TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.11.2022.

Kada bismo u tri riječi morali opisati idealnu slasticu mnogima bi kroz um prošle riječi – čokoladna, osvježavajuća i neodoljiva. No, vjerujemo da neki bi među ta tri pridjeva uvrstili i zdrava.


Naime, zdrave slastice odličan su način da unesete potrebne nutrijente, ali i zasladite se nakon ukusnog ručka ili slasne večere. Stoga, ovog puta za našu rubriku Gourmet vlasnica profila Slagalica okusa, Anita Markić, kreirala je nešto drugačiji recept za slasticu kojoj ćete teško moći odoljeti. Brownie s bundevom, kojem posebnu notu slatkoće daje čokolada idealna su jesenja slastica. 

„Ovi brownies su puni sočnosti, čokoladnog okusa,uključivanje pirea od bundeve napravilo je veliku razliku u okusu. Također velika prednost je kvalitetna kalorijska vrijednost", podijelila nam je Anita, a popis sastojaka i detaljnu pripremu donosimo u nastavku.





Sastojci:

  • 150 g pirea od bundeve
  • 2 jaja (ili zamjena za jaja 2 žlice chia sjemenki + 6 žlica vode. Ostavite na sjemenke upiju tekućinu 5 minuta)
  • 1/4 šalice zobenog mlijeka
  • 1/3 javorov sirupa
  • 1/4 kokos šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1/2 žličica praška za pecivo
  • 70 g čokolade na kockice
  • 1 žličica cimeta
  • 1/3 žlice đumbira u prahu
  • 1/3 muškatnog oraščića
  • 1 žlica sode bikarbone


Priprema: 

Sve sastojke spojite špatulom. Ostavite peći u zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Režite šnite, te ukoliko želite dio možete ostaviti u zamrzivač.


* * *
Foto: Anita Markić


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!