TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.11.2011.
U Sarajevu počeo projekt Modiko HD Sinoć je u punoj dvorani art kina Kriterion u Sarajevu održano predavanje o modnom filmom u sklopu događaja Modiko HD. Modiko HD je modni projekt u kojem će osim sinoć održanih predavanja biti i trodnevne radionice modnog filma s dizajnerima iz udruženja MODIKO i lokalnim redateljima. Bosanskohercegovački dizajneri koji će sa rež
Kathryn se u početku osvrnula na početke stvaranja kratkih modnih filmova, koji se vežu za početak 50-ih i koji se ogledao kroz rijetke promotivne kampanje. U 70-im naglasak je već polako stavljan na odjeću i pojedine kreacije. Ubrzo je uslijedio skok u 90-e. Nick Knigh, britanski fotograf, je zauzeo posebno mjesto u njenom govoru, budući da je Nick jedan od priznatijih fotografa koji je surađivao s Vogueom, i-D i poznatim dizajnerima, među kojima je najzanimljiviji Gareth Pugh.
Našli su se i tu video zapisi s revija Alexandera McQueena, među kojima je i revija s Kate Moss, koju je nakon kokainskog skandala, McQueen ipak „angažirao“ i prikazao kroz hologram kao veličanstvenu božicu obavijenu bijelom haljinom. Za vrijeme prikazivanja filma s Katinim hologramom skoro da smo mogli osjetiti kako svi prisutni u sebi potvrdno klimaju glavom i govore: „Da, zbog ovog osjećaja se bavim modom.“. A da i modni film itekako zabavan dokazuju video zapisi poput Lanvinove posljednje kampanje u kojem manekenke, ali i sam Alber plešu na poznati hit I know you want me.
Nakon Kathryn, uslijedilo je predstavljanje David Saundresa. David se počeo baviti dizajnom sasvim spontano. Naime, on je školovani slikar i jednom ga je cimerica pozvala na fancy event, kako je on to rekao. Budući da nije imao što odjenuti otišao je vani i na cesti je vidio štand s bijelim majicama. Kupio je jednu i na njoj oslikao tavu. Majica mu se učinila zanimljivom, pa se usudio otići u njoj na event. Iako je priznaje, jednim dijelom mozga mislio da će ga svi ismijati, ugodno se iznenadio kada je vidio kako ostali uzvanici pozitivno reagiraju na njegovu majicu. Davidov talent prepoznao je i francuski Vogue, a kada su u pitanju modni filmovi, komentirao je da su oni odličan način promocije dizajnera, pogotovo za one umjetnike kojima modna pista i nije baš draga.
Naposljetku je Elisha okupljenima predstavila svojim modnim filmovima koji uvijek u sebi sadrže dozu humora. Elisha je također surađivala s mnogim priznatim dizajnerima, kao što je Fred Butler, koji je dizajnirao šešir u obliku telefona koji Lady Gaga nosi u spotu za pjesmu Telephone.
Ovo inspirativno predavanje je zbilja sve prisutne uvjerilo u prednosti novih medija u koje se pod broj jedan svakako ubrajaju internet kanali. Iako su se predavači fokusirali na razradu tematike modnog filma jer je to i osnovica ovog događaja, pokazane su prednosti po dizajnere gdje modne piste i predstavljanje pred ograničenim brojem ljudi „izlazi iz mode“, a dolaze novi multifunkcionalni kanali –internet, film i multimedija. Drago nam je da su i domaće dizajnerske snage dobile priliku napraviti svoje modne filmove pomoću kojih će se predstaviti gdje god požele u cijelom svijetu, a ne sumnjamo da će početak tog predstavljanja u Bosni i Hercegovini, biti kako i priliči, na prvom bh. modnom portalu Modamo.info. Stay tuned.
{gallery}studeni_jedanaest/modiko_predavanje{/gallery}
modamo.info
Foto: Dževad Arnautović
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!