Uskoro počinje sezona divnih tulipana. Evo kako učiniti da potraju što duže. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Uskoro počinje sezona divnih tulipana. Evo kako učiniti da potraju što duže.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
16.2.2023.

Skori početak proljeća znači obilje prekrasnog cvjetanja, posebno šarenih tulipana koji se pojavljuju posvuda od vrtova i parkova do cvjećara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buketi prekrasnih tulipana ukrali su simpatije dama svojim izduženim stabljikama i kupastim laticama, a dovoljan je tek jedan pogled na njih kako bi se na našem licu nacrtao osmijeh.

 Ako želite da iskoristite vrhunac sezone tulipana uzmite u obzir ove smjernice za njegu tulipana u vazi.
 

Kako da tulipani što duže ostanu svježi?

 

Kupovina tulipana


Pri kupovini tulipana, birajte one koji su još uvijek čvrsto zatvoreni i nisu u potpunosti obojeni. To će vam pripomoći da što duže ostanu svježi. Uživat ćete u procesu cvjetanja, ali i mirisu koji se širi prostorijom.

 

 

 

Odaberite pravu vazu
 

Dobro pravilo je odabrati vazu koja pokriva najmanje polovinu visine stabljika tulipana. Tulipani vole da se protežu tako da je najbolje dati im dovoljno prostora u vazi i ne spajati ih jedno na drugo. Tačnije, u vazi posložite cvijeće u krug kako se ne bi naslanjali jedni na druge. Ako stabljike imaju lišće koje će prilikom dodavanja u vazu biti potopljene, uklonite ga budući da bi to moglo potaknuti propadanje cvijeta. 
 

Izrežite stabiljke pod uglom od 45 stepeni


Ovaj trik omogućava stabljikama da upiju više svježe vode. Imajte na umu da tulipani rastu nakon što su u vazi kada isječete stabljike.

 

 

 

Omogućite im dosta vode


Tulipani vole vodu, a najbolji izbor je hladna, slatka voda. Kada donesete svoje tulipane kući i odaberete svoju omiljenu vazu, napunite je do tri četvrtine. Predlažemo da mijenjate vodu svaki drugi dan i dajte stabljikama dodatno rezanje. 

 Izbjegavajte prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti


Budući da su tulipani "fotoosjetljivi", znači da rastu i otvaraju se na sunčevoj svjetlosti, izbjegavajte stavljanje vaze na direktnu sunčevu svjetlost ili toplinu jer će brže uvenuti kada se cvjetovi otvore. 

 

 

 

Kako aranžirati bukete sa tulipanom?


Budite izbirljivi kada dodajete drugo cvijeće

Ako želite da u svoj aranžman uvrstite i drugo cvijeće, imajte na umu da su tulipani vrlo osjetljivi na drugo cvijeće. Uobičajeno cvijeće koje djeluje na životni ciklus tulipana su narcisi jer oni emituju supstancu koja će učiniti da tulipani brže uvenu. Sa druge strane nećete imati problem ako im pridružite ruže i hortenzije. Budite kreativni. Izaberite omiljenu vazu, poigrajte se s nijansama stabiljki te uživajte u cvjetnoj čaroliji koja nastaje u vašem domu.

 

 

***
Naslovna fotografija: @tsvit_com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno