TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 1.4.2020.

Superukusna večera spremna za svega pola sata donosi vam najzabavniju kombinaciju najboljih sastojaka. Da, pričamo o pizzi i kako njeno tijesto napraviti bez kvasca i sa 3 različita slasna nadjeva.

Pored standardnog nadjeva kojemu nitko ne može odoljeti (čitaj: margherita), donosimo vam recept za pizzu s brokulom i pizzu s mozzarellom i pršutom. Za sve posljedice kao što su brzi nestanak komada pizza sa pladnja ne odgovaramo.

RECEPT ZA TIJESTO

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • 350 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 2 prstohvata soli

PRIPREMA:

Pećnicu upalite na 250 stupnjeva i ostavite da se grije. U veliku posudu za miješanje prvo stavite sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i zamijesite glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte u krug promjera 30 cm. Premjestite ga na masni papir za pečenje i stavite u tepsiju.
Za prijedloge nadjeva prelistajte dalje.

MARGHERITA

Foto: unsplash.com

SASTOJCI:

  • Tijesto za pizzu
  • 250 g umaka od rajčice
  • 1 pakovanje mozzarelle, tanko narezati
  • 16 svježih listova bosiljka
  • Maslinovo ulje, po ukusu

PRIPREMA:

Tijesto razvaljajte te rasporedite umak od rajčice po površini. Zatim tanko narezane komade mozzarelle postavite ravnomjerno posvuda i preko pospite listove bosiljka.
Sve polijte s par kapi maslinovog ulja po ukusu.

PIZZA S BROKULOM

SASTOJCI:

  • Tijesto za pizzu
  • 1/4 šalice pesto umaka
  • 1/4 šalice nasjeckanih rajčica
  • 1/4 šalice maslina
  • kora od 1/2 limuna
  • prstohvat crvene paprike
  • 1 pakovanje svježe mozzarelle, narezane
  • 2 šalice cvijetova brokule, grubo nasjeckane
  • 1/4 šalice zdrobljenog feta sira
  • 1/2 limuna, tanko narezanog
  • 1/2 šalice začinjenog mikrozelenja (po želji)

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Premažite lim za pečenje maslinovim uljem.
Tijesto premažite pestom. Dodajte rajčice, masline, limunovu koricu, crvenu papriku i mozzarellu.
Dodajte brokulu i na vrh stavite 3-4 kriške limuna. Pospite po površini komadiće feta sira.
Prebacite u pećnicu i pecite 10-15 minuta ili dok kora ne postane hrskava i sir se ne rastopi. Izvadite pizzu iz pećnice i pospite mikro zelenilom.

PIZZA S MOZZARELLOM I PRŠUTOM

SASTOJCI:

  • Tijesto za pizzu
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 šalice umaka od rajčice
  • 1/2 žlice suhog bosiljka
  • 1/4 žlice suhog origana
  • 1/4 žličice crvene paprike
  • 1 pakovanje mozzarella sira, tanko narezanog
  • 1/4 šalice naribanog parmezana
  • 1 list bosiljka nasjeckan
  • 2 komada pršuta
  • 3-4 rajčice narezane
  • 1 šaka rukole
  • Sol i papar po ukusu

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Prebacite tijesto na lim i premažite dio kore maslinovim uljem. Dodajte umak i pospite bosiljkom, origanom i crvenom paprikom.
Zatim dodajte sir, svježi bosiljak, pršut i rajčicu i stavite lim u pećnicu.
Nakon 10-15 minuta, dodajte rukolu na vrh i pecite dodatnih 5-10 minuta ili dok se sir potpuno ne rastopi, a kora ne postane blago zlatna.
Izvadite iz pećnice, pospite s malo crnog papra, posolite i uživajte!

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim?

TEKST: Bonjour.ba - PR

Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim? Ove godine sve više ljudi u BiH slavi Novu godinu drugačije. Jeste li i vi drugi tim?

Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru? 

Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj.  


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_2
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_3
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_5
 

Šta zapravo znači biti „drugi tim“?


To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka. 

Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu: 
 

Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu


Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”… 

Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.

Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_8

U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala. 

Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.


lasko_malt_bonjour_ba_4-1
bih-nova-godina-lasko-dark-malt-305-bonjour-ba
 

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom


Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar. 

Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.


lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_7

Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.

Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.


lasko_malt_bonjour_ba_5
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_4
 

Opcija 3: Solo, ali namjerno


Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.

Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom. 

Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


lasko_malt_bonjour_ba_3-1
bih-nova-godina-lasko-dark-malt-309-bonjour-ba
lasko_malt_nova_godina_bonjour_ba_6
 

Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?


Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:

Ako vam je važno da:

  • večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',

  • imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,

  • imate svoj ritual ispijanja pića iz čaše, ali birate ono što vam u tom trenutku zaista prija, kao i da
     
  • doček pamtite po osjećaju, razgovoru i ugodnoj atmosferi,

onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.  

Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu. 

Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.


bih-nova-godina-lasko-dark-malt-310-bonjour-ba

Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu? 

Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.

Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Laško Malt BiH

 

Voditeljica projekta: Inka Šehić
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović
Fotografije: Marko Jovančić i Sanela Zukić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!