TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.4.2020.

Čokoladni deserti brzo mame osmijeh na lice, a posebice volimo pripremu poslastica koje izgledaju kao da su u njih uloženi sati rada u kuhinji, a zapravo zahtijevaju tek malo strpljenja i par sastojaka koji se kriju u gotovo svakoj ostavi. 

Lava cake ili souffle je naše simpatije ukrao upravo zbog činjenice da sadrži rastopljenu čokoladu i hrskavi biskvit koji u duetu s hladnim sladoledom postaje osvježavajući desert.

Zanimljiv miks tekstura, ali i toplo hladna kombinacija pretvaraju ovaj desert u posebno gastro iskustvo. 


SASTOJCI:

  • 4 jaja
  • 160 g čokolade
  • 160 g maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 50 g brašna
  • prstohvat soli
  • korica naranče (po želji)

PRIPREMA:

Otopite čokoladu na pari i u nju dodajte maslac. Za to vrijeme, u zdjeli mutite jaja i šećer u prahu dok ne dobijete gotovo dvostruko veću smjesu. 
U zdjelu polako dodajte smjesu čokolade i maslaca te naribanu koricu naranče, lagano ručno miješajući. Miješajte sastojke pazeći da ne izbijete zrak – morate dobiti jednoličnu, prozračnu smjesu. Zatim malo po malo dodajte prosijano brašno. 

Kalupe za pripremu dobro premažite maslacem i pospite kakaom (višak isipajte iz posudice). Jako je važno da ih dobro namastite. Izlijte smjesu u kalup, no, ostavite oko pola centimetara od ruba kalupa prazno. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 11-12 minuta.
Poslužite uz sladoled, slatko vrhnje ili omiljeno voće. 

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!