TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 28.12.2020.

Naše druženje s Tomislavom započelo je prije nekoliko godina, kada je bio jedan od ambasadora naše humanitarne kampanje Zagrli za ljubav, koju smo pokrenuli s kompanijom Bingo.

Već tada smo mogli uvidjeti da je Tomislav izuzetno organiziran, spreman za suradnju i rado podržava priče koje imaju jasan cilj i pozitivan utjecaj na okolinu.

Kada smo razmišljali o kreiranju BONJOUR.men rubrike znali smo da želimo kreirati sadržaj kroz koji će muškarci koji zavire na portal pronaći edukativne i inspirativne odgovore kada je u pitanju organizacija vremena, karijera, ali i moda i ljepota. Uz to, u razgovoru s uspješnim muškarcima iz različitih sfera želimo pričati o tome kako se oni nose s pojedinim izazovima, stresom, neuspjehom, ali i kako kreiraju ispunjenu svakodnevicu za sebe i svoje najmilije.

Kao prvog gosta naše rubrike pozvali smo Tomislava Cvitanušića koji za sebe kaže da je uporan, posvećen ciljevima i vječiti putnik. Čitajući odgovore koje je Tomislav dao u razgovoru s našom urednicom Dijanom, uvjerit ćete se da je uistinu tako, ali i pronaći dodatnu dozu inspiracije za češći izlazak iz zone komfora. Naše druženje rezervirali smo za jedan dan u Sarajevu u modernom & cozy interijeru restorana Monarch u Sarajevu te uz šoljicu čaja razgovarali o sportu, kulturi, modi i uspjehu.

Tomislav Cvitanušić i Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba 

***

Koje su tri stvari koje uvijek napraviš ujutro kada se probudiš?

  • Operem zube.
  • Provjerim vremensku prognozu.
  • Izvedem ljubimca, zlatnog retrivera Sparky-ja.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan? Koji je trik kojim se služiš kada ti jednostavno nedostaje motivacije za rad?

Radni dan je uglavnom miks uredskog posla i sastanaka, s tim da su sastanci u vrijeme pandemije na digitalnim platformama, što je uvjetovalo i ovladavanje novim tehnologijama, tako da nije dosadno jer se nešto novo i naučilo. Nemam trik za nedostatak motivacije, nekada treba samo slušati sebe i signale koje nam tijelo šalje, u redu je i odmoriti se ili pustiti misli da otputuju negdje daleko.

Koje su tri stvari koje uvijek napraviš nakon radnog vremena?

Pogledam kalendar i isplaniram obaveze i zadatke koje nisam stigao obaviti taj dan, idem na trening i obavezno čitam.

U svojoj sportskoj karijeri upisao si brojne uspjehe, od titule Ironmana do pohoda na planinu Denali. Koje su najvažnije lekcije koje si naučio tijekom ovih fizičkih i psihički zahtjevnih avantura?

Najvažnija lekcija koju sam naučio je da smo sposobni za mnogo više od onoga što mislimo da možemo ili da su naši limiti. Također sam naučio da budem zahvalan na malim stvarima, pogotovo nakon povratka s ekspedicija i boravka u malom šatoru u surovom okruženju visokih i hladnih planina.

Što te motivira da iz godine u godinu izlaziš iz zone ugode kada je u pitanju karijera ili sport?

Nažalost, svi ćemo mi jednog dana doći do kraja našeg Putovanja koje se zove život. Želim ispuniti to Putovanje izazovima, avanturama, dobrim djelima, naučiti nešto novo, upoznati druge ljude, zemlje, kulture...

Dio tvoje svakodnevnice su razni projekti i obveze. Što ti pomaže da ostaneš organiziran?

Još od pojave prvih džepnih organizatora, služim se kalendarom i pažljivo planiram svoje vrijeme, sada je to razvojem tehnologija puno lakše jer u svakom trenutku imam sve potrebne podatke na pametnom telefonu. Vrijeme je jedini resurs koji se ne obnavlja, trebamo ga mudro koristiti.

Otkrio si nam da za Sarajevski polumaraton imate i velike ciljeve u 2021.godini. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Za 2020. smo bili postavili visoke ciljeve, nažalost pandemija je to odgodila, ali mi smo u udruženju NGO Marathon Sarajevo to vrijeme iskoristili da se što bolje pripremimo za naredne izazove. Najveća novina je svakako spajanje dvije najveće organizacije i trke u BiH, Sarajevskog polumaratona i RMC Banja Luka polumaratona. U vremenu kada se svi dijele, mi smo odlučili da se udružimo i da svim rekreativcima ponudimo velike trke i zabavne događaje u naša dva grada.

Što ti smatraš da je ključno kako bi sportaši dobili zasluženo mjesto na medijskoj sceni, ali i podršku institucija? Upravo PR koji ih prati može biti odličan put ka sponzorima uz koje će i oni lakše ostvariti razne profesionalne ciljeve.

Sve je više naših sportaša koji koriste usluge profesionalaca kada se radi o PR-u i medijskom predstavljanju. U današnje vrijeme to više nije luksuz nego potreba.

Sve više čitamo i o sjajnim uspjesima bh.sportašica poput Lane Pudar. Koliko pratiš ženske sportove u BiH?

Pratim apsolutno sva događanja u sportu u BiH i fascinantno je koliko naše sportašice i sportaši postižu s tako malom ili nikakvom podrškom sistema. Rezultat Lane Pudar je odličan pokazatelj da moramo tim mladim ljudima omogućiti da razviju svoj maksimalni potencijal i mislim da trebamo na tome neumorno raditi. Talente imamo, trebamo im stvoriti pretpostavke za vrhunske sportske rezultate.

Vjerujemo da se u dugogodišnjoj karijeri upisalo i par neuspjeha. Kako se nosiš s njima?

Neuspjeh je sastavni dio sporta. Još nisam upoznao nekoga ko je uvijek pobjeđivao ili bio uspješan. Neuspjeh je također i važna lekcija, život se ne sastoji samo od uspjeha, sunčanih dana ili smijeha.

Kako bi ti definirao uspjeh?

Često citiram Winston Churchilla i njegovu definiciju uspjeha: “Ići iz neuspjeha u neuspjeh, a pri tom ne gubiti entuzijazam, je definicija uspjeha.“

A što misliš da je ključno kako bi se osoba osjećala samopouzdano?

Konstantan rad na sebi i cjeloživotno učenje je odlična formula za visoko samopouzdanje. Samopouzdanje samo po sebi dolazi iz kompetentnosti i napornog rada te otkrivanjem i usvajanjem novih vještina.

Što tebi pripomaže da zadržiš pozivan vibe, posebice u godini kada smo se svi susreli sa izazovima koje nosi globalna pandemija?

Kada se nađem u nekim teškim situacijama, uvijek se prisjetim sta je naš proslavljeni pisac i Nobelovac Ivo Andrić napisao, da parafraziram Ivo Andrić je rekao da na stvari koje nam se dešavaju u životu možemo da utječemo vrlo malo ili gotovo nikako, ali način na koji ćemo se nositi s tim situacijama je isključivo stvar našeg izbora. Niko nije planirao pandemiju niti je bio spreman za nju, ali kada se takve stvari dogode, onda se uzdignute glave suočimo s njima i pokušamo da uradimo sve što možemo i na najbolji mogući način se nosimo s tim. Ja sam pandemiju doživio kao jedan „time out“ za planetu Zemlju i priliku da malo usporimo te sebi postavimo važna životna pitanja kamo se odnosimo prema prirodi, sebi i drugima.

Naredne četiri godine obavljat ćeš dužnost predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Što ova titula znači za tebe?

Imenovanje za predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine je čast ali i obaveza da se u svim svojim kapacitetima stavim na raspolaganje mladim sportistima i onima koji dolaze, a preko sportskih saveza te da u narednom periodu osvojimo dugo čekanu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu. S ovakvim mladim sportskim talentima, stručnim i dobronamjernim ljudima i kolegama u OK BiH, mislim da smo na pravom putu.

Što uvijek nosiš sa sobom kada izlaziš iz kuće?

Novčanik i telefon.

Što se treba naći u ormaru svakog muškarca?

Bijela košulja.

Što trenutno slušaš?

Rade Šerbedžija, album „Ne okreći se sine“.

Omiljena knjiga?

CA Blues, Milan Oklopdžić.

Omiljeni film?

Iskupljenje u Shawshanku (eng. The Shawshank Redemption).

Omiljena lokacija u Sarajevu?

Velika aleja, Vrelo Bosne .

Drago nam je da si upravo ti gost naše nove BONJOUR.Men rubrike. Koliko je ovakav sadržaj po tebi zanimljiv muškarcima i koje su teme o kojima trebamo više čitati kada govorimo o lifestyle sadržaju za muškarce?

Mislim da je ova rubrika odlična prilika da govorimo o sadržajima i temama koje zanimaju muškarce, ali sam siguran da će biti zanimljiva i vašim čitateljicama. Za svaku je pohvalu vaša ideja da obogatite sadržaj vašeg magazina i da date priliku muškarcima da govore o lifestyle temama, te da učimo kako da budemo bolji u svakom segmentu života, posao, umjetnost, obrazovanje, moda, sport, ima toliko toga o čemu se treba i može razgovarati. Želim vam od srca da nastavite sa sjajnim člancima te se radujem vašim narednim izdanjima i uspjesima.

Savjet koji bi poručio BONJOUR.čitateljima?

Budite zdravi, veseli i ljubazni prema svakom. Uradite stvari koje nikada niste uradili i posjetite mjesta na kojima niste bili, uživajte u Putovanju.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić

           


Bonjour

Vikend za pamćenje: Kako je Ljubuški spojio vino, kulturu i odličnu zabavu u regiji!

TEKST: Bonjour.ba/PR

Vikend za pamćenje: Kako je Ljubuški spojio vino, kulturu i odličnu zabavu u regiji! Vikend za pamćenje: Kako je Ljubuški spojio vino, kulturu i odličnu zabavu u regiji!

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Ljubuški u subotu je održana finalna večer trodnevnog programa 3.Trnjak Festa, jedinstvene manifestacije posvećene Trnjku, autohtonoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore.

I ovaj put ponosno je promoviran Trnjak kao lokalna vinska sorta koja zaslužuje svoje mjesto na međunarodnoj razini, jer ono što je lokalno vrijedi pokazati i predstaviti u najboljem svijetlu.
 

trnjak_fest91_bonjour_ba
 

Gradski park u Ljubuškom je bio prepun domaćih ljudi i gostiju koji su kušali vina sorte Trnjak i uživali u lokalnim delicijama. Na Trnjak Festu svoja vina izlagalo je 27 vinara i 15 predstavnika gastro kutka, uživalo se u sirevima, pršutima i drugim suhomesnatim proizvodima, kao i u koktelima na bazi trnjka, a tu je bio i vrhunski zabavni program uz sastav Good Times.
 

trnjak_fest101_bonjour_ba

trnjak_fest100_bonjour_ba

trnjak_fest2_bonjour_ba
 

 

Prvi dan festivala 

Prvi dan uspješno je započeo 26.6. tematskom turom pod nazivom "Tragom rimske baštine"

U okviru ture, sudionici su obišli ključne arheološke lokalitete koji svjedoče o bogatoj rimskoj ostavštini u regiji: Rimska villa rustica u Čapljini, Arheološki muzej Narona u Vidu (Metković) te Arheološki centar Gračine u Ljubuškom
 

trnjak_fest3_bonjour_ba

trnjak_fest4_bonjour_ba


Na lokalitetu Gračine uslijedila su stručna predavanja. Prvo je govorio Jure Andrijašević, profesor i sommelier s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i ugostiteljstvu, na temu "Rimska vinska tradicija"
 

trnjak_fest7_bonjour_ba
 

Drugo predavanje održali su Apollonas Kapsalis, nutricionist i Roberta Kapsalis, multidisciplinarna umjetnica koja u svom radu spaja različite medije – glazbu, likovnu umjetnost, kulinarstvo i eksperimentalno pekarstvo – na temu "Rimska gastronomija s osvrtom na provinciju Dalmaciju".
 

trnjak_fest11_bonjour_ba

trnjak_fest9_bonjour_ba

 

Sudionici su potom imali priliku kušati jela inspirirana drevnom rimskom kuhinjom, pripremljena prema autentičnim receptima prezentiranima tijekom predavanja.

 

trnjak_fest_gif
 

Drugi dan festivala

Drugi Dan u petak bili su pozvani novinari i mediji koji prate Trnjak fest na posjetu vinarijama, tako da se prvo posjetila vinarija Matić iz Čapljine, zatim je slijedila skupna posjeta vinarima iz Vrgorca u restoranu Kula, a putovanje se nastavilo do Ravče i posjete pršutani mesne industriji Pivac, da bi se obilazak završio u Imotskom, gdje su novinari i blogeri gostovali kod vinarije Jerković
 

trnjak_fest55_bonjour_ba

trnjak_fest56_bonjour_ba

trnjak_fest57_bonjour_ba

trnjak_fest59_bonjour_ba

 

Dan je završio večerom u slijedovima koja je održana u restoranu Bezdan 21 u Grudama, na kojoj je uparena ukusna hrana sa odabranim vinima sorte Trnjak.
 

trnjak_fest61_bonjour_ba

trnjak_fest62_bonjour_ba
 

Treći dan festivala

Treći dan je započeo u Kulturnom centru u Ljubuškom stručnim predavanjima na temu Trnjka, gdje su svoja znanja podjelili vrhunski stručnjaci: dr.sc. Ana Mucalo, prof.dr.sc. Željko Andabaka, dr.sc. Marija Banožić i prof.dr.sc. Bernard Kozina. Nakon toga održana je degustacijska radionica “Trnjak berba 2023” koju je vodio sommelier Daniel Čečavac.
 

trnjak_fest80_bonjour_ba

trnjak_fest81_bonjour_ba

trnjak_fest82_bonjour_ba

trnjak_fest83_bonjour_ba


Festival je i ove godine dobio svoje ambasadore i na jednom mjestu očekivano okupio sve one koje u vinskom svijetu regije nešto znače, bilo da je riječ o proizvođačima, struci, vinoljupcima, vinskim promotorima, turističkim djelatnicima ali i okupio predstavnike političkog, sportskog, javnog i kulturnog života.
 

trnjak_fest66_bonjour_ba

trnjak_fest65_bonjour_ba

 trnjak_fest67_bonjour_ba

trnjak_fest200_bonjour_ba

trnjak_fest301_bonjour_ba

trnjak_fest302_bonjour_ba

trnjak_fest300_bonjour_ba

trnjak_fest306_bonjour_ba

trnjak_fest305_bonjour_ba

trnjak_fest310_bonjour_ba

trnjak_fest312_bonjour_ba

trnjak_fest313_bonjour_ba

trnjak_fest311_bonjour_ba

trnjak_fest322_bonjour_ba

trnjak_fest321_bonjour_ba

trnjak_fest320_bonjour_ba

trnjak_fest341_bonjour_ba

trnjak_fest340_bonjour_ba

trnjak_fest342_bonjour_ba

trnjak_fest343_bonjour_ba

trnjak_fest344_bonjour_ba

trnjak_fest345_bonjour_ba

trnjak_fest346_bonjour_ba
 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!