3 recepta za ukusnu i brzu pizzu koju možete pripremiti bez kvasca
Tekst:Marija Perić
GOURMETSuperukusna večera spremna za svega pola sata donosi vam najzabavniju kombinaciju najboljih sastojaka. Da, pričamo o pizzi i kako njeno tijesto napraviti bez kvasca i sa 3 različita slasna nadjeva.
Pored standardnog nadjeva kojemu nitko ne može odoljeti (čitaj: margherita), donosimo vam recept za pizzu s brokulom i pizzu s mozzarellom i pršutom. Za sve posljedice kao što su brzi nestanak komada pizza sa pladnja ne odgovaramo.
RECEPT ZA TIJESTO
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
- 350 g glatkog brašna
- 2 dcl mlake vode
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice ulja
- 2 prstohvata soli
PRIPREMA:
Pećnicu upalite na 250 stupnjeva i ostavite da se grije. U veliku posudu za miješanje prvo stavite sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i zamijesite glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte u krug promjera 30 cm. Premjestite ga na masni papir za pečenje i stavite u tepsiju.
Za prijedloge nadjeva prelistajte dalje.
MARGHERITA
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
- Tijesto za pizzu
- 250 g umaka od rajčice
- 1 pakovanje mozzarelle, tanko narezati
- 16 svježih listova bosiljka
- Maslinovo ulje, po ukusu
PRIPREMA:
Tijesto razvaljajte te rasporedite umak od rajčice po površini. Zatim tanko narezane komade mozzarelle postavite ravnomjerno posvuda i preko pospite listove bosiljka.
Sve polijte s par kapi maslinovog ulja po ukusu.
PIZZA S BROKULOM
SASTOJCI:
- Tijesto za pizzu
- 1/4 šalice pesto umaka
- 1/4 šalice nasjeckanih rajčica
- 1/4 šalice maslina
- kora od 1/2 limuna
- prstohvat crvene paprike
- 1 pakovanje svježe mozzarelle, narezane
- 2 šalice cvijetova brokule, grubo nasjeckane
- 1/4 šalice zdrobljenog feta sira
- 1/2 limuna, tanko narezanog
- 1/2 šalice začinjenog mikrozelenja (po želji)
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Premažite lim za pečenje maslinovim uljem.
Tijesto premažite pestom. Dodajte rajčice, masline, limunovu koricu, crvenu papriku i mozzarellu.
Dodajte brokulu i na vrh stavite 3-4 kriške limuna. Pospite po površini komadiće feta sira.
Prebacite u pećnicu i pecite 10-15 minuta ili dok kora ne postane hrskava i sir se ne rastopi. Izvadite pizzu iz pećnice i pospite mikro zelenilom.
PIZZA S MOZZARELLOM I PRŠUTOM
SASTOJCI:
- Tijesto za pizzu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/4 šalice umaka od rajčice
- 1/2 žlice suhog bosiljka
- 1/4 žlice suhog origana
- 1/4 žličice crvene paprike
- 1 pakovanje mozzarella sira, tanko narezanog
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- 1 list bosiljka nasjeckan
- 2 komada pršuta
- 3-4 rajčice narezane
- 1 šaka rukole
- Sol i papar po ukusu
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Prebacite tijesto na lim i premažite dio kore maslinovim uljem. Dodajte umak i pospite bosiljkom, origanom i crvenom paprikom.
Zatim dodajte sir, svježi bosiljak, pršut i rajčicu i stavite lim u pećnicu.
Nakon 10-15 minuta, dodajte rukolu na vrh i pecite dodatnih 5-10 minuta ili dok se sir potpuno ne rastopi, a kora ne postane blago zlatna.
Izvadite iz pećnice, pospite s malo crnog papra, posolite i uživajte!
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić