TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 3.10.2019.

Meksička kuhinja omiljena je diljem svijeta. Raznovrsna je, pikantna  i donosi uzbudljivu fuziju različitih kulinarskih utjecaja. U fokusu njihovih recepata najčešće su kukuruz, mahunarke i paradajz, kao i chilli papričice te sveprisutni avokado. 

Posebnost njihove kuhinje prepoznali su strastveni zaljubljenici u hranu, a uz burito, tortilje, tacose, Guacamole umak…, tko bi joj uistinu odolio?

Meni gotovo svim Meksikancima nezamisliv je bez tortilje ili tacosa od kukuruznog brašna, koji su osnova za raznovrsne nadjeve. Nekoliko ideja za pripremu upravo ovog jela, povodom 'Nacional Taco day' izdvojili smo u nastavku. 

PRIJEDLOG BROJ JEDAN

Sastojci:
200 g mljevenog junećeg mesa
2 svježa paradajza srednje veličine
1 srednji crni luk
2 češnja bijelog luka
Čili papričica
230 g crvenog graha
Tacosi

Priprema:
Luk i čili papričicu nasijecite i pecite u tavi na manjoj temperaturi dok ne omekšaju.
Zatim dodajte mljeveno meso i nastavite pržiti dok ne ispari višak tečnosti. 
Paradajz koji ste prethodno izrezali na sitne kockice dodajte u tavu te sve začinite solju i biberom po želji. Zatim dodajte i grah te kuhajte desetak minuta. Dobivenom smjesom napunite tortilje. Poslužite uz šalšu od paradajza. 

PRIJEDLOG BROJ 2

Guacamole umak je neizostavan dio meksičke kuhinje te može biti i glavni sastojak tortilje. Usitnite zreli avokado, jedan crveni luk te svježi korijandar ili peršin i dodajte mu sok od jedne limete. Zatim dodajte ½ žličice mljevene čili papričice i soli te sve izmiješajte u jednoličnu smjesu. 

PRIJEDLOG BROJ 3

Sastojci:

500 g baby špinata
250 g ricotte
2 češnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ulje
Tacosi

Priprema:

Dodajte špinat u vrelu posoljenu vodu i kuhajte par minuta dok listovi ne omekšaju.
U tavu dodajte malo maslinovog ulja i prepržite protisnuti češnjak. U zdjeli pomiješajte ricottu, sol, papar i još malo maslinova ulja. Uz ovu smjesu te usitnjeni skuhani špinat kojem ste dodali preprženi češnjak napunite tacose.

PRIJEDLOG BROJ 4

Vrijeme je za nešto slatko! 
Tortilju stavite na laganu vatru u suhu tavu. Zatim po njoj žlicom prelijte čokoladni namaz te banane izrezane na sitne, tanke krugove. Preklopite drugom tortiljom i okrenite. Kada tortilja porumeni, maknite ju s vatre i poslužite. Dobar tek!

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo novo mjesto u Sarajevu koje ćete željeti dodati na listu za ručak

TEKST: Bonjour.ba - PR

Otkrili smo novo mjesto u Sarajevu koje ćete željeti dodati na listu za ručak Otkrili smo novo mjesto u Sarajevu koje ćete željeti dodati na listu za ručak

Ako ste u posljednje vrijeme u Sarajevu tražili novo mjesto za ručak koje nudi nešto drugačije, imamo otkriće koje će vam se svidjeti. Smješten tik uz uobičajeni gradski ritam, Urban Caffè Deli uvodi sedmični meni koji izgleda kao idealan izgovor da počastite sebe dobrim obrokom.

Ovaj dodatak gastro scene dolazi kao pravo osvježenje: moderno, promišljeno i dovoljno raznoliko da vas svaki ponedjeljak dočeka novom kombinacijom okusa.
 

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-13-bonjour-ba

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-12-bonjour-ba

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-1-bonjour-ba


Šta je novo u Urban Caffè Deli-u?    
 

Naime, ovo omiljeno mjesto brojnih ljubitelja dobre hrane i ugodne atmosfere, sada donosi novo gastro iznenađenje, sedmični meni koji svakog ponedjeljka oduševljava svježim kombinacijama okusa. U želji da gostima pruži uvijek nešto novo i zanimljivo, tim kuhara pažljivo kreira ponudu koja uključuje: dnevnu supu, izbor jednog od tri glavna jela, te osvježavajuću salatu ili slatki desert.
 

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-7-bonjour-ba


Cijeli meni dostupan je po cijeni od 20 KM, a svako jelo je spoj moderne gastronomije, pažljivo odabranih sastojaka i vrhunske prezentacije. Za sladokusce, tu su i dvije nove zvijezde iz kuhinje restorana: Urban čokoladna torta, raskošna i elegantna poslastica za istinske ljubitelje čokolade, te Pistacija torta, koja spaja kremastu teksturu i profinjene orašaste note.
 

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-5-bonjour-ba


Pored sedmičnog menija, gosti svakodnevno mogu uživati i u bogatoj a la carte ponudi, u kojoj svaki zalogaj nosi pečat kreativnosti i vrhunskog umijeća. 

Urban Caffè Deli već je godinama i pouzdan partner u keteringu, idealan za poslovne sastanke, korporativne evente ili privatne proslave – gdje se svaki detalj, od prezentacije do okusa, pažljivo osmišljava kako bi ostavio snažan dojam. 
 

sarajevo-restoran-urban-caffe-deli-bosmal-2-bonjour-ba


Bilo da dolazite na jutarnju kafu, poslovni ručak ili opušteno druženje, Urban Caffè Deli ostaje omiljena destinacija svih koji znaju cijeniti dobru hranu, prijatnu atmosferu i modernu eleganciju. 
 

Gdje se nalazi?  
 

Ulica Milana Preloga 12A ( sprat M) hotel Bosmal Arjaan by Rotana.

Za one koji vole planirati unaprijed sedmični meni Urban Caffè Delija objavljuje svakog ponedjeljka na Instagram profilu.
 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!