BONJOUR.Instagram dnevnik: Bili smo u Napulju i izdvajamo 3 nezaboravne stvari koje nećete naći u turističkim vodičima ...

BONJOUR.Instagram dnevnik: Bili smo u Napulju i izdvajamo 3 nezaboravne stvari koje nećete naći u turističkim vodičima 

PUTOVANJA
20.6.2019.

Kada smo odlučili posjetiti Napulj, prvo smo bili u potrazi za smještajem u centru grada, misleći kako ne želimo 'gubiti vrijeme' na prijevoz do grada i natrag. No, visoke cijene smještaja su nas primorale da ipak pogledamo što se to nudi u malo udaljenijim ulicama od centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo pronašli smještaj u jednoj vili koju smo platili skoro duplo manje, a u kojem smo dobili cijeli apartman, terasu i vrtove vile koje smo mogli koristiti, za razliku od malene hotelske sobe u centru, još jednom se potvrdila ona dobra stara da se sve u životu događa s razlogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stoga ako se odlučite posjetiti ovaj grad (a nadamo se da hoćete), neka obližnje vile budu vaš odabir jer ćete tako, nakon razgledavanja grada, vrativši se u apartman doživjeti onaj poznati talijanski dolce far niente osjećaj. 


Pregledavajući savjete turističkih stranica koje pišu o tome što vidjeti u Napulju česti prijedlozi su turistički obilasci Vezuva, Pompea te odlazak u Positano i Sorento. Iako smo i sami željeli posjetiti Pompee, imali smo sreću da smo dva dana prije planiranog odlaska slučajno završili u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju u kojem su izloženi mozaici, freske, posuđe, ostatci skulptura i još mnogi detalji iz Pompea, zajedno s maketama grada. 


Doživjevši to, odlučili smo se da ipak nećemo organizirati odlazak u Pompee, a sudeći po ostatku posjetitelja s kojima smo dijelili vilu, odlazak u Pompee je bio ispod očekivanja. Stoga, ako vas zanima ovakav izlet, svakako dobro proučite koje su vam opcije na raspolaganju jer cijene izleta znaju biti uistinu visoke. 
Naša odluka da što bolje upoznamo Napulj se pokazala ispravnom jer grad ima uistinu toliko toga za ponuditi. S obzirom na to da turisti još uvijek radije biraju Firencu ili Rim (u koji vas vodimo kroz naše naredne Instagram.dnevnike), Napulj još uvijek možete doživjeti u svom punom sjaju, prepunom lokalaca, koje pomalo i ljutite jer slikate njihove balkone, oronule i u svom neobičnom stanju sasvim šarmantne fasade ili štrikove s robom koji se protežu između dva prozora zgrada. 


Hrana. Otići u Napulj i paziti na prehranu nije moguće. Makar ako nas pitate. Mogli bismo izdvojiti puno malih pizzerija, caffea i tratorija u kojima smo uživali, no kroz ovaj Instagram dnevnik vas vodimo u jednu od najpoznatijih pizzerija na svijetu (za koju kažu da je tu nastala pizza), u slastičarnicu koja pravi fenomenalan sladoled i kroz ulicu u kojoj ćete uživati kupujući u dućanima  s handmade tjesteninom, začinima i neobičnim suvenirima. Pa krenimo!

L'ANTICA PIZZERIA DA MICHELE

Gledali ste film 'Jedi, moli, voli'? Ako jeste, tada vjerujemo već po naslovu prepoznajete o kojoj se pizzeriji radi, a ukoliko niste gledali reći ćemo samo da Julia Roberts u filmu odlazi upravo u ovu pizzeriju i pizzu koju jede opisuje sljedećim riječima: „I'm in love. I'am having a relationship with my pizza.“ Sve viđeno u filmu je upravo onakvo kakvo je i u stvarnosti, osim čaša vina na stolu. Naime u pizzeriji možete naručiti samo dvije vrste gaziranog soka, vodu, mineralnu i lokalno pivo, a nude dvije vrste pizze. Da, dobro ste pročitali. Samo dvije vrste pizze. No, vratimo se par koraka unatrag. 
Pizzerija se uistinu nalazi u samom centru Napulja, točnije na adresi Via Cesare Sersale, 1


No, nemojte doći gladni. Naime, do slavne pizze je moguće doći na dva načina. Jedan je, logično, da zauzmete mjesto u pizzeriji i jedete, a drugi je da uzmete 'pizzu to-go'. No, već ste u Napulju. Na odmoru ste. Nalazite se ispred možda najbolje pizzerije na svijetu koja je osnovana davne 1870. godine. Bilo bi ludo zadovoljiti se opcijom 'to –go' ako nas pitate. Bez obzira na koju se opciju odlučujete, na ulazu u pizzeriju će vas dočekati gužva i ljudi koji čekaju. 


Po dolasku pronađite čovjeka s brojevima. O daa, on je ključan. On će vam dati broj. Brojevi idu od 1 do 100, no brojevi su ispisani na listićima različitih boja. Nakon što recimo svi brojevi od 1 do 100 na listićima žute boje budu usluženi, prelazimo na novu boju. Možete uzeli broj, saznati do kojeg broja je stigao red i dobiti ćete odgovor o prosječnom vremenu čekanja. U našem slučaju je to bilo 1,5h, no s obzirom na to da se u blizini pizzerije nalaze sjajni kafići, čekati možete na terasi uz jaku talijansku kavu, što je i bio naš odabir. 

Ovu pauzu možete iskoristiti i da se javite svojim najbližima ili osvježite Instagram feed napuljskim ljepotama. Ovdje vas moramo upozoriti da, ako ste osoba koja je uvijek u potrazi za Wi-Fi konekcijom, u Napulju ćete nerijetko naići na lokale bez Wi-Fi ili s jako slabom vezom. U tom slučaju bit će vam drago znati da je i Napulj, točnije cijela Italija obuhvaćena uslugom Internet Roaming zahvaljujući kojoj ovo ljeto putujemo kroz BONJOUR.Instagram dnevnike. Naime, ako je vaš broj u Eronet mreži, bilo gdje u Italiji (i još 32 zemlje svijeta) možete imati internet za samo 2 KM koje ćete platiti kada budete uplaćivali svoj naredni mjesečni račun. Stoga, ako uskoro planirate putovanje u inozemstvo, klikom na ovaj link možete provjeriti je li i zemlja u koju vi putujete obuhvaćena HT Eronet Internet Roaming uslugom te kako ju aktivirati. 

Nakon malog odmora uz kavu i nakon što the čovjek na ulazu u pizzeriju pročita vaš broj i smjeste vas za stol pored potpunih stranaca, konobar će vas u žurbi pitati da odlučite želite li Pizza Margherita ili Pizza Marinara. Manje od 10 minuta nakon odgovora pizze koje su upravo izvađene iz krušne peći stižu na vaš stol. 


Okus – zvučat će popuni kliše, ali jedinstven. Jednostavnost tijesta, rajčice, Mozzarelle, bosiljka i maslinovog ulja. Savršeno. Cijena pizze?  Od 4 do 5 eura, ovisno za koju se pizzu odlučite. Sve u svemu, iskustvo koje zasigurno preporučujemo. 

GAY-ODIN SLASTIČARNICA

Mala slastičarnica koja je osnovana 1894 godine, također u centru Napulja. Tek par kvadrata slastičarnice koja krije fenomenalan sladoled zbog kojeg postane jasno zašto svi kažu da je talijanski sladoled, najbolji sladoled. 

Od uređenja slastičarnice nemojte očekivati previše. Inače, u Napulju ćete kušati neka od najukusnijih jela na svijetu, no nerijetko će ta jela biti poslužena na plastičnom tanjuru i plastičnom stolnjaku. U svakom slučaju, nemojte dati da vas prezentacija zavara jer okus je ono u čemu ćete uživati. Pored sladoleda kojim ćete se počastiti u Gay-Odin, preporučujemo da par čokoladnih bombona ili pralina kupite za vama drage osobe. Sigurni smo da će im se obradovati više nego magnetu koji je vjerojatno svakako napravljen u Kini. 

VIA SAN GREGORIO ARMENO 

Ulica modnim znalcima poznata kao 'ulica na kojoj je Dolce Gabbana predstavio svoju Alta Modu kolekciju'. Vibrantna ulica prepuna malih trgovina sa svim vrstama tjestenine i tradicionalnih začina, ali i knjiga, kuharica, lepeza i kojekakvih drugih stvarčica koje ćete moći razgledavati cijeli dan (i ako ste djevojka, itekako uživati u lijepim komplimentima kojima će vas obasipati Talijani koji prolaze pored vas). 

Ako nas pitate, ova ulica predstavlja sve ono što biste očekivali od juga Italije: buku, šarm, kaos, ljepotu, kič i smijeh. 

Za šetnju ovom ulicom si ostavite dovoljno vremena jer ćete iz nje naići na druge skrivene kutke koji će svojim šarenilom, mirisima i milozvučnim talijanskim jezikom prizivati da i u njih zakoračite. Mi jesmo i iskustva koja nosimo su nezaboravna.


Kroz naš sljedeći Instagram.dnevnik vas vodimo u još jedan talijanski grad, Rim u kojem smo se vozili kroz jezero smješteno u Vili, ali i kušali tjestenine kakve od tada pokušavamo imitirati doma. Uskoro ćete saznati jesmo li u tome i uspjeli.

PUTOVANJA , 20.6.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Podijeli:

Posljednje objavljeno