TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 14.6.2016.
Ukusno pripremljeni burgeri s domaćim sosovima originalne recepture samo su jedan od razloga zašto ćete zavoljeti koncept koji djeluje pod imenom Burger Bar Sarajevo.
Zanimljiv interijer s inspirativnim porukama i upečatljivim detaljima, pomno razvijen način služenja hrane te bogata gastro ponuda učinili su ovo mjesto poželjnom destinacijom za sve gurmane. Burger Bar Sarajevo otvoren je početkom trećeg mjeseca ove godine, a nalazi se u centru Sarajeva, na par minuta pješice od Narodnog Pozorišta, u ulici Skenderija na broju 31B. 
O samom konceptu ovog restorana i njegovoj ponudi, saznali smo više u razgovoru s Damirom Puzićem.

„“Burger Bar” – prvi Dine In & Take Out burger restoran ovog tipa u Bosni i Hercegovini, inspirisan je ukusnim američkim burgerima, a začinjen tradicionalnim receptima, upakovanim u ugodan ambijent uz ljubazno osoblje.“


„Burger Bar u svojoj ponudi ima sočne burgere interesantnih imena, pripremljene od isključivo stopostotnog mesa iz domaćeg uzgoja, prilagođene različitim ukusima i apetitima, zatim raznovrsne priloge, čime se izdvaja od svega što ste do sada probali. Osim navedenih specijaliteta, Burger Bar može se pohvaliti domaćim sosovima po originalnim recepturama, koji se spravljaju od svježih i pomno biranih namirnica i začina, te namjenski rađenom pecivu bez aditiva, koji svakom burgeru daje poseban i jedinstven okus, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim u novom gurmanskom iskustvu. Kako bi originalna priča bila zaokružena, u ponudi se nalazi i veoma širok asortiman raznih alkoholnih i osvježavajućih pića.“

„Osobama koje nas posjete prvi put svakako preporučujemo da probaju što više naših burgera, pratećih priloga i sosova kako bi stekli kompletan dojam o našoj jedinstvenoj ponudi. Naš specijalni burger, Burger Bar Sliders je idealan za prvu posjetu jer se sastoji od 3 burgera u manjoj izvedbi kako bi gost kroz jednu porciju mogao odmah probati 3 burgera od tri različite vrste mesa. Također u ponudi su i razni meniji gdje po nešto povoljnijoj cijeni svi naši gosti uz burgere mogu probati i sve priloge te naše domaće sosove na koje smo jako ponosni.“





„Inspiraciju za interijer i zaštićeni kreativni koncept Burger Bara našli smo u našoj definisanoj misiji poslovanja a to je da se ne ograničavamo samo na proizvodnju i prodaju američkih burgera već da želimo promijeniti samu percepciju načina konzumacije istih, a to postižemo upravo najviše kroz ambijent, visok nivo kvalitete svih naših proizvoda te način usluge i služenja svih naših proizvoda. Slogani koje koristimo, Count the memories, not the calories i Taste the difference možda najbolje oslikavaju tu našu težnju. Iza svega urađenog može se potpisati par osoba gdje smo sinergijom naših raznih sposobnosti i struka pokušali sve zamišljeno pretvoriti u unikatno gurmansko djelo u vidu prvog Burger restorana ovakvog tipa u BiH, a vrijeme i naši cijenjeni gosti će najbolje ocijeniti da li smo i koliko u tome uspjeli.“




Foto: photodestinationsarajevo.com
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!