TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 8.2.2022.
Dolazak proljeća i sve ljepših dana motiv je za mnoge da se aktiviraju u raznim treninzima radi čega smo odlučili saznati kako naći motivaciju za trening i motivirati se za vježbanje.
Vladimir Pokrajčić uspješni je atletičar i trener unutar Sanus Motus škole trčanja u Mostaru i upravo zato bio je naš idealan sugovornik na ovu temu. U razgovoru sa Vladimirom otkrili smo iz prve ruke kako sebi olakšati trening i planiranje treninga. S nama je podijelio i kako se on nagovori na trening čak i tijekom onih dana kad motivacije nema, a otkrio nam je i dobar trik kako sebi postaviti realne ciljeve koje zaista možemo ostvariti. Pitali smo ga i što možemo mi odrasli naučiti od mališana koji treniraju s njim, a njegove odgovore donosimo u nastavku. Prelistajte dalje.
***
Vladimire, za početak, reci nam gdje ti uvijek pronalaziš inspiraciju za vježbanje, čak i tijekom onih dana kad motivacije nema?
Bavljenje rekreativnim aktivnostima pa tako i trčanjem često zahtjeva visoku razinu motivacije kako ne bi posustali u ostvarenju zacrtanog cilja. U dva desetljeća bavljenja trčanjem osobno sam se više puta našao u situaciji da mi je teško obući sportsku opremu i izaći vanka na trening. Nije lako uvijek pronaći inspiraciju, no ukoliko si zacrtam cilj, ostvarenje tog istog cilja mi je više nego dovoljan poticaj da se „pokrenem“ i odradim trening. U mom slučaju, cilj je najčešće utrka koja me čeka kroz koji mjesec, odnosno postizanje određenog rezultata na utrci.
Iza sebe brojiš dosta atletskih uspjeha na prvenstvima i uspješno istrčanih utrka. Što svaka osoba koja tek započinje s trčanjem treba znati?
Jedna od najbitnijih stavki pri započinjanju bavljenja trčanjem je da se u startu postavite realni ciljevi, a kasnije, nakon tjedana i mjeseci istrčanih kilometara možemo prijeći na postavljanje novog, većeg cilja.
Često osobe nakon samo nekoliko treninga pomisle da trčanje nije za njih jer se krenu uspoređivati s drugima, s onima koji mogu brže i duže trčati, koji se ne umaraju tako brzo i slično. To je jedna velika greška. Svatko je individua za sebe i svatko bi trebao uspoređivati sebe sa samim sobom. Pa tako, ako odradimo prvi trening i osjećamo da nam je teško i da trčanje nije za nas, samo trebamo pogledati koji dan unatrag i usporediti se s osobom (samim sobom) kojoj je bilo draže pojesti nešto slatko i ostati za kaučom. Sada postajemo osoba koja se polako pretvara u zaljubljenika u trčanje i novi, zdraviji način života.
Možda je u početku teško, no nakon samo nekoliko treninga osjetit ćemo navalu endorfina – hormona sreće, koji postaje „krivac“ za naše zadovoljstvo i rast samopouzdanja nakon treninga.
Trener si za djecu i u sklopu Sanus Motus Kids programa. Vjerujemo da su ti treninzi zabavni, no zanima nas što mi odrasli imamo za naučiti od odvažnih mališana?
Djeca si, za razliku od odraslih, ne postavljaju ograničenja. Ukoliko dijete vjeruje, ili mu mi kažemo da nešto može, dijete će to i ostvariti. Također, za razliku od odraslih nisu opterećeni događajima iz svakodnevnog života, svaki svoj dan „žive“ za odlazak na trening. Upravo tu želju i volju bi bilo dobro usvojiti od mališana, a ukoliko imamo svakodnevnih stvari koje nas muče i izloženi smo stresu, treninzi su odličan način da se „ispušemo“ i riješimo tog stresa, a već spomenuti endorfin će učiniti da se satima nakon treninga osjećamo zadovoljniji i sretniji.
Što savjetuješ osobama koje po prvi put treniraju za polumaraton?
Svaka osoba bi prije svega trebala znati zašto uopće započinje s trčanjem odnosno koji je cilj kojega želi postići. Netko za cilj ima „pokrenuti se“ i ostaviti sjedilački način života iza sebe, netko želi izgubiti koji kilogram, dok imamo i osoba koje si već u startu kao cilj zacrtaju trčanje utrke na 10 km ili polumaraton. Nijedan od ovih ciljeva nije vrjedniji od drugog i svaki je vrijedan pažnje i poštivanja. No, često se događa da osobe imaju motiv, ali nemaju motivaciju.
Upravo trčanje u grupi povećava motivaciju i smanjuje mogućnost izostanka s treninga. Kada vremenski uvjeti nisu „idealni“ i vanka je hladno, vruće, pada kiša i sl. teško je pronaći motivaciju, no ukoliko smo dio grupe ili škole trčanja koja ima zakazan trening u određeno vrijeme, teže je izostati s tog istog treninga. Također, kad nam je teško za vrijeme samog treninga i poželimo odustati, grupa je tu da nas bodri i uz njih je lakše izboriti se i nastaviti s treningom. Iz tog razloga savjetujem svima da se priključe grupi ili školi trčanja ukoliko su u mogućnosti.
I za kraj, možeš li podijeliti s nama kako ostati discipliniran u vježbanju i prehrani kako bismo postigli svoje željene ciljeve?
Kada postavimo ciljeve koji nisu realni često dolazi do gubitka motivacije kao i odustajanja. Zato smatram da je postavljanjem realnih ciljeva ispunjen glavni preduvjet ispunjenja istih.
Savjetujem da osobe koje se bave trčanjem s vremena na vrijeme pročitaju koju knjigu ili članak o trčanju kako bi isti održali njihovu zainteresiranost te potakli ih na istraživanje i pronalaženje najbolje (trkačke) verzije sebe. Ne smijemo zaboraviti ni to da se s vremena na vrijeme trebamo nagraditi, pa si nakon ispunjena određenog cilja omogućiti kupovinu nove opreme koju ćemo jedva čekati obući i isprobati na treningu.
U svakom sportu pa tako i u rekreativnom trčanju, trener igra bitnu ulogu u motivaciji. Upravo u Mostaru – Škola trčanja Sanus Motus imamo trenere koji su stručnjaci u svijetu trčanja i svojim polaznicima znanjem i savjetima pomažu u discipliniranosti i ostvarenju željenog cilja.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!