Kraljica Elizabeta II je preminula: Ovo su momenti po kojima ćemo je pamtiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kraljica Elizabeta II je preminula: Ovo su momenti po kojima ćemo je pamtiti

Tekst:

Emina Smaka

BONJOUR.VOLI
9.9.2022.

Sinoć je zvanično objavljena smrt najduže vladajućeg monarha Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabete II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovom vijesti smo instant počeli razmišljati o promjenama koje ova tužna vijest nosi, njenoj vladavini i događajima po kojima će je svijet pamtiti. Kraljica je svoju ulogu preuzela neočekivano u 27. godini života, koja je uslijedila odmah nakon smrti njenog oca. Iako su mnogi njeno krunisanje dočekali s nepovjerenjem, Elizabet je tokom svoje vladavine dokazala drugačije. 


Njena izuzetna posvećenost 

Iako je njeno obrazovanje bilo donekle ograničeno, uvijek je željela biti u potpunosti informisana, upozorena i savjetovana. Od malih nogu je pokazivala da je odgovorna, pa je i premijer Winston Churchill za nju rekao da je imala autoritet kojeg je bilo neobično vidjeti kod djeteta. Kroz neke od najtežih trenutaka koje je njeno kraljevstvo osjetilo pokazala je posvećenost. 

 


Ljubav prema životinjama

BBC navodi kako je kao mala rekla da želi biti djevojka s farme koja će biti okružena konjima i psima. Bez obzira na titulu koju je imala nije propuštala priliku da provodi vrijeme upravo sa svojim konjima i prepoznatljivim psima rase corgy. Moramo priznati da smo fotografije kraljice kako se smije nekako uvijek povezivali upravo sa životinjama koje su je okruživale.

 

 

Pojavljivanje na televiziji

Njeno krunisanje je bilo prvo koje se prikazivalo na televiziji, pored toga prva je iz vladajuće monarhije koja je 1957. poželjela sretan Božić svom narodu. To je postala njena tradicija. Također, 1969. je prikazan i prvi dokumentarac iz kraljevske palate koji je gledaocima dao na uvid privatni i poslovni život kraljevske porodice. 

 


Njezini outfiti

Outfiti koje je birala kraljica će zauvijek ostati prepoznatljivi. Uvijek je nosila monohromatska izdanja koja su uključivala najčešće jarke boje, od odijela sa suknjom pa sve do neizostavnih šešira. 

 Proslava 70te godišnjice na tronu

U junu ove godine, kraljica je proslavila 70 godina vladanja na britanskom tronu. Istraživanje provedeno u tom periodu pokazuje da 80% stanovništva ima pozitivno mišljenje o kraljici, što je nakon 70 godina vladanja briljantan rezultat. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @theroyalfamily
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno