TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 8.10.2020.

Sabinino ime se već neko vrijeme nalazi na listi mladih poduzetnica koje su svoje vrijeme i stečeno znanje uložila u izradu novih proizvoda koji postaju sve prepoznatljiviji na domaćem tržištu.

Njena priča započela je s izradom likera simpatičnog naziva Kraljica, a uskoro je cijela priča proširena i na Medni dućan.

Sabina nam je u razgovoru otkrila kako su povezani likeri i med, kako je tekao njen karijerni put, kako kreira balans u svakodnevici, ali i kako puni baterije.

***
 

Kako biste sebe opisali u tri riječi?

Hrabra, inovativna i uporna.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?


Rijetko koji liči na prethodni i uveliko zavisi od godišnjeg doba. U proljeće su više radovi i organizacija oko pčelinjaka, onda tokom ljeta su tu pripremni poslovi u destileriji, sirovine se pripremaju za proces fermentacije, a onda u jesen dolazi destilacija. Tokom zime fokusirana sam na prodaju jer je potražnja jednih i drugih proizvoda, meda i rakija, intenzivirana u zimskom periodu. Ono što se proteže kroz cijelu godinu su poslovi administracije, koje nikako ne volim i obaveze oko marketinga i promocija.

Kako se jedna lektorica našla na čelu craft destilerije?

Inače sam osoba otvorenog uma, rijetko vidim prepreke nego samo prilike. Napravila sam kući liker i kad je naišao na dobre reakcije - vidjela priliku, shvatila da sva ta priča zadovoljava moje potrebe u smislu inovativnosti, dovođenja nečega novog i drugačijeg na naš prostor. Mnogo sam pratila i to još uvijek radim, destilerije na zapadu. Sve je više craft destilerija, sve je više potrebe da mali proizvođači kombinacijom tradicionalnog i novog unaprijede kvalitetu nacionalnih pića. Oduvijek smatram da Balkan ima ogromno prirodno bogatstvo, mogućnost da u svakom segmentu pravimo kvalitetne proizvode ali nekako ih mi sami degradiramo. Željela sam da pokažem da i naše tradicionalno jako piće može biti itekako kvalitetno, ali da trebamo mijenjati i kulturu konzumiranja. Sve to je bio veliki izazov koji me privukao. Činjenica da su proizvodi koje pravim osvajali veliki broj nagrada pokazuje da sam u namjeri uspjela.

Kako teče sam proces nastanka likera i tko čini tvoj tim?

Likere radim na tradicionalan način. Zrele i zdrave voćke ostavim 40 dana u procesu maceracije u staklenim posudama, nakon toga ide cijeđenje i odležavanje. To je proces od nekoliko mjeseci. Za kvalitetne rakije, proces je minimum godina dana.
Moj tim čine moji najbliži, sinovi Nedim i Harun, rođaka Emina koja je zadužena za Medni dućan, brat je pomoć u destileriji, a moj životni saputnik Neven ima nezahvalnu ulogu glavnog oslonca, mada se ne žali.

Koji su izazovi s kojima si se susrela kao poduzetnica?

Izazovi su u cijelom svijetu isti: administracija i finansije. Kod nas postoji veliko nerazumijevanje za male proizvođače, obrte, a nužno je da se to što prije izmijeni. Rijetke su velike firme, a i kad postoje plate su male, radnici trpe svašta… Obrti su prilika za sve nas,i za pojedince i državu, ali nažalost niko to još ne vidi. Činjenica da sam žena u ovom poslu je donijela niz izazova ali sam i njih uspješno savladala.

A kako je započela priča s 'Mednim dućanom'? Tko potpisuje uređenja dućana i što možemo sve pronaći unutar njega?

Za potrebe destilerije sam morala imati pravi med. Ljudi su to znali pa su mi često tražili i med da im prodam. Kako je došla pandemija, potreba za preventivnim očuvanjem zdravlja i imuniteta se pojačala i onda sam shvatila da bi bilo dobro da na jednom mjestu mogu pokazati i ponuditi kakve sve prednosti za naše zdravlje donose pčelinji proizvodi. Tako je nastao Medni dućan, u jeku pandemije. Veliko mi je zadovoljstvo reći da se pokazao kao jako pametan potez.

Što se tiče uređenja, opet je tim koji sam navela bio ključni. Željela sam nešto u prirodnom tonu, slatku trgovinu sa dušom. Potpomognuti internetom i idejama, vrlo brzo smo opremili malu trgovinu u kojoj nema industrijskog duha. Ponudu čine svi pčelinji proizvodi, razne kombinacije koje ja stalno dopunjujem. Zadnji proizvod koji sam osmislila je med sa mljevenim suhim malinama. U pripremi je još jedan novi proizvod koji polako dolazi u naše krajeve, a to je kremasti med. Zbog pandemije je jako tražen imuno med. Nađe se tu i kozmetičkih proizvoda na bazi pčelinjeg voska, meda i propolisa. I naravno medenjaci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medni dućan (@medni_ducan) on

Vjerujemo da je na samom putu bilo i par neuspjeha/pogrešaka. Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili iz njih i kako ste zadržali motivaciju za daljnji rad na samoj ideji?

Grešaka ima uvijek i to je normalno. Samo kad ništa ne pokušavate unaprijediti ne pravite greške. Lekcije koje naučite su da se sve može popraviti. A za motivaciju je zadužen Neven i to je ta njegova nezahvalna uloga koju sam spominjala. Kad mi se desi da pucam po šavovima, on me smiri, ukaže na sve dobre stvari koje sam uradila i, kako imam običaj reći: popravi mi krila i vrati ponovo u let.

Što je po vama ključno za svakodnevni balans između privatnih i poslovnih obveza?

Razumijevanje. Moj posao je nešto što ja prije svega mnogo volim. Zato nikad ne mogu ostaviti posao, on je dio mene, čini me sretnom. Moji to shvataju, uključuju se, rješavamo zajedno. Dešava se da npr. odemo u kupovinu, a ja zalutam na police sa sličnim proizvodima i gledam etikete i pakovanja. Gdje god otputujemo, nastojim vidjeti šta se negdje drugo dešava sa poslovima koji su slični mom. To baš nije razdvajanje poslovnog i privatnog, ali je mojima zasad simpatično što sam takva. Nadam se da će tako i ostati.

A što radite kada niste u destileriji ili dućanu? Kako punite baterije?

Sam rad meni nije stres. Volim raditi, volim stvarati, pa čak volim i fizički umor. Smatram da su ljudi predviđeni za fizički umor, ali nisu za psihički. Najveći odmor je ipak druženje s porodicom, tu je glavni izvor sve moguće sreće. A volimo i putovati.

Najbolji savjet koji ste dobili?

Mnogo je savjeta, mnogo dobrih knjiga, misli i citata koje možemo pročitati i koji nam u nekom trenutku mogu biti vodilja. Ono što bih svakako preporučila svima koji se bave ili namjeravaju da pokrenu neki vlastiti biznis, posebno mali biznis jeste knjiga Umjetnost pobjede, Phil Knight. Cijela knjiga je jedan veliki priručnik dobrih poslovnih savjeta i pokazatelj da se bez obzira na prirodu poslovanja, mjesto ili vrijeme u kojem živite, svaki poduzetnik suočava sa istim problemima.

Sabina u našoj FEEL GOOD majici čijom kupovinom donirate 2 KM za projekt #poduzetneZAJEDNO u potpisu Fondacije 787


Bonjour

Novi početak za 100 žena: Otvorene su prijave za akademiju koja odgovara na potrebe žena danas

TEKST: Bonjour.ba

Novi početak za 100 žena: Otvorene su prijave za akademiju koja odgovara na potrebe žena danas Novi početak za 100 žena: Otvorene su prijave za akademiju koja odgovara na potrebe žena danas

Svaka od nas je barem jednom osjetila potrebu da krene dalje, ali nije znala odakle. Da nauči više, da pronađe podršku, da neko iskreno kaže… možeš i ti.

Upravo zato su dm drogerie markt i Bonjour.ba pokrenuli akademiju, mjesto gdje se učenje spaja s podrškom, a nova znanja s vjerom u sebe i zajednicu koja razumije kroz što prolazimo.

Ovaj edukativni program donosi konkretne alate, savjete i znanja koja svaka učesnica može odmah primijeniti, bilo da pokreće vlastiti projekat, razvija karijeru ili tek traži smjer u kojem želi rasti.


akademija11bonjour_ba

Zašto nam je trebala akademija?  

Tokom rada s mladim ženama iz cijele zemlje, prepoznali smo isto, a to je da postoji ogroman potencijal, ali i nedostatak prilika za kvalitetno, dostupno i savremeno učenje.

Zato akademija okuplja 100 žena iz cijele Bosne i Hercegovine i nudi im priliku da uče direktno od stručnjakinja, poduzetnica i liderki koje su već prošle slične izazove.


akademija19bonjour_ba

Ovaj dan je osmišljen kao prilika za stvarno učenje i rast. Kroz predavanja, radionice i mentorsku podršku, učesnice će steći znanja i vještine koje pomažu da ideje prerastu u projekte, a nesigurnost u samopouzdanje koje se gradi korak po korak.

akademija nije teorija, već praksa. Znanje koje inspiriše, ali i usmjerava. To je prilika da dobiješ odgovore na pitanja koja dugo stoje po strani, da pronađeš mentoricu koja razumije tvoj put i podršku koja traje i nakon što se vrata sale zatvore.

Šta donosi ovaj dan?  

akademija će se održati 27. novembra u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu, a učešće je potpuno besplatno.

Kroz ovaj program, 100 žena će imati priliku da u sigurnom i podržavajućem okruženju istraže svoje potencijale, povežu se s drugim učesnicama i naprave svoj prvi (ili novi) korak naprijed.


akademija7bonjour_ba


Prijave su otvorene do 20. novembra, stoga iskoristite priliku i osigurajte svoje mjesto ovdje.

Ovaj dan donosi prostor za učenje, povezivanje i sve one razgovore koji nas mijenjaju. Prijavi se jer svaki novi početak počinje vjerom da možeš više i hrabrošću da to sebi i dokažeš.

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa dm drogerie markt.
Produkcija: Bonjour.ba     
Art direkcija: Emina Smaka  
Asistentica na setu: Adelisa Mašić  
Fotografija: Maja Topčagić  
Video: Marko Jovančić  
Makeup: Maja Talović  
Modeli: Amina Džindo, Ajla Pustahija i Ajla Smajlović


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!