TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 18.5.2019.

Sinoćnja topla proljetna večer je bila idealna kulisa za Barbecue party koji je na svojoj terasi organizirao LUX Business Bar u suradnji s kompanijom Selekcija d.o.o. Iako je terasa Lux Business Bara smještenog u industrijskoj zoni Mostara još uvijek u izgradnji, to nipošto nije umanjilo chill vibe pod vedrim nebom i toplim lampicama koje su bile idealan dekor za jučerašnje druženje. 

Večer je započela vinima hercegovačke Vinarije Marijanović koja je za ovu prigodu uz dry aged steakove predložila ugodno rashlađenu Žilavku od bijelih vina te Shiraz kao crno vino za ljubitelje intenzivnijih aroma i okusa. 


Kao domaćin druženja okupljene gurmane je pozdravio Marin Kokalović ispred LUX Business Bara rekavši kako se nada da je ovo samo prvo od mnogih ljetnih druženja uz gastro delicije na otvorenom te je ne sakrivajući zadovoljstvo suradnjom s kompanijom Selekcija d.o.o. pozvao gdina Hrvoja Prskala, kako bi nas pobliže upoznao s dