BONJOUR.intervju: Razgovarali smo s Lanom Lekić, marketing menadžericom, profesoricom i licenciranom maserkom beba

MAME RULZ
14.6.2020.

Entuzijazam koji je gotovo nemoguće ne prepoznati dok čitate ili slušate objave koje Lana Lekić dijeli kroz svoj Instagram profil @mama_lana_, samo je mali uvod u topao karakter i veseo duh ove dame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz ovaj profil otkriva više detalja o jednom od njenih zanimanja, a to je masaža beba, dok je simpatije mnogih ukrala upravo kroz ostale zanimljivosti iz svoje rutine koje otkriva pratiocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Lana je jedna od onih kreativnih dama koje uz organizaciju, volju i trud u svom danu vješto balansira između uloge supruge, mame troje djece, marketing menadžerice, profesorice, ali i edukatorice o masaži beba.
Naravno, Lanu smo pitali kako izgleda njena dnevna rutina, što ju inspirira, koje su knjige o majčinstvu imale najviše utjecaja na nju, kako usklađuje sve hobije, kao i koje su najvažnije lekcije koje je naučila uz svoju mamu.

***

Opišite nam se u tri riječi.

Mama troje djece.

3 stvari koje uvijek napravite kad se tek probudite?

Prva stvar koju napravim kad se probudim jeste da lagano probudim svaki dio svog tijela istezanjem. Tako bolje podnosim fizičke i mentalne napore. Odradim tehnike pravilnog disanja i naposljetku se istuširam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAMA LANA (@mama_lana__) on

Završili ste farmaceutski fakultet, doktorat, a uz to ste i profesor farmakologije.
Danas radite u jednoj kompaniji kao marketing menadžer te održavate i tečaje masaža za bebe.
Kako izgleda jedan vaš radni dan te što vam pomaže da ostane fokusirani i organizirani?

Moj radni dan traje stvarno dugo, ali je uglavnom savršeno isplaniran tako da osim svih gore navedenih obaveza stignem iskoristiti neko vrijeme za sebe i za zabavu. Kao i svaki posao, samo planiranje zahtjeva dosta napora, ali ako je dobro urađeno i ako imate samokontrolu, dobre organizacijske vještine, jasan fokus, mislim da nema razloga da jedan radni dan ne bude uspješan. Iza svakog mog zvanja stoji jako puno rada, truda, kreativnosti, ljubavi.


Sretna sam što mi niti jedan dan nije isti. Dan obično započinjem s redovnim obavezama marketing menadžera koji uključuje odgovaranje na bezbroj mailova, TC sa menadžmentom kompanije, a nastavljam s kreativnim dijelom pisanja knjiga, radova, rada sa studentima i začinim sa edukacijom masaže beba.
Kako sam pokrenula i Instagram stranicu @mama_lana_ nastojim sve svoje znanje i svoje iskustvo nesebično dijeliti sa drugima a uključila sam u cijelu priču eksperte iz raznih oblasti od stomatologa, ginekologa i ostalih specijalnosti do učitelja i psihologa. Želim pokazati da svi zajedno možemo odgovoriti na nebrojeno mnogo pitanja koja muče naše pratioce i tako im pomoći da izgradimo jednu bolju i zdraviju budućnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAMA LANA (@mama_lana__) on

Što vas je privuklo ka zvanju licencirane maserke beba u BiH?

Inače sam ljubitelj neobičnih stvari, ljubitelj alternativne medicine. Smatram da su generalno stvari pogrešno postavljene, malo radimo na prevenciji, a dodir čini čuda. Kod bebe osjet dodira je razvijen po rođenju, ali potrebno ga je i dalje razvijati da bi dijete moglo učiti i primati informacije o vanjskom svijetu. Sve to motivisalo me da kroz razne edukacije usavršim zvanje educirane instruktorice masaže beba i djece.

U sklopu jednog vašeg Instagram videa ste rekli da je vaša titule mame, ujedno i titula na koju ste najponosniji. Mama ste troje preslatke dječice. Koje su najvažnije lekcije koje su vas naučile djeca?

