TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.11.2022.

Kada bismo u tri riječi morali opisati idealnu slasticu mnogima bi kroz um prošle riječi – čokoladna, osvježavajuća i neodoljiva. No, vjerujemo da neki bi među ta tri pridjeva uvrstili i zdrava.


Naime, zdrave slastice odličan su način da unesete potrebne nutrijente, ali i zasladite se nakon ukusnog ručka ili slasne večere. Stoga, ovog puta za našu rubriku Gourmet vlasnica profila Slagalica okusa, Anita Markić, kreirala je nešto drugačiji recept za slasticu kojoj ćete teško moći odoljeti. Brownie s bundevom, kojem posebnu notu slatkoće daje čokolada idealna su jesenja slastica. 

„Ovi brownies su puni sočnosti, čokoladnog okusa,uključivanje pirea od bundeve napravilo je veliku razliku u okusu. Također velika prednost je kvalitetna kalorijska vrijednost", podijelila nam je Anita, a popis sastojaka i detaljnu pripremu donosimo u nastavku.





Sastojci:

  • 150 g pirea od bundeve
  • 2 jaja (ili zamjena za jaja 2 žlice chia sjemenki + 6 žlica vode. Ostavite na sjemenke upiju tekućinu 5 minuta)
  • 1/4 šalice zobenog mlijeka
  • 1/3 javorov sirupa
  • 1/4 kokos šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1/2 žličica praška za pecivo
  • 70 g čokolade na kockice
  • 1 žličica cimeta
  • 1/3 žlice đumbira u prahu
  • 1/3 muškatnog oraščića
  • 1 žlica sode bikarbone


Priprema: 

Sve sastojke spojite špatulom. Ostavite peći u zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Režite šnite, te ukoliko želite dio možete ostaviti u zamrzivač.


* * *
Foto: Anita Markić


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!