TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.11.2020.
Iako je Arduana svima dobro poznato lice s malih ekrana, simpatije javnosti ukrala je upravo i kroz svoj blog Delicious by Arduana gdje dijeli jednostavne, zdrave recepte iz domaće, ali i sa svjetske kuhinje.
Višegodišnje iskustvo u medijima, rad na blogu, zanimljiv modni izričaj, kao i vješto žongliranje između poslovnih putovanja, intervjua i obiteljskih obveza, potaknulo nas je da saznamo kako započinje dan, organizira sve obveze i zadržava pozitivan duh.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba i Arduana Pribinja
Naše druženje započeli smo na kišovit dan u Sarajevu, u lobiju hotela Courtyard by Marriott Sarajevo, gdje smo u cozy interijeru, uz šalicu čaja i kave razgovarale o timskom radu, izazovima rada u medijima, ali i ukusnim jelima koje volimo i projektima na kojima trenutno marljivo radimo.

Dijana Ćavar i Arduana Pribinja
Druženje se nastavilo uz smijeh, girl talk o balansu i zdravim navikama, kao i par Arduanih preporuka za čaj uz koji će svako jutro biti ljepše (otkrivamo ga u nastavku intervjua), a sve je fotoaparatom za BONJOUR.ba zabilježio Marko Jovančić.
***
Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?
Jutra počinjem čašom mlake vode s limunom. Nastavljam praveći ručak za taj dan dječacima, a onda kreće užurbano spremanje za posao. Uz šolju cikorije provjeravam mail, čitam najnovije vijesti. Na putu do posla u slušalicama mi je jutarnji podcast BBC vijesti.


Što se uvijek krije u tvojoj torbici?
Olovka, maleni notes, telefon, sjajilo za usne i krema za ruke.

U 15:00h kada mi je potrebna dodatna motivacija i boost biram:
Kombinaciju slanih badema i brusnica u čokoladi.
Lekcije o modi i organizaciji koje me je uloga novinarke naučila su:
Lekcija 1: Kad si u shoppingu uvijek se zapitaj da li u tome možeš stati na LIVE!
Lekcija 2: Jednostavni krojevi i dobri materijali su nepogrešiva kombinacija.
Lekcija 3: Dobro ukrojeni sako je idealan izbor za kameru, ali i svaku drugu priliku, izuzev možda večernjeg izlaska. Kada nađeš, ne propusti priliku da kupiš dobro ukrojen sako!

Koji su tvoji rituali nakon uspješnog radnog dana? Kako se odmaraš?
Teretana, dobra knjiga ili TV. Ovisno o tome koliko je naporan dan iza mene.
Kako ostaješ organizirana kroz dan? Što ti pomaže da zadržiš fokus na najvažnije zadatke?
Moj fokus u biti ovisi o dinamici dana. Ako sam pretrpana obavezama, onda sam i odlučnija, organizovanija i više skoncentrirana. Važno mi je da pri ruci uvijek imam nešto za grickanje. Ne trpim prazan trbuh. Također, zeleni čaj mi je odličan za fokus. On mi kompenzira kafu.
Kako se pripremaš za intervju ili TV javljanje?
Pravi sam štreber. Osim vanrednih situacija, nikada na live nisam stala bez dobre pripreme. Tako je i sa intervjuima. Iskopam sve dostupno o određenoj temi ili gostu, čitam, razgovaram s kolegama. Improvizacija u mom poslu nije poželjna. Ležernost da, ali improvizacija nikako. Novinari trebaju insistirati na preciznosti i tačnosti, a toga nema bez dobre pripreme.

Najzanimljiviji gost kojeg si imala i zašto?
Često mi postavljaju ovo pitanje na koje uvijek jednako odgovorim. U životu sam intervjuisala nebrojeno različitih profila. Obični ljudi i njihove priče su mi uvijek bili srcu prijemčljiviji od razgovora s političarima ili slavnim ličnostima.
Da nisi novinarka, čime bi se bavila?
To je pitanje koje često sebi postavim i izostanak adekvatnog odgovora me plaši.

Imaš li možda uzore u nekim svjetskim voditeljima ili voditeljicama?
Tim Sabastian, prvi voditelj HARDtalka je moja vječna inspiracija.
Imaš li neke svoje beauty rituale kojih se predano držiš?
Imam. Nikad na spavanje ne idem bez dobro očišćene i nahranjene kože. Makar jednom mjesečno odlazim u FAUBC beauty centar na dubinsku hidrataciju i često mijenjam kremice. Iz nekog razloga, moja koža se brzo zasiti jednog proizvoda bez obzira koliko je on dobar.

Gdje pronalaziš ideje za recepte?
Posvuda! Na internetu, na TV food kanalima, u samim sastojcima, u bojama povrća i teksturama različitih namirnica.
Koje bi kulinarske vještine voljela savladati?
Voljela bih naučiti raditi dobar sushi. Pravim ga, ali nikada nisam do kraja zadovoljna.
Koliko ti je vremena potrebno za izradu blog posta o hrani?
Nekada mi jedna objava uzme najkvalitetniji dio dana. Ovisno o kompleksnosti jela sama priprema može trajati satima. Potom fotkanje, pa obrada fotografije i na kraju raspisivanje recepta. To traži vremena i posvećenosti. Zbog toga recepte postavljam isključivo na slobodne dane.
Koliko ti je posao novinarke pripomagao u fotografiranju jela i kreiranju upečatljivih opisa na društvenim mrežama?
Mnogo, jer vas novinarstvo uči prepoznavanju dobrog kadara i razvija kreativno izražavanje u svakom smislu.

Talijanska ili francuska kuhinja?
Francuska.
Ruž za usne ili maskara?
Ruž za usne.

Film ili knjiga?
Knjiga.

Vino ili čaj?
Čaj.
More ili planina?
More.
'Go out' ili 'stay in'?
Stay in.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić
TEKST: Bonjour.ba
Sigurnost je riječ koju svi volimo čuti, bilo da je riječ o poslu, porodici ili finansijama, ali koliko je zapravo realna? Da li sigurnost zaista postoji ili je samo osjećaj koji gradimo povjerenjem u ljude i sisteme oko sebe?
Upravo u tom prostoru između očekivanja i stvarnosti nastaje uloga upravljanja rizicima.
O tome šta znači biti čuvar stabilnosti u svijetu punom promjena, razgovarali smo s Arnelom Alagić, Direktoricom Sektora za upravljanje rizicima u ASA Banci.

Arnela Alagić, Direktorica Sektora za upravljanje rizicima u ASA Banci
Vi ste zaduženi za sve ono što treba spriječiti da se ne desi. Kada znate da je rizik realan, a da ga tim još ne vidi?
“Upravljanje rizicima u svakodnevnom radu ne možemo i ne trebamo posmatrati izolovano. Rizici predstavljaju sastavni dio poslovnog modela banke. Sagledavamo tržišna kretanja i regulatorni okvir. Za mene, snažan tim predstavlja ključnu ulogu u uspješnom upravljanju rizicima," objašnjava Arnela.


Ona dodaje da timski rad omogućava razmjenu znanja, transparentnu i jasnu komunikaciju, razumijevanje, ali i jednako važno poštovanje, čime rizici predstavljaju prilike za unapređenje poslovnih procesa, a nikako prijetnju u poslu.
Kako izgleda kada lider mora reći “ne”, iako zna da to niko ne želi čuti?
Arnela: Vrlo često kada dođe ‘ne’, to je izazov kojeg zajedno pretvaramo u prilike. U mojoj ulozi reći ‘ne’ posmatram u širem kontekstu, odnosno u interesu cijele organizacije, na način da nas rizik ne ograničava, nego u svakodnevnom poslu pomaže ka kvalitetnijim i razumnijim donošenjem odluka.

Postoji li u životu “sigurna opcija” ili je to samo osjećaj koji sebi kupimo?
Dotakli smo se i teme koja se rijetko postavlja naglas, a to je da li postoji u životu uopće sigurna opcija ili samo iluzija kontrole koju gradimo planiranjem i odlukama.
“Sigurna opcija u životu jeste osjećaj, a ne činjenica. Ono što nas čini sigurnim u svakodnevnom radu jesu analize različitih podataka, kontrola koju uspostavljamo u određenom poslovnom okruženju. Upravljanje rizicima jeste činjenica gdje svakodnevnim donošenjem odluka sprečavamo da se nešto desi”, objašnjava Arnela.


Za kraj, razgovor smo usmjerili ka temi koja najviše povezuje banke i ljude, a to je povjerenje.
Zašto neki korisnici osjećaju nepovjerenje prema bankama?
Arnela jasno ističe da se povjerenje ne podrazumijeva, ono se gradi i to svakodnevno: "Transparentna i jasna komunikacija prema klijentima je ključ da banka postane strateški partner sa svojim klijentima. Takav pristup upravo imamo u ASA Banci. Taj pristup dovodi do zadovoljstva klijenata, a u konačnici to je ključni pokazatelj dugoročnog povjerenja i dvosmjerne komunikacije s klijentima koju smo uspostavili.“

Razgovor s Arnelom Alagić pokazuje da sigurnost nije stanje, već proces koji se svakodnevno gradi znanjem, odgovornošću i povjerenjem. U njenom poslu, iskustvo i analitika idu ruku pod ruku s empatijom i razumijevanjem ljudi jer iza svake brojke stoji odluka, a iza svake odluke čovjek.

Upravo takav pristup čini ASA Banku mjestom gdje se odluke ne donose samo racionalno, nego i s dubokim osjećajem odgovornosti prema ljudima, a žene poput Arnele pokazuju da liderstvo nije samo u donošenju odluka, već i u načinu na koji se one žive.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!