Djeca su me naučila da je svaki dan prilika za novi početak, jer su upravo oni neopterećeni sa juče ili sutra. Oni uživaju danas. Naučili su me da nije potrebno znati sve i da stalno trebamo biti znatiželjni i postavljati jednostavna i direktna pitanja kao što to oni rade. Djeca se za razliku od nas smiju svaki dan, jer ako se danas niste nasmijali, dan vam je propao. Mi imamo sesije smijeha i grljenja u našoj grlioni.

Posvojili ste dijete, a najmlađi sin je postao dio vaše obitelji kroz program hraniteljstva. Kako ste se odlučili na ovaj korak i s kojim ste se sve izazovima susreli kao roditelji?

Izazovi majčinstva u današnje vrijeme su veliki. Bombardirane smo različitim savjetima i temama kako se trebamo ponašati, koji samo stvaraju osjećaj krivnje zašto nismo ovakvi ili onakvi i da li smo zaista dobar roditelj svom djetetu. Svaki roditelj zaista želi najbolje za svoje dijete i to je polazna tačka svakog pitanja vezanog za roditeljstvo i izazove u njemu.
Suprug i ja smo nakon rođenja prvog djeteta odlučili ući u proces usvojenja. To nas je kao ljude temeljno promijenilo i postavilo nam nove standarde. Naša djeca, naša mala planeta ljubavi i sreće teško se da riječima opisati. Spasite jedno dijete spasili ste čitav svijet je ono što to najbolje opisuje.

Koji je najbolji savjet o majčinstvu koji ste dobili od svoje mame?

Savjeti svake mame zlata vrijede. Od svoje mame i dan danas dobijem gomilu savjeta koje čuvam kao malo blago. Teško je izdvojiti jedan pa bih napisala par koji su mi stvarno bili od velikog značaja u životu.
Uvijek vodi svoje bitke i uvijek imaj svoj novac.
Nikad ne propuštaj šansu da naučiš nešto novo.
Sve loše će proći.

Jeste li sami sebe iznenadili u pojedinim reakcijama na situacije koje je donijelo majčinstvo?

Apsolutno ne. Oduvijek sam željela postati mama i bila potpuno spremna na sve izazove i sve reakcije.

Što mislite, o kojim temama bi mame više trebale razgovarati u javnosti?

Smatram da o svim temama moramo razgovarati, ali potpuno otvoreno i iskreno. Jako je puno stvari koje mama drugoj mami prešuti, a to nije dobro. Moje lično iskustvo npr. dojenja bebe, kada sam držeći u rukama centar mog svijeta, tada moje prvo dijete, smatrala sebe nedovoljno dobrom jer je kod mene proces dojenja bio gotovo nemoguć.
Nisam dobila savjete od svojih prijateljica mama, a pogađale su me reklame sa prekrasnom konekcijom podoja mame i bebe.
Mamama su potrebne kako pomoć partnera, tako i pomoć okoline sa iskrenim, jednostavnim i toplim savjetima jer se baš o izazovima vezanim za dojenje malo priča.
Slijede izazovi dohrane, višak kilograma pa i samog porođaja. Kada je mama sretna onda je dovoljno dobra i sebi i djetetu.

Kako provodite vrijeme s obitelji? Koji su sitni rituali koje ne preskačete?

Mišljenja sam da je vrlo važno definisati šta je kvalitetno provedeno vrijeme?
Mnogi roditelji imaju iskrivljeno mišljenje o toj temi. Neki smatraju da je kuhanje ili gledanje televizije u istoj prostoriji u kojoj se dijete igra, kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom.
Bit kvalitetno provedenog vremena nije koliko, već kako. Mi imamo svoje vrijeme kada se vratimo s posla isključimo sve telefone i razgovaramo o danu koji smo proveli.
Razgovor je ključ svega, kako bi djeca imala slobodu da pričaju o svim temama koje ih muče. Svaki dan imamo minute rezervisane za grljenje, našu grlionu. Društvene igre, zajedničko pravljenje večere ili da pogledamo neki film ili crtać su opuštajuće stvari koje radimo svi skupa.

