TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 8.6.2022.

Bez obzira na našu dob uvijek se volimo osjećati posebno na naš rođendan i želimo da smo okruženi najdražima uz dobru hranu i druženje.


Martina Saira je za svoju kćer Emu i njen 6. rođendan organizirala sasvim drugačiju i bajkovitu rođendansku proslavu u prekrasnom ambijentu JavorovDo. 
Upravo JavorovDo nudi opciju organizacije rođendanskih zabava za najmlađe daleko od gradske buke, u društvu prirode i najukusnijih zalogaja.
U razgovoru s Martinom saznali smo više o partyu koji je izgledao tako neodoljivo da smo sigurni da bi im se rado htjela pridružiti i sama Snjeguljica.
 



Tematski party bio je povod za druženje klinaca i klinceza, kao i odraslih koji su mogli uživati u čarima dječjih igara, druženja, ali i savršenih gourmet zalogaja koji su upotpunili zabavu.
Dekoracije za rođendan u potpisu brenda Zoe&Mama dali su dodatan šarm cijeloj priči.

 



Šumska tematska zabava uljepšana je posebnim dekorima i istančanom estetikom koju tako često vežemo za Martinu Sairu. Tako su drveni stol i panjevi bili savršena uvertira u party pod krošnjom stabala, a svježe cvijeće vodilo je sve goste na mirisno putovanje već pri samom dolasku. Prije nego što su gosti sjeli, dočekao ih je kreativno ukrašen natpis 'Happy birthday' postavljen na zavjesi od tila koji će biti maleni teaser kakvu kreaciju je birala i sama slavljenica. Uz to, stol je bio uređen sa neodoljivim ružičastim tanjurićima i posebnim bombonima ispunjenim konfetima koji će kasnije uljepšati slavlje.

 



Svi maleni i veliki uzvanici dalje su mogli uživati u jelima i ugodnom razgovoru uz društvo konfeta, zvjezdica i svježeg šumskog zraka. Prvi slijed hrane došao je kao pravo osvježenje – plata sa odabranim komadima voća dekoriranima na dražestan način uz cvat trešnje. Krekeri i keksići zajedno sa sirom i štapićima na samom početku bili su praćeni slijedom ukusnih zalogajčića sa tikvicama koji su izgledom podsjećali na slavni Ratatouille. Zatim su uslijedili i pohovane okruglice, kao i mini pizze.

 



Ema koja je slavila svoj 6. rođendan imala je i neodoljivi custom made outfit u potpisu bh.dizajnerice Amne Kunovac Zekic koji na prvi pogled slika osmijeh na lice. Haljinu sa šarenom tutu suknjom od tila Ema je kombinirala sa jeans jaknom, cvjetnim tajicama i simpatičnim gumenim čizmama koje su joj pomogle da uhvati ritam u igrama s prijateljima. I da, jesmo spomenuli da tutu suknja ima i izvezeno njeno ime? Preslatko. 

 



Upravo su kasnije uslijedile odlične animacije za djecu gdje su išli u potragu za zlatnicima u šumu. Držeći se za ruke krenuli su prateći tragove u rođendansku avanturu koja će im zauvijek ostati posebna uspomena.

 



Nakon šumske potrage, uslijedili su i novi zabavni zadaci. Tako je travnjak na Javorovom Dolu bio ispunjen skakanjem, zabavljanjem i smijehom mališana - idealno za dječju proslavu.

 



Predah od dječjih igri napravili su uz tortu koja je izgledala kao utjelovljenje proljeća. Jagode u društvu browniea na torti ukrašenoj šlagom prava su oda šumskoj zabavi u potpisu slastičarnice Torte i To. Ema je otpuhala svijeće i sve goste pozvala da ispale svoje konfete koji su sve prisutne natjerale na smijeh.

 



Uz tortu za koju se tražio komad više, malene i velike ruke mogle su izabrati i brownies kolače, kao i pana cotta čašice koje su i ovaj put bili ukrašene trešnjinim cvijetom i jagodama. A svi oni koji više vole lagane kolače bez previše čokolade mogli su birati i cheesecake koji je savršena simbioza slanog i slatkog.

 



Druženje se nastavilo u jednakom tonu, uz igru i smijeh, ali ovaj put sa ovčicama. Samu čar ovog rođendana na jedinstven način je uljepšala i Muna Nazak koja je uhvatila savršene fotografije i nezaboravne momente. 

 



Više fotografija sa Eminog nezaboravnog šumskog partya otkrijte u nastavku.

 

***
Foto: Muna Nazak


Bonjour

Najveći strah svakog roditelja: Zagrcnuće se! Evo šta savjetuje Lana Lekić.

TEKST: Bonjour.ba

Najveći strah svakog roditelja: Zagrcnuće se! Evo šta savjetuje Lana Lekić. Najveći strah svakog roditelja: Zagrcnuće se! Evo šta savjetuje Lana Lekić.

Ako postoji faza roditeljstva u kojoj je strah gotovo uvijek prisutan, to je svakako uvođenje čvrste hrane. Mame i tate se tada pretvaraju u male istraživače: vaga se svaka kašika, čita svaki sastojak, pažljivo se osluškuje reakcija djeteta… Upravo tu dolaze pitanja: Kada početi s teksturiranom hranom? Kako razviti zdrave navike od početka?

 


O tome smo razgovarali s prof. dr. spec. Lanom Lekić, mamom troje djece i ženom koja uspješno spaja znanje, nježnost i disciplinu. Po struci je magistrica farmacije, doktorica farmaceutskih nauka i univerzitetska profesorica, a po srcu, volonterka, humanitarka i instruktorica masaže beba.

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-4-bonjour-ba

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-3-bonjour-ba

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-1-bonjour-ba

Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba portala i Lana Lekić, prof. dr. spec.


Kako sama kaže, u jednom periodu nosila je titulu “enciklopedija u pelenama.” Zato ne čudi što se njena priča savršeno uklapa u edukativnu misiju Lina, a to je pomoći roditeljima da prve obroke svojih mališana pretvore u iskustvo ispunjeno radoznalošću, povjerenjem i veselim okusima. Jer uvođenje novih okusa ne mora biti stres već može biti najljepša avantura koju dijete i roditelj otkrivaju zajedno.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-5-bonjour-ba


Kod trećeg djeteta sam živjela život tog djeteta


Prije nego što smo počele razgovarati o konkretnim savjetima, Lana nas je vratila na početak i onaj period kada svaka kašika djeluje kao mali ispit roditeljstva. 

Lana, kako se razlikovao vaš pristup ishrani kod prvog, drugog i trećeg djeteta?

Lana: Pristup ishrani kod prvog, drugog i trećeg djeteta je bio potpuno različit. Možda to nikad nisam spomenula, ali znate kako su me zvali: “Enciklopedija u pelenama” kod prvog djeteta. Ja sam stvarno sve vagala, čitala, odmjeravala, pazila, dezinficirala. Mislim da je možda bilo to malo previše. Kod drugog djeteta sam već onako instinktivno znala kako i šta treba, a s trećim djetetom je to bilo baš uživanje."

Taj osjećaj lakoće, kaže, nije došao sam od sebe već s iskustvom, ali i s razumijevanjem da zdrava ishrana ne mora biti komplikovana.

Lana: Vrlo sam pazila na to da djeca već od prve godine imaju teksturu u svojim obrocima i tu mi je pomagao Lino Baby Muesli. On je u biti bio moj, kako da ga nazovem, možda najbolje “saveznik” u ishrani.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-gif-1


Strpljenje je ključ jer neće svako dijete odmah na prvu


U nastavku razgovora dotakle smo se jedne od najčešćih briga svih roditelja, a to je šta kada dijete jednostavno neće da jede? 

Koja je vaša strategija kada djeca ne žele da jedu?

Lana: Lanina strategija su Lanine strategije. Imam ih više jer realnost je da nisu sva djeca ista. Kod mene je troje djece i sve troje djece su potpuno različiti. Jedno voli ovo, drugo radi ono, ali je bitno prvo da svemu priđemo sa velikom ljubavlju, emocijom i strpljenjem. Strpljenje je ključ jer neće svako dijete odmah na prvu. Neće mu se svidjeti ono što smo mi napravili od hrane.”

I dok priča o tome, jasno je da Lana ne promoviše savršenstvo, nego realnost. Hrana, kaže, ne smije postati bitka, nego poziv na igru.

Lana: Jako je važno da ti obroci izgledaju ukusno, da izgledaju primamljivo i da izgledaju zabavno.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-21-bonjour-ba


Prvi zalogaj Lino Baby Muesli teksturirane hrane je veliki iskorak u razvoju


Kad je riječ o dohrani, mnogi roditelji se pitaju: kada je pravo vrijeme za teksturiranu hranu?

Koji bi bio jedan iskren savjet roditeljima koji tek počinju s dohranom?

Lana: Mladim roditeljima danas bih preporučila da se ohrabre što ranije početi davati teksturiranu hranu svojoj djeci. Lino je napravio muslije koji su od prve godine prilagođeni i uzrastu djeteta i prilagođeni su onoj sitnoj senzornoj motorici. Kad djetetu date nešto što ima tu teksturu, znate kakav benefit dobija dijete… Taj prvi zalogaj kod djeteta teksturirane hrane je veliki iskorak u njegovom razvoju, jer, broj jedan, sva apsorpcija hrane počinje već u ustima.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-gif-2


Zdrave navike počinju od prvog dana


Lana, jeste li tip roditelja koji planira obroke ili ipak improvizujete s onim što imate?

Lana: Ja sam roditelj koji uglavnom planira obroke. Ne kažem da je to dobro zato što improvizacija uvijek donese neke ljepote, a i kad ta improvizacija ne ispadne baš kako treba, mi uvijek imamo kao adut naše Lino Baby Muesli koje nam omogućavaju zdrav obrok, obrok bez šećera, što je meni jako važno jer je zaslađen samo sa datuljama i obrok koji mojoj djeci pruža jednu zdravu prehrambenu naviku.

Tu zastane, pa doda ono što bi svaka mama trebala čuti, da se navike ne stvaraju odjednom, nego svakim zalogajem.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-6-bonjour-ba


Mi ne kreiramo samo obrok, mi kreiramo trenutke


Lana, šta biste preporučili roditeljima koji traže doručak koji je hranjiv, a istovremeno zanimljiv za djecu?

Lana: Doručak koji je zanimljiv za djecu je nešto što je vizuelno, kako da kažem, prihvatljivo djeci. Šta mi kreiramo? Mi ne kreiramo samo obrok. Mi kreiramo naše trenutke, mi kreiramo druženje, mi kreiramo smijeh.
 

U našoj porodici postoje dva tima: Lino Baby Muesli voće i čokolada 


Nakon što smo prošle kroz rutine, navike i male rituale, poželjele smo razgovor završiti laganije tj. pitanjem koje će nasmijati svaku mamu. Ako postoji vječna dilema za mališane (a i njihove roditelje), to je svakako: voće ili čokolada?

Lana, kada govorimo o Lino Baby Muesli proizvodima, tim voće ili tim čokolada, ko je koji tim u vašoj porodici?

Lana: U našoj porodici, zaista, imamo dva tima. Nebitno je, jer svi obroci Lina su od cjelovitih žitarica, ali moram priznati, u samom startu ja sam bila na jednoj strani, a to je tim voće, a sva djeca su bila na ovoj drugoj strani, tim čokolada. U zadnjih godinu dana dečki su prešli na moju stranu tako da sad smo nas troje, a Lila je ovamo sama i čekamo njen prelazak. Transfer.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-gif-4

Kad se razgovor s Lanom priveo kraju, ostaje onaj osjećaj mira koji svaka mama traži u prvim mjesecima dohrane. Podsjeća nas da zdrava ishrana ne mora biti stres, već proces u kojem učimo zajedno s djecom… uz pokoji nered, smijeh i nesavršeno izmjerene kašike.
 

lino-musli-dohrana-lana-lekic-bonjour-expert-2-bonjour-ba

Ono što iz njenog iskustva posebno izdvajamo jeste važnost teksture u obrocima jer upravo prvi zalogaji s komadićima hrane pomažu djeci da razviju senzornu motoriku, reflekse žvakanja i prirodan interes za istraživanje novih okusa. Takvi obroci ne hrane samo tijelo, već potiču i razvoj samostalnosti, radoznalosti i povjerenja.

I baš kao što kaže Lana, nije poenta u savršenom planu, već u ljubavi, strpljenju i malim ritualima koji čine svaki obrok posebnim.
A kada u svakodnevnoj čaroliji svoje mjesto pronađe i Lino Baby Muesli, onda znate da ste na dobrom putu.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto i video za Bonjour.ba: Marko Jovančić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!