TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 23.5.2023.
Ako ste ljubitelji slasnih zalogaja u kojim prevladavaju okusi tamne čokolade, onda smo sigurni da smo pronašli slasticu koju ćete ovog vikenda rado napraviti.
Bez obzira volite li mekanu teksturu ili ste pak među onim rijetkima koji vole nešto više pečen ovaj kolač, jedno je sigurno – brownie je kolač kojem teško možemo odoljeti. Naime, riječ je o slastici koja ne traži zahtjevnu pripremu te koja će vas oduševiti rapsodijom slatkih okusa. Stoga, ako ste ovih dana odlučili zavrnuti rukave i zasladiti se uz ukusni čokoladni brownie u nastavku donosimo recept koji smo pronašli na profilu @foodilica iza kojeg stoji simpatična Ines Kolundžić.
Sastojci:
Priprema:
120 g čokolade otopite s maslacem potom u tu otopljenu čokoladu dodajte kavu i kakao.
Zatim jaja, šećer i sol pjenasto izmiksajte.
U pjenastu smjesu dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
Potom umiješajte brašno te na kraju dodajte 50 g nasjeckane čokolade.
Smjesu izlijete u pekač (26cm X 26cm) obložen papirom za pečenje.
Brownie pecite u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 180°C 15 min, potom ga izvadite iz pećnice rasporedite sjeckanu bijelu čokoladu i vratite na dodatnih 10 min u pećnicu.
Gotove brownie hladite barem 40-ak min prije konzumacije.
* * *
Foto: @foodilica
TEKST: Ada Ćeremida
Kako nam se Uskrs bliži, donosimo recept za nezaobilazni slatki hljeb koji će upotpuniti vaš uskršnji sto.
Pinca, tradicionalni uskrsni hljeb, nezaobilazna je poslastica na blagdanskim stolovima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj slatki, mekani hljeb obogaćen limunovom i narandžinom koricom, rumom i vanilijom, simbol je Uskrsa i dolaska proljeća.
Njeni korijeni sežu duboko u prošlost, kada se pripremala u bogatim domaćinstvima kao luksuzna delicija, dok je danas postala omiljeni klasik.
Nekada se pinca pripremala uz mnogo strpljenja i ljubavi, a kako biste i vi dobili onu pravu, vazdušastu teksturu, bitno je poštovati nekoliko trikova u pripremi. U nastavku donosimo provjereni recept koji garantuje najmekšu i najmirisniju pincu koju ste ikada probali!
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
200 ml toplog mlijeka
80 g maslaca (sobne temperature)
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
Narendana korica 1 limuna i 1 narandže
1 kašika ruma
50 g grožđica (opciono, prethodno natopljenih u rumu)
1 žumance
1 kašika mlijeka
Foto: @foodandmoodblog
Priprema:
Za pripremu pince prvo je potrebno aktivirati kvasac. U posudu s toplim mlijekom dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta dok ne zapjeni. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, so, te narendane korice limuna i narandže. Kada se kvasac aktivira, dodajte ga u smjesu zajedno sa žumancima, jajetom, vanilijom i rumom. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i povezano.
Zatim, postepeno dodajte omekšali maslac, uz neprestano miješenje, dok tijesto ne postane elastično i meko. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste, otprilike sat i po do dva, dok ne udvostruči volumen.
Foto: @janjolinka
Kada je tijesto spremno, lagano ga premijesite i oblikujte u okrugli hljepčić. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata da odmori.
Prije nego što stavite pincu u rernu, premažite je umućenim žumancetom i mlijekom, a zatim oštrim nožem zarežite križ na vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 - 35 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Foto: @foodandmoodblog
Kada je pečena, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je po želji pospite krupnim šećerom. Poslužite uz šolju toplog čaja ili kafe i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog uskrsnog hljeba.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!