TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.11.2020.
Iako je Arduana svima dobro poznato lice s malih ekrana, simpatije javnosti ukrala je upravo i kroz svoj blog Delicious by Arduana gdje dijeli jednostavne, zdrave recepte iz domaće, ali i sa svjetske kuhinje.
Višegodišnje iskustvo u medijima, rad na blogu, zanimljiv modni izričaj, kao i vješto žongliranje između poslovnih putovanja, intervjua i obiteljskih obveza, potaknulo nas je da saznamo kako započinje dan, organizira sve obveze i zadržava pozitivan duh.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba i Arduana Pribinja
Naše druženje započeli smo na kišovit dan u Sarajevu, u lobiju hotela Courtyard by Marriott Sarajevo, gdje smo u cozy interijeru, uz šalicu čaja i kave razgovarale o timskom radu, izazovima rada u medijima, ali i ukusnim jelima koje volimo i projektima na kojima trenutno marljivo radimo.

Dijana Ćavar i Arduana Pribinja
Druženje se nastavilo uz smijeh, girl talk o balansu i zdravim navikama, kao i par Arduanih preporuka za čaj uz koji će svako jutro biti ljepše (otkrivamo ga u nastavku intervjua), a sve je fotoaparatom za BONJOUR.ba zabilježio Marko Jovančić.
***
Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?
Jutra počinjem čašom mlake vode s limunom. Nastavljam praveći ručak za taj dan dječacima, a onda kreće užurbano spremanje za posao. Uz šolju cikorije provjeravam mail, čitam najnovije vijesti. Na putu do posla u slušalicama mi je jutarnji podcast BBC vijesti.


Što se uvijek krije u tvojoj torbici?
Olovka, maleni notes, telefon, sjajilo za usne i krema za ruke.

U 15:00h kada mi je potrebna dodatna motivacija i boost biram:
Kombinaciju slanih badema i brusnica u čokoladi.
Lekcije o modi i organizaciji koje me je uloga novinarke naučila su:
Lekcija 1: Kad si u shoppingu uvijek se zapitaj da li u tome možeš stati na LIVE!
Lekcija 2: Jednostavni krojevi i dobri materijali su nepogrešiva kombinacija.
Lekcija 3: Dobro ukrojeni sako je idealan izbor za kameru, ali i svaku drugu priliku, izuzev možda večernjeg izlaska. Kada nađeš, ne propusti priliku da kupiš dobro ukrojen sako!

Koji su tvoji rituali nakon uspješnog radnog dana? Kako se odmaraš?
Teretana, dobra knjiga ili TV. Ovisno o tome koliko je naporan dan iza mene.
Kako ostaješ organizirana kroz dan? Što ti pomaže da zadržiš fokus na najvažnije zadatke?
Moj fokus u biti ovisi o dinamici dana. Ako sam pretrpana obavezama, onda sam i odlučnija, organizovanija i više skoncentrirana. Važno mi je da pri ruci uvijek imam nešto za grickanje. Ne trpim prazan trbuh. Također, zeleni čaj mi je odličan za fokus. On mi kompenzira kafu.
Kako se pripremaš za intervju ili TV javljanje?
Pravi sam štreber. Osim vanrednih situacija, nikada na live nisam stala bez dobre pripreme. Tako je i sa intervjuima. Iskopam sve dostupno o određenoj temi ili gostu, čitam, razgovaram s kolegama. Improvizacija u mom poslu nije poželjna. Ležernost da, ali improvizacija nikako. Novinari trebaju insistirati na preciznosti i tačnosti, a toga nema bez dobre pripreme.

Najzanimljiviji gost kojeg si imala i zašto?
Često mi postavljaju ovo pitanje na koje uvijek jednako odgovorim. U životu sam intervjuisala nebrojeno različitih profila. Obični ljudi i njihove priče su mi uvijek bili srcu prijemčljiviji od razgovora s političarima ili slavnim ličnostima.
Da nisi novinarka, čime bi se bavila?
To je pitanje koje često sebi postavim i izostanak adekvatnog odgovora me plaši.

Imaš li možda uzore u nekim svjetskim voditeljima ili voditeljicama?
Tim Sabastian, prvi voditelj HARDtalka je moja vječna inspiracija.
Imaš li neke svoje beauty rituale kojih se predano držiš?
Imam. Nikad na spavanje ne idem bez dobro očišćene i nahranjene kože. Makar jednom mjesečno odlazim u FAUBC beauty centar na dubinsku hidrataciju i često mijenjam kremice. Iz nekog razloga, moja koža se brzo zasiti jednog proizvoda bez obzira koliko je on dobar.

Gdje pronalaziš ideje za recepte?
Posvuda! Na internetu, na TV food kanalima, u samim sastojcima, u bojama povrća i teksturama različitih namirnica.
Koje bi kulinarske vještine voljela savladati?
Voljela bih naučiti raditi dobar sushi. Pravim ga, ali nikada nisam do kraja zadovoljna.
Koliko ti je vremena potrebno za izradu blog posta o hrani?
Nekada mi jedna objava uzme najkvalitetniji dio dana. Ovisno o kompleksnosti jela sama priprema može trajati satima. Potom fotkanje, pa obrada fotografije i na kraju raspisivanje recepta. To traži vremena i posvećenosti. Zbog toga recepte postavljam isključivo na slobodne dane.
Koliko ti je posao novinarke pripomagao u fotografiranju jela i kreiranju upečatljivih opisa na društvenim mrežama?
Mnogo, jer vas novinarstvo uči prepoznavanju dobrog kadara i razvija kreativno izražavanje u svakom smislu.

Talijanska ili francuska kuhinja?
Francuska.
Ruž za usne ili maskara?
Ruž za usne.

Film ili knjiga?
Knjiga.

Vino ili čaj?
Čaj.
More ili planina?
More.
'Go out' ili 'stay in'?
Stay in.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić
TEKST: Bonjour.ba/PR
Ovogodišnji retreat, organizovan od strane Biznis Unije menadžera, još jednom je potvrdio da ovo udruženje okuplja novu generaciju menadžera spremnih za transformaciju poslovne kulture, gdje inspirativne priče, razmjena znanja i umrežavanje dominiraju.
Drugi po redu događaj, održan u prelijepom ambijentu hotela Nomad na Bjelašnici, okupio je lidere, stručnjake i partnere iz različitih sektora, stvarajući prostor za razmjenu ideja o digitalizaciji, inovacijama, održivom razvoju te važnosti mentalnog zdravlja i emocija.
Od samog osnivanja, BUM se pozicionirao kao važan akter u izgradnji održive i konkurentne poslovne zajednice, okupljajući članove s misijom izgradnje nove generacije menadžera i razvoja domaće privrede. Događaj je okupio više od 100 učesnika koji su kroz lične priče, razmjenu iskustva i otvorenu diskusiju razgovarali o savremenim izazovima.
"Danas, više nego ikada, vjerujem da se vizija BUM-a ostvaruje. Zahvaljujući vama, našim članovima i partnerima, koji uprkos svemu, zadržavaju optimizam, vjeru i onu malu dozu ludosti da su velike stvari moguće, BUM okuplja blizu 100 članova iz cijele BiH, mjesečno dodjeljuje 33 stipendije, a kroz naše događaje otvara teme o kojima se nedovoljno priča.
Hvala vam što zajedno pomjeramo granice i kreiramo novu eru poslovne zajednice u BiH“, istakao je Aleksandar Krunić, predsjednik Upravnog odbora BUM-a, na samom početku događaja.

Program je stavio u fokus digitalnu transformaciju, održivost, snagu ljudskog kapitala i poduzetničkog duha u svrhu rasta, teme koje su kroz vlastita iskustva i stručna znanja predstavili govornici iz različitih sektora.
Nedžad Pirić je iznio značajne informacije o važnosti kvalitetne transformacije u procesu digitalizacije, te da je važno posložiti infrastrukturu kako bi promjene postigle maksimalan učinak.
Posebna pažnja bila je usmjerena na primjere kompanija koje su uspjele spojiti inovacije i održivost u modele koji ih čine globalno konkurentnim.
Jedan takav primjer predstavio je Jure Širić iz kompanije Modepack, koji je govorio o tome kako se njegova industrija ambalaže transformisala u brend prisutan na 36 svjetskih tržišta, te zašto je upravo ulaganje u reciklirane i ekološke materijale postalo ključ njihovog međunarodnog uspjeha.
Jure Širić u razgovoru sa moderatoricom konferencije, Unom Bejtović naglasio je važnost izlaska iz komfort zone i ulaganja u inovacije koje će osigurati da budemo ispred globalne konkurencije.
“U cijelom procesu ključno je ostati prizeman, dosljedan sebi i svojim vrijednostima, te činiti nešto više za cijelu zajednicu”, istakao je Širić.

Razvoj i širenje uspješnih domaćih kompanija bila je tema izlaganja Aleksandra Kremenović, osnivača MF grupacije, koji je kroz iskustvo stvaranja jedne od najstabilnijih finansijskih institucija u regiji pokazao kako vizija i dugoročna strategija mogu pretvoriti „mikro“ inicijativu u „makro“ uspjeh.
Njegov pogled na regionalno pozicioniranje i upravljanje finansijskim sistemima dao je učesnicima uvid u to kako domaće kompanije mogu graditi održiv rast u promjenjivom tržišnom okruženju. Trendovi se ne trebaju slijepo pratiti, umjesto toga potrebno je vjerovati u svoju viziju i prilagođavati je prilikama na tržištu.


Osim tehnoloških i poslovnih perspektiva, važan dio programa bio je posvećen i mentalnom zdravlju. Jasmin Bešić je otvorio pitanje stresa u modernom menadžmentu i načina na koji on oblikuje liderstvo i profesionalni identitet.
Njegov psihodinamski pristup, koji spaja nauku i iskustvenu praksu, donio je potpuno drugačiji pogled na razvoj lidera u okruženju koje se ubrzano mijenja. Stres ne treba biti dio našeg identiteta, već podstrek da slušamo i prihvatamo svoje emocije.


BUM Retreat 2025 realiziran je uz podršku ključnih partnera: Go Digital in the Western Balkans, EBRD uz podršku Evropske unije, EFSE fonda uz podršku Evropske unije kao dugogodišnjeg BUM partnera, UN Women, te brojnih prijatelja i partnera iz poslovne zajednice.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!