i tako poznato.

Stižu notifikacije. Podsjetnici iskaču. Screenshot koji si poslala sebi – za svaki slučaj. Screenshot koji si htjela poslati najboljoj prijateljici – ali nisi. Novi e-mail s naslovom „Posljednja prilika“, koji nikada nećeš otvoriti. A tu je i ona aplikacija koju nisi koristila od 2022. godine. I dalje tiho troši bateriju, prostor, energiju.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks2_bonjour_ba
 

Ne znaš kad je sve to postalo normalno – ali znaš da si umorna. Tvoj um je preopterećen. Tvoj telefon je preopterećen. I – planeta je preopterećena.

Digitalni otpad: Nevidljiv, ali stvaran

Digitalni otpad je stvaran. Tih. Tvrdoglav. I uporan. To su stare poruke, nepročitani mailovi, zaboravljeni dokumenti i fotografije koje si čuvala „za svaki slučaj“.

Ali sve to ne živi samo u tvom telefonu. Živi na serverima širom svijeta koji gutaju energiju, zagrijavaju atmosferu i ostavljaju trag.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks4_bonjour_ba
 

Evo nekoliko primjera koje ne možemo samo „izbrisati“:

  • Svaki mail s privitkom godišnje proizvede oko 10 grama CO₂.

  • 1.000 suvišnih fotografija u cloudu? Kao da mjesec dana gori sijalica 24/7.

  • Automatska ažuriranja aplikacija koje ne koristiš? Troše energiju, bateriju, stvaraju emisije.

Zato, ne radi se samo o uređenom telefonu. Radi se o stvarnom utjecaju na svijet oko nas.

 

nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks3_bonjour_ba
 

Čista umjetnost – ali ne ona iz galerija

Nestlé i ove godine podsjeća da briga o planeti ne mora izgledati spektakularno. Ponekad je dovoljno samo... obrisati.

Znaš ono kad konačno obrišeš stotine nepotrebnih fotki iz galerije, sredite inbox ili izbaciš aplikacije koje ne koristiš? Nema vatrometa. Nema aplauza. Ali osjećaš se lakše. Zrak je čistiji. Glava tiša. Fokus – napokon tvoj.


bonjour_ba_office_01
 


Kako početi? Evo nekoliko digitalnih rituala koje možeš ubaciti u svoju sedmičnu rutinu:

  • Očisti ono što ti više ništa ne znači
    Pet fotki istog outfita. Jelovnik iz dostave. Boarding karta iz 2019. Screenshot tuđeg storyja. Obrisano = oslobođeno.

  • Otkaži ono što te više ne zanima
    Newsletter koji nikad ne otvaraš. Aplikacija koju si skinula iz znatiželje. Push notifikacije koje ti prekidaju misli. Više ti ne trebaju.

  • Daj smisao svom brisanju
    Ne moraš to raditi svaki dan. Ali jednom sedmično? Obavezno. Kao što mijenjaš posteljinu ili stavljaš masku na kosu. Kratko traje, a daje mnogo.

To postaje tvoj mali otpor digitalnom haosu. I tvoj doprinos planeti.


bonjour_ba_office_02
 

Na jesen, kao simboličnu zahvalu svima koji su odlučili da naprave prostor za sebe i planetu, planirana je nova akcija sadnje drveća. U posljednje četiri godine, kroz inicijativu Čista umjetnost, Nestlé je posadio više od 12.500 sadnica. Divno, zar ne?

Zato samo počni. Jedan dan. Jedna mala promjena.  Čista umjetnost počinje brisanjem

I najvažnije – daj sebi 15 minuta bez ekrana.

Samo ti.
Tvoja kava.
Pogled kroz prozor.
Bez skrolanja. Bez zvukova. Bez zahtjeva.

Tih 15 minuta može biti najzdraviji poklon koji si sebi dala ove sedmice.
Bolji nego bilo koja mindfulness aplikacija.

I mnogo, mnogo tiši.


nestle-kampanja-cista-umjetnost-detoks5_bonjour_ba

Foto: pexels.com


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!