TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.11.2020.

Iako je Arduana svima dobro poznato lice s malih ekrana, simpatije javnosti ukrala je upravo i kroz svoj blog Delicious by Arduana gdje dijeli jednostavne, zdrave recepte iz domaće, ali i sa svjetske kuhinje.

Višegodišnje iskustvo u medijima, rad na blogu, zanimljiv modni izričaj, kao i vješto žongliranje između poslovnih putovanja, intervjua i obiteljskih obveza, potaknulo nas je da saznamo kako započinje dan, organizira sve obveze i zadržava pozitivan duh.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba i Arduana Pribinja

Naše druženje započeli smo na kišovit dan u Sarajevu, u lobiju hotela Courtyard by Marriott Sarajevo, gdje smo u cozy interijeru, uz šalicu čaja i kave razgovarale o timskom radu, izazovima rada u medijima, ali i ukusnim jelima koje volimo i projektima na kojima trenutno marljivo radimo.

Dijana Ćavar i Arduana Pribinja

Druženje se nastavilo uz smijeh, girl talk o balansu i zdravim navikama, kao i par Arduanih preporuka za čaj uz koji će svako jutro biti ljepše (otkrivamo ga u nastavku intervjua), a sve je fotoaparatom za BONJOUR.ba zabilježio Marko Jovančić.

***
Kako izgleda tvoja jutarnja rutina?

Jutra počinjem čašom mlake vode s limunom. Nastavljam praveći ručak za taj dan dječacima, a onda kreće užurbano spremanje za posao. Uz šolju cikorije provjeravam mail, čitam najnovije vijesti. Na putu do posla u slušalicama mi je jutarnji podcast BBC vijesti.

Što se uvijek krije u tvojoj torbici?

Olovka, maleni notes, telefon, sjajilo za usne i krema za ruke.

U 15:00h kada mi je potrebna dodatna motivacija i boost biram:

Kombinaciju slanih badema i brusnica u čokoladi.

Lekcije o modi i organizaciji koje me je uloga novinarke naučila su:

Lekcija 1: Kad si u shoppingu uvijek se zapitaj da li u tome možeš stati na LIVE!

Lekcija 2: Jednostavni krojevi i dobri materijali su nepogrešiva kombinacija.

Lekcija 3: Dobro ukrojeni sako je idealan izbor za kameru, ali i svaku drugu priliku, izuzev možda večernjeg izlaska. Kada nađeš, ne propusti priliku da kupiš dobro ukrojen sako!

Koji su tvoji rituali nakon uspješnog radnog dana? Kako se odmaraš?

Teretana, dobra knjiga ili TV. Ovisno o tome koliko je naporan dan iza mene.

Kako ostaješ organizirana kroz dan? Što ti pomaže da zadržiš fokus na najvažnije zadatke?

Moj fokus u biti ovisi o dinamici dana. Ako sam pretrpana obavezama, onda sam i odlučnija, organizovanija i više skoncentrirana. Važno mi je da pri ruci uvijek imam nešto za grickanje. Ne trpim prazan trbuh. Također, zeleni čaj mi je odličan za fokus. On mi kompenzira kafu. 

Kako se pripremaš za intervju ili TV javljanje?

Pravi sam štreber. Osim vanrednih situacija, nikada na live nisam stala bez dobre pripreme. Tako je i sa intervjuima. Iskopam sve dostupno o određenoj temi ili gostu, čitam, razgovaram s kolegama. Improvizacija u mom poslu nije poželjna. Ležernost da, ali improvizacija nikako. Novinari trebaju insistirati na preciznosti i tačnosti, a toga nema bez dobre pripreme.

Najzanimljiviji gost kojeg si imala i zašto?

Često mi postavljaju ovo pitanje na koje uvijek jednako odgovorim. U životu sam intervjuisala nebrojeno različitih profila. Obični ljudi i njihove priče su mi uvijek bili srcu prijemčljiviji od razgovora s političarima ili slavnim ličnostima.

Da nisi novinarka, čime bi se bavila?

To je pitanje koje često sebi postavim i izostanak adekvatnog odgovora me plaši.

Imaš li možda uzore u nekim svjetskim voditeljima ili voditeljicama?

Tim Sabastian, prvi voditelj HARDtalka je moja vječna inspiracija.

Imaš li neke svoje beauty rituale kojih se predano držiš?

Imam. Nikad na spavanje ne idem bez dobro očišćene i nahranjene kože. Makar jednom mjesečno odlazim u FAUBC beauty centar na dubinsku hidrataciju i često mijenjam kremice. Iz nekog razloga, moja koža se brzo zasiti jednog proizvoda bez obzira koliko je on dobar.

Gdje pronalaziš ideje za recepte?

Posvuda! Na internetu, na TV food kanalima, u samim sastojcima, u bojama povrća i teksturama različitih namirnica.

Koje bi kulinarske vještine voljela savladati?

Voljela bih naučiti raditi dobar sushi. Pravim ga, ali nikada nisam do kraja zadovoljna.

Koliko ti je vremena potrebno za izradu blog posta o hrani?

Nekada mi jedna objava uzme najkvalitetniji dio dana. Ovisno o kompleksnosti jela sama priprema može trajati satima. Potom fotkanje, pa obrada fotografije i na kraju raspisivanje recepta. To traži vremena i posvećenosti. Zbog toga recepte postavljam isključivo na slobodne dane.

Koliko ti je posao novinarke pripomagao u fotografiranju jela i kreiranju upečatljivih opisa na društvenim mrežama?

Mnogo, jer vas novinarstvo uči prepoznavanju dobrog kadara i razvija kreativno izražavanje u svakom smislu.

Talijanska ili francuska kuhinja?

Francuska.

Ruž za usne ili maskara?

Ruž za usne.

Film ili knjiga?

Knjiga.

Vino ili čaj?

Čaj.

More ili planina?

More.

'Go out' ili 'stay in'?

Stay in.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić


Bonjour

Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan!

TEKST: Bonjour.ba

Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan! Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan!

Postoje trenuci kada prisustvo žene u liderskoj ulozi nije samo odgovor na sistemsku promjenu nego osjećaj sigurnosti, jasnoće i smisla u prostoru u kojem se donose odluke. Ti trenuci nemaju efekt eksplozije.

Više nalikuju tihoj snazi kada neko zna da sluša, da osjeti dinamiku tima, da pogleda ispod površine brojki i kreira okruženje u kojem ljudi ne ostaju jer moraju, već jer žele.

 

aida_mušić_asa_banka_bonjour_ba_2
 

U okviru kampanje ASA Banke kojom otvaramo prostor za stvarne priče žena koje oblikuju bankarski sektor, razgovarali smo s Aidom Mušić, lidericom koja vodi tim od preko 300 ljudi i 61 poslovnicu

 

asa-banka-aida-music_7_bonjour_ba

Aida Mušić, Direktorica Sektora za poslovanje sa fizičkim licima i poduzetnicima u ASA Banci

 

5 pravila tima koji „diše zajedno“


Njen pristup poslu i ljudima ruši predrasude o bankarstvu, ali i podsjeća da autoritet ne dolazi iz kontrole, već iz povjerenja.

 

Lojalnost nije ostajanje. Lojalnost je trud dok si tu.


Šta znači lojalnost tima u današnjem poslovnom okruženju?

Za Aidu Mušić, lojalnost nije pitanje dužine staža, već prisutnosti i truda koji pojedinac ulaže dok je dio tima. “Smatram da lojalnost tima ne znači ostati, znači biti najbolji dok si u timu”, ističe Aida i dodaje da je zadatak lidera da stvori okruženje u kojem ljudi ostaju ne zato što moraju, nego zato što to žele.

 

asa-banka-aida-music_5_bonjour_ba

asa-banka-aida-music_4_bonjour_ba
 

Dobar tim “diše” kad se ljudi ne boje misliti drugačije


300 ljudi i 61 poslovnica. Kako znate da sistem “diše kako treba”?


U velikim sistemima poput ASA Banke nije moguće biti svuda prisutan. Aida naglašava: “Ja se oslanjam na ljude. Ako su ljudi slobodni, dolaze sa problemima i sa idejama i onda znam da dišemo zajedno.”

Osim formalnih kontrola, izvještaja i analiza zadovoljstva klijenata, Aida osluškuje ono između redova: raspoloženje i energiju svojih kolega.

 

asa-banka-aida-music_1_bonjour_ba

asa-banka-aida-music_2_bonjour_ba
 

Odlučnost lidera ne isključuje tim, nego ga osnažuje


Kada lider treba prestati slušati tim i donijeti odluku sam?

U izazovnim trenucima, kada mišljenja unutar tima ostaju podijeljena, lider mora preuzeti odgovornost.

„Dešavaju se i takve situacije kada se mora presjeći i donijeti odluka“, kaže Aida, naglašavajući da se ni tada tim ne isključuje. „Bitno je da lider stoji iza te odluke. Isto tako je bitno da se odluke donose na osnovu prethodnih iskustava zajednički sa timom.“
 

aida_mušić_asa_banka_bonjour_ba
 

U bankarstvu je brzina precijenjena. Strpljenje je ono što gradi povjerenje


Šta najčešće govorite mladim kolegama, ali Vas ipak ne poslušaju?


Entuzijazam mladih kolega Aida vidi kao snagu, ali ih uči da uspjeh u bankarstvu ne dolazi preko noći. „Mladi ljudi žele brzo napredovanje, žele sve jako, jako brzo“, objašnjava Aida. 

 

asa-banka-aida-music_6_bonjour_ba
 

Kako kaže, bankarstvo se ipak gradi drugačije: „To je profesija u kojoj je zaista bitno strpljenje. Bankarstvo se gradi kroz iskustvo, kroz pouzdanost, kroz istrajnost.“ I dok priznaje da često ne poslušaju odmah, poručuje im: „Moraju osjetiti teren, naučiti procedure, sisteme i najvažnije… razumjeti klijenta.“

 

Bankarstvo su ljudi, ne brojke

 

Koja je najveća zabluda koju ljudi imaju o bankama?

Aida smatra da je pogrešno misliti kako banke funkcionišu isključivo po principu profita. „Mislim da je najveća zabluda o ljudima u bankama upravo da se sve gleda kroz profit, ali ustvari to su ljudi.“ U svom dugogodišnjem radu, svjedočila je mnogim važnim životnim trenucima svojih klijenata. „Bitno je da klijent osjeti da nije sam, da ima neko ko ga vodi kroz taj proces.“ Upravo u toj relaciji – klijent i savjetnik – krije se pravi smisao bankarstva koje ona živi.

 

asa-banka-aida-music_9_bonjour_ba
 

U njenom pristupu nema mjesta za pretvaranje da emocije nisu važne, da brojke govore sve ili da je dovoljno biti prisutan samo na papiru. Upravo suprotno, prisutnost, slušanje, empatija i odgovornost čine temelj njenog vođenja.

U vremenu u kojem se često traže brzi rezultati, Aida nas podsjeća da istinske promjene dolaze iznutra – iz povjerenja koje gradimo s ljudima s kojima radimo i za koje radimo.

Ove žene svakodnevno grade ASA Banku. Tiho, posvećeno, sa stavom koji se ne mjeri volumenom glasa, nego uticajem koji ostavljaju.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa ASA Bankom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto i video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!