Kako biste opisali vaš dom? Na što ste posebno pazili pri uređenju?

Naš dom je pun topline, porodičnih slika, dječjih radova i puuuno smijeha. Sve je podređeno našoj djeci i kako rastu, tako prostor adaptiramo njihovim potrebama.
U šali znam reći mi smo sebi za merak sredili balkon i tu uživamo uz laganu muziku kao epilog napornih radnih dana.

Knjige o majčinstvu koje su vama pomogle u svakodnevnim avanturama?

Sve knjige o majčinstvu doslovno sam prežvakala prije nego što sam postala mama. Ono što je zaista ostavilo veliki pečat na mene su knjige Lorraine E Murray: „Calm kids“ i „Connected kids“. Savladala sam kako da pomognem i sebi i djeci da se opuste i uživaju.

Imate i mnoštvo hobija. Koje su vam osobine pripomogle da ostvarite sve vaše snove?

Strašno sam kreativna i tu svoju kreativnost imam potrebu ispoljiti. Kroz svoje fakultetsko obrazovanje, sestra i ja smo upisale kurs krojenja i šivenja i izražavale se kroz neobične kreacije. Osim kreativnosti, krasi me upornost i čelična volja da sve što započnem i završim.

Kako je došlo do vaše suradnje s Aidom i Lejlom te kolekcije AL?

Do saradnje sa Aidom i Lelom došlo je sasvim spontano kroz naše druženje. Svaka je doprinijela kreiranju brenda sa onim u čemu je najbolja. Sjajno smo se podijelile, posložile priču i od zabave napravili mali biznis. U svemu je napominjem najvažnije uživati punim plućima. Kada to što radite volite i kada ste sretni to apsolutno doprinosi kompletnom imidžu priče.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAMA LANA (@mama_lana__) on

Vodite i Instagram profil koji okuplja zajednicu od 11K. Koliko je izazovno biti prisutan stalno na društvenim mrežama i dijeliti djeliće svakodnevnice, savjete… Kako se nosite s negativnim komentarima?

Moram priznati da je ova svakodnevnica na društvenim mrežama dosta zamorna ali kad znate da radite pravu stvar onda vas to tjera. Samo treba sam u svojoj glavi definisati šta želite i šta hoćete i onda nema problema. Što se tiče komentara, svaki komentar je dobrodošao, ja i potičem svoje pratioce da stalno nešto pitaju i komentarišu. Oni pozitivni su vam vjetar u leđa, a oni negativni su tema za razmišljanje. Moram priznati da do sada nisam imala nekih jako negativnih komentara ali i da ih bude mislim da bih se znala nositi s tim.

Što je najviše utjecalo ili utječe da budete osoba kakva jeste danas?

Na mene je kroz odrastanje najviše uticala moja nana.
Žena velikih ljudskih vrijednosti, dobra, skromna, vesela i jednostavna. Danas je gotovo nemoguće naći osobu koja je na prvom mjestu čovjek. Naučila me pravim vrijednostima, naučila me da čuvam tradiciju, da budem vrijedna i da uvijek sebe stavim na prvo mjesto koliko god to nekad bila misija nemoguće. Sve mirise djetinjstva zahvaljujem njoj i prenosim ih svojoj djeci. Moja djeca su mali obožavatelji soka od đulbešećer ruže, domaćeg pilava, mirisa ajvara, vole sevdalinke i imaju odnos poštovanja prema starijima.

Što uvijek napravite prije spavanja?

Uvijek čitam djeci priču i ljubim ih za laku noć. Nikada to neću prestati raditi.

Što vam je najljepše u ovom periodu života, a što biste mijenjali?

Samo bih klimu mijenjala i molim sunce da se ukaže češće jer nam svima fali vitamina D.
Ostale stvari koliko god nekad izgledale teške, tužne, nepremostive, ne bih mijenjala ni za šta jer s njima postajem za iskustvo jača.

MAME RULZ , 14.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

privatna arhiva

Podijeli:

Posljednje objavljeno