TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.12.2019.

Pri ulazu u Majin dom za jedan od najtoplijih, a možda i najslađih dočeka pobrinut će se njezin mačak Blackie koji već na ulazu znatiželjno promatra tko je novi gost obiteljskog doma Maje i Osmana. 

Majin dom nam je već kroz kadrove na društvenim mrežama izgledao kreativno, šaroliko i vibrantno, što nam je i bio povod da jedno poslijepodne zajedno s našim fotografom Markom Jovančićem zavirimo u njen prostor i otkrijemo sve detalje o njenom domu, ali i razgovaramo o fotografiji, freelancingu, kao i radu od doma. 

***


Što ti je bila inspiracija za uređenje dnevnog boravka?

Svijet koji nas okružuje, teži ravnoteži i skladu. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u prostor u kome živimo. Ja sam vizuelni tip, pa prostor u kojem živim mora da bude lijep kako bi me inspirisao na kreativni rad. Zaljubljena sam u industrijski stil. Počela sam da radim na kompletnom preuređenju stana. Jedva čekam da vam pokažem kuhinju koja će biti kombinacija drva i čeličnih konstrukcija, bez gornjih elemenata, sa šankom koji visi s plafona. 

Koji je po tebi ključan element za dodavanje osobnog toucha domu?

Umjetnost. Mislim da su važni detalji koje ispune prostor, ali i vašu dušu. Oni vas inspirišu, bude nove osjećaje i potaknu vašu kreativnost. Za mene su to fotografije na zidu, kao i knjige na policama sa mojom fotografijom kao naslovnom. To mogu biti i skulpture, vaze, kao i biljke koje znaju dosta uljepšati prostor, ali i neki detalji koji su specifični samo za vas. Tako na mojim policama pored knjiga, stoje i analogni aparati.

Koliko je tvoj posao utjecao na stil uređenja tvog doma? Gdje pronalaziš inspiraciju za uređenje doma?

Fotografija konstantno utječe na sve oko mene, pa tako i na prostor u kojem boravim. Volim da često unesem nešto novo u stan. Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga, idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma.
 

A što ti je bilo ključno za uređenje radnog kutka?

Neobičan radni stol, koji je kombinacija drva i čelika. Mnoštvo polaroida na zidu iznad stola koji su bili u radnoj sobi, kao i uokvirene fotografije na zidu. S druge strane police na kojima stoji foto oprema. Sada je stol premješten u dnevni boravak, jer je radna soba preuzela naziv dječja soba. :)


Najdraži kutak u domu?

Definitivno radni stol, gdje mogu da ispoljim svoju kreativnost, ali i da pravim nove poslovne planove.


I dječja soba polako dobiva kreativne obrise. Raznježili smo se nad prvim komadima odjeće koje si uzela za bebu. Što po tebi mora imati svaka dječja soba? Čime si se vodila/vodiš pri kupovini i odabiru detalja za dječju sobu?

Ja sam već kupila sve sitnice zbog kojih će dječja soba izgledati drugačije. Zamislila sam okruglo ogledalo i komodu s cvijećem na njoj. Stol za odlaganje i igračke u jednom ćošku. U drugom krevetić s baldahinom, a iznad njega zidna lampa u obliku malog oblaka. Police s igračkama i malim kaktusima koji se naizmjenično mijenjaju. Duge zavjese od bijelog tila, a možda i fotelja s tabureom, ako uspije stati. Želim da paleta boja budu nježna i neutralna.


Koliko je bilo izazovno uskladiti prve mjesece trudnoće s radnim obvezama? Što ti je pomagalo da ostaneš fokusirana i energična u obavljanju svih zadataka?

Prva tri mjeseca su bila jako, jako teška. Organizam odjednom stane na 10% i sva se energija usmjeri na stvaranje novog života u tebi. Nije mi bilo jasno zašto ne mogu da se pomjerim danima i zašto nemam volje za radom niti bilo kakvom aktivnošću. Ja sam stvarno hiperaktivna osoba, moram da budem produktivna i korisna, a nisam se tako osjećala. Kasnije sam shvatila da je to potpuno prirodan proces i svaka trudna žena mora da prođe kroz njega. Meni je to zaista teško palo jer volim da sam konstantno na nogama, a i u avionu. Nakon 3 mjeseca vratila sam se na staro i radila sve do 7. mjeseca. Sada sam konačno na 'trudničkom' bolovanju, ali pomalo i radim, samo ono što želim.

Pri dolasku imali smo i topao doček tvoje mace. Koje su prednosti i mane kućnog ljubimca u domu?

Prednosti su višestruke. Maca je divno biće koje upija negativnu energiju. Dokazano je da frekvencija na kojoj mačke predu jača kosti i poboljšava rad organa. Najviše mi se kod mačaka sviđa to što su samostalne i karakterne. Nisu ovisne o nikome, i ne zahtijevaju pretjeranu brigu. Iako sam ja svog razmazila, ali to je druga priča hahaha. To je drugačija vrsta ljubavi i sada ne mogu zamisliti dan bez njega. Mane… koje mane? Po meni ih nema!

Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?

Ispijanje kafe barem sat vremena, pa sve ostalo. Nisam jutarnji tip, strašno se teško budim i pokrećem u jutarnjim satima. Ali kada popijem prvu kafu, spremna sam za sve! Dosta ljudi ima najviše energije ujutro, kod mene je obratno. Ja sam noćni tip. Najbolje funkcionišem i radim od 22 sata. Tada sam i najkreativnija, pa nekad znam otići u krevet u 5 ujutro. Valjda je to tako kod kreativaca. :)

3 stvari bez kojih ne možeš zamisliti dan?

Bosanska kafa. Mačak. Fotografija.

Najbolji savjet o fotografiji koji si dobila?

'Ako si dobar, istaknut ćeš se.' Kao i: 'Usmjeri SVU energiju na ono što ti najbolje ide i što najviše voliš. Ne obaziri se na NIŠTA drugo.' U stvari ovo je moj savjet. :)

Prepoznatljiva si po portretima. Kako je počela tvoja ljubav prema ovom tipu fotografije? 

Moj put je počeo prije 10 godina, kada sam fotkala sa mobitelom. Već smo svi toga svjesni i lagano postaje klišej, da nam za dobru fotku ne treba najskuplja i najbolja oprema. Bitno je oko. Bitna je vizija. Bitna je emocija koju preneseš i kako je predstaviš. Umjetnost je katarza, ona nas pročisti, zato je jako važno da je osjetimo, ako ne kreiramo. Ja sam taj put pronašla kroz portrete, kroz koje kanališem sve što zamislim. 

Prednosti freelancinga i mane?

Sretna sam što me odabrao posao koji dozvoljava da sama sebi organizujem vrijeme i rad. Po prirodi sam slobodnjak i ne volim ograničenja. Čim osjetim da me nešto sputava, ja to blokiram. Takođe sam sretna i zbog toga što mogu da putujem svijetom i radim ono što volim. Vratim se puna kreativne energije i spremna za rad. Prednosti freelancinga su mnoge, poput toga da možeš uzeti slobodan dan kad želiš, da putuješ koliko želiš i radiš dok si na putu, organiziraš sebi obaveze itd. Ali, zato si i sam svoj menadžer, računovođa, agent, radiš sam sebi marketing i planove. Nije jednostavno, ali meni mnogo više primamljivo od suhoparne kancelarije koja bi me ugušila.

Lekcija o poslu koju si naučila na teži način…

Nemaju svi poslovnu etiku niti se vode njom. Neki jednostavno gaze preko svih. Naučila sam da takve ignoriram i život mi je ljepši. 

Produktivnost i motiviranost je izazov s kojim se svi susrećemo, a cijela stvar je još izraženija kada radimo od doma. Koji je tvoj trik?

Moja inspiracija je život. Upijam sve što doživljavam i vidim oko sebe, i projiciram to kroz svoj rad. Najviše me pokreće kada radim za svoju dušu. Kreativna fotografija za posljedicu ima osjećaj neusporediv s bilo kojim drugim. Najsretnija sam kada uradim nešto s čime sam zadovoljna. 

Cilj koji si zapisala za 2020.godinu?

Ne volim da planiram, koliko god to smiješno zvučalo. Volim dinamičnost i konstantne promjene. Ambicije uvijek imam i težim da budem što bolja na poslovnom i privatnom planu. Mislim da se meni cilj sam po sebi odredio, jer će iduće godine stići mala osobica s našim DNK-om koja će nas učiniti sretnijima nego ikad, a nadam se i mi nju. Drugi cilj mi ne treba!

P.S. Hvala ti Majo na toploj dobrodošlici. Until next time...:) 
    


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

 

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!