Britanski redatelji predstavili modni film - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Britanski redatelji predstavili modni film

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
15.11.2011.

U Sarajevu  počeo projekt Modiko HD       Sinoć je u punoj dvorani art kina Kriterion u Sarajevu održano predavanje o modnom filmom u sklopu događaja Modiko HD. Modiko HD je modni projekt u kojem će osim sinoć održanih predavanja biti i trodnevne radionice modnog filma s dizajnerima iz udruženja MODIKO i lokalnim redateljima. Bosanskohercegovački dizajneri koji će sa režiserima Midhatom Mujkićem i Zinkom Bejtićem snimati kratke filmove su: Jasna Hadžimehmedović-Bekrić, Amna Kunovac-Zekić, Kao Pao Shu, Milan Senić, Ata Omerbašić, Lejla Hodžić, Belma Lizde-Kurt, Lena Stefanović, zajedno sa stilisticom Gashom Miladinović, frizerima Mahirom Sinanovićem i Ensarom Dervišbegovićem te vizažisticama Majom Koristović-Talović i Renatom Ponjević, dok je za vizualni identitet projekta zaslužna mlada grafička dizajnerica Enisa Bravo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer je započeta govorom britanskog ambasadora koji se osvrnuo na energiju, kreativnost i talente koji postoje u BiH. Nadodao je da upravo kreativna industrija zauzima 6% domaćih industrija, te da ima ogroman potencijal. Nakon toga, vrsne redateljice Kathryn Ferguson i Elisha Smith Leverock, te dizajner David Saunders, osnivač londonskog branda David&David, progovorili su o svim prednostima i manama modnog filma.

Kathryn se u početku osvrnula na početke stvaranja kratkih modnih filmova, koji se vežu za početak 50-ih i koji se ogledao kroz rijetke promotivne kampanje. U 70-im naglasak je već polako stavljan na odjeću i pojedine kreacije. Ubrzo je uslijedio skok u 90-e. Nick Knigh, britanski fotograf, je zauzeo posebno mjesto u njenom govoru, budući da je Nick jedan od priznatijih fotografa koji je surađivao s Vogueom, i-D i poznatim dizajnerima, među kojima je najzanimljiviji Gareth Pugh.

02

Našli su se i tu video zapisi s revija Alexandera McQueena, među kojima je i revija s Kate Moss, koju je nakon kokainskog skandala, McQueen ipak „angažirao“ i prikazao kroz hologram kao veličanstvenu božicu obavijenu bijelom haljinom. Za vrijeme prikazivanja filma s Katinim hologramom skoro da smo mogli osjetiti kako svi prisutni u sebi potvrdno klimaju glavom i govore: „Da, zbog ovog osjećaja se bavim modom.“. A da i modni film itekako zabavan dokazuju video zapisi poput Lanvinove posljednje kampanje u kojem manekenke, ali i sam Alber plešu na poznati hit I know you want me.
Nakon Kathryn, uslijedilo je predstavljanje David Saundresa. David se počeo baviti dizajnom sasvim spontano. Naime, on je školovani slikar i jednom ga je cimerica pozvala na fancy event, kako je on to rekao. Budući da nije imao što odjenuti otišao je vani i na cesti je vidio štand s bijelim majicama. Kupio je jednu i na njoj oslikao tavu. Majica mu se učinila zanimljivom, pa se usudio otići u njoj na event. Iako je priznaje, jednim dijelom mozga mislio da će ga svi ismijati, ugodno se iznenadio kada je vidio kako ostali uzvanici pozitivno reagiraju na njegovu majicu.  Davidov talent prepoznao je i francuski Vogue, a kada su u pitanju modni filmovi, komentirao je da su oni odličan način promocije dizajnera, pogotovo za one umjetnike kojima modna pista i nije baš draga.
Naposljetku je Elisha okupljenima predstavila svojim modnim filmovima koji uvijek u sebi sadrže dozu humora. Elisha je također surađivala s mnogim priznatim dizajnerima, kao što je Fred Butler, koji je dizajnirao šešir u obliku telefona koji Lady Gaga nosi u spotu za pjesmu Telephone.

03


Ovo inspirativno predavanje je zbilja sve prisutne uvjerilo u prednosti novih medija u koje se pod broj jedan svakako ubrajaju internet kanali. Iako su se predavači fokusirali na razradu tematike modnog filma jer je to i osnovica ovog događaja, pokazane su prednosti po dizajnere gdje modne piste i predstavljanje pred ograničenim brojem ljudi „izlazi iz mode“, a dolaze novi multifunkcionalni kanali –internet, film i multimedija. Drago nam je da su i domaće dizajnerske snage dobile priliku napraviti svoje modne filmove pomoću kojih će se predstaviti gdje god požele u cijelom svijetu, a ne sumnjamo da će početak tog predstavljanja u Bosni i Hercegovini, biti kako i priliči, na prvom bh. modnom portalu Modamo.info. Stay tuned.

PreviousNext


modamo.info
Foto: Dževad Arnautović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno