BONJOUR.priča: Zavirili smo u moderno uređen i topao dom bh.fotografkinje Maje Topčagić

INTERIJERI
12.12.2019.

Pri ulazu u Majin dom za jedan od najtoplijih, a možda i najslađih dočeka pobrinut će se njezin mačak Blackie koji već na ulazu znatiželjno promatra tko je novi gost obiteljskog doma Maje i Osmana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majin dom nam je već kroz kadrove na društvenim mrežama izgledao kreativno, šaroliko i vibrantno, što nam je i bio povod da jedno poslijepodne zajedno s našim fotografom Markom Jovančićem zavirimo u njen prostor i otkrijemo sve detalje o njenom domu, ali i razgovaramo o fotografiji, freelancingu, kao i radu od doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***


Što ti je bila inspiracija za uređenje dnevnog boravka?

Svijet koji nas okružuje, teži ravnoteži i skladu. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u prostor u kome živimo. Ja sam vizuelni tip, pa prostor u kojem živim mora da bude lijep kako bi me inspirisao na kreativni rad. Zaljubljena sam u industrijski stil. Počela sam da radim na kompletnom preuređenju stana. Jedva čekam da vam pokažem kuhinju koja će biti kombinacija drva i čeličnih konstrukcija, bez gornjih elemenata, sa šankom koji visi s plafona. 

Koji je po tebi ključan element za dodavanje osobnog toucha domu?

Umjetnost. Mislim da su važni detalji koje ispune prostor, ali i vašu dušu. Oni vas inspirišu, bude nove osjećaje i potaknu vašu kreativnost. Za mene su to fotografije na zidu, kao i knjige na policama sa mojom fotografijom kao naslovnom. To mogu biti i skulpture, vaze, kao i biljke koje znaju dosta uljepšati prostor, ali i neki detalji koji su specifični samo za vas. Tako na mojim policama pored knjiga, stoje i analogni aparati.

Koliko je tvoj posao utjecao na stil uređenja tvog doma? Gdje pronalaziš inspiraciju za uređenje doma?

Fotografija konstantno utječe na sve oko mene, pa tako i na prostor u kojem boravim. Volim da često unesem nešto novo u stan. Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga, idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma.
 

A što ti je bilo ključno za uređenje radnog kutka?

Neobičan radni stol, koji je kombinacija drva i čelika. Mnoštvo polaroida na zidu iznad stola koji su bili u radnoj sobi, kao i uokvirene fotografije na zidu. S druge strane police na kojima stoji foto oprema. Sada je stol premješten u dnevni boravak, jer je radna soba preuzela naziv dječja soba. :)


Najdraži kutak u domu?

Definitivno radni stol, gdje mogu da ispoljim svoju kreativnost, ali i da pravim nove poslovne planove.


I dječja soba polako dobiva kreativne obrise. Raznježili smo se nad prvim komadima odjeće koje si uzela za bebu. Što po tebi mora imati svaka dječja soba? Čime si se vodila/vodiš pri kupovini i odabiru detalja za dječju sobu?

Ja sam već kupila sve sitnice zbog kojih će dječja soba izgledati drugačije. Zamislila sam okruglo ogledalo i komodu s cvijećem na njoj. Stol za odlaganje i igračke u jednom ćošku. U drugom krevetić s baldahinom, a iznad njega zidna lampa u obliku malog oblaka. Police s igračkama i malim kaktusima koji se naizmjenično mijenjaju. Duge zavjese od bijelog tila, a možda i fotelja s tabureom, ako uspije stati. Želim da paleta boja budu nježna i neutralna.


Koliko je bilo izazovno uskladiti prve mjesece trudnoće s radnim obvezama? Što ti je pomagalo da ostaneš fokusirana i energična u obavljanju svih zadataka?

Prva tri mjeseca su bila jako, jako teška. Organizam odjednom stane na 10% i sva se energija usmjeri na stvaranje novog života u tebi. Nije mi bilo jasno zašto ne mogu da se pomjerim danima i zašto nemam volje za radom niti bilo kakvom aktivnošću. Ja sam stvarno hiperaktivna osoba, moram da budem produktivna i korisna, a nisam se tako osjećala. Kasnije sam shvatila da je to potpuno prirodan proces i svaka trudna žena mora da prođe kroz njega. Meni je to zaista teško palo jer volim da sam konstantno na nogama, a i u avionu. Nakon 3 mjeseca vratila sam se na staro i radila sve do 7. mjeseca. Sada sam konačno na 'trudničkom' bolovanju, ali pomalo i radim, samo ono što želim.

Pri dolasku imali smo i topao doček tvoje mace. Koje su prednosti i mane kućnog ljubimca u domu?

Prednosti su višestruke. Maca je divno biće koje upija negativnu energiju. Dokazano je da frekvencija na kojoj mačke predu jača kosti i poboljšava rad organa. Najviše mi se kod mačaka sviđa to što su samostalne i karakterne. Nisu ovisne o nikome, i ne zahtijevaju pretjeranu brigu. Iako sam ja svog razmazila, ali to je druga priča hahaha. To je drugačija vrsta ljubavi i sada ne mogu zamisliti dan bez njega. Mane… koje mane? Po meni ih nema!

Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?

Ispijanje kafe barem sat vremena, pa sve ostalo. Nisam jutarnji tip, strašno se teško budim i pokrećem u jutarnjim satima. Ali kada popijem prvu kafu, spremna sam za sve! Dosta ljudi ima najviše energije ujutro, kod mene je obratno. Ja sam noćni tip. Najbolje funkcionišem i radim od 22 sata. Tada sam i najkreativnija, pa nekad znam otići u krevet u 5 ujutro. Valjda je to tako kod kreativaca. :)

3 stvari bez kojih ne možeš zamisliti dan?

Bosanska kafa. Mačak. Fotografija.

Najbolji savjet o fotografiji koji si dobila?

'Ako si dobar, istaknut ćeš se.' Kao i: 'Usmjeri SVU energiju na ono što ti najbolje ide i što najviše voliš. Ne obaziri se na NIŠTA drugo.' U stvari ovo je moj savjet. :)

Prepoznatljiva si po portretima. Kako je počela tvoja ljubav prema ovom tipu fotografije? 

Moj put je počeo prije 10 godina, kada sam fotkala sa mobitelom. Već smo svi toga svjesni i lagano postaje klišej, da nam za dobru fotku ne treba najskuplja i najbolja oprema. Bitno je oko. Bitna je vizija. Bitna je emocija koju preneseš i kako je predstaviš. Umjetnost je katarza, ona nas pročisti, zato je jako važno da je osjetimo, ako ne kreiramo. Ja sam taj put pronašla kroz portrete, kroz koje kanališem sve što zamislim. 

Prednosti freelancinga i mane?

Sretna sam što me odabrao posao koji dozvoljava da sama sebi organizujem vrijeme i rad. Po prirodi sam slobodnjak i ne volim ograničenja. Čim osjetim da me nešto sputava, ja to blokiram. Takođe sam sretna i zbog toga što mogu da putujem svijetom i radim ono što volim. Vratim se puna kreativne energije i spremna za rad. Prednosti freelancinga su mnoge, poput toga da možeš uzeti slobodan dan kad želiš, da putuješ koliko želiš i radiš dok si na putu, organiziraš sebi obaveze itd. Ali, zato si i sam svoj menadžer, računovođa, agent, radiš sam sebi marketing i planove. Nije jednostavno, ali meni mnogo više primamljivo od suhoparne kancelarije koja bi me ugušila.

Lekcija o poslu koju si naučila na teži način…

Nemaju svi poslovnu etiku niti se vode njom. Neki jednostavno gaze preko svih. Naučila sam da takve ignoriram i život mi je ljepši. 

Produktivnost i motiviranost je izazov s kojim se svi susrećemo, a cijela stvar je još izraženija kada radimo od doma. Koji je tvoj trik?

Moja inspiracija je život. Upijam sve što doživljavam i vidim oko sebe, i projiciram to kroz svoj rad. Najviše me pokreće kada radim za svoju dušu. Kreativna fotografija za posljedicu ima osjećaj neusporediv s bilo kojim drugim. Najsretnija sam kada uradim nešto s čime sam zadovoljna. 

Cilj koji si zapisala za 2020.godinu?

Ne volim da planiram, koliko god to smiješno zvučalo. Volim dinamičnost i konstantne promjene. Ambicije uvijek imam i težim da budem što bolja na poslovnom i privatnom planu. Mislim da se meni cilj sam po sebi odredio, jer će iduće godine stići mala osobica s našim DNK-om koja će nas učiniti sretnijima nego ikad, a nadam se i mi nju. Drugi cilj mi ne treba!

P.S. Hvala ti Majo na toploj dobrodošlici. Until next time...:) 
    

INTERIJERI , 12.12.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Marko Jovančić za BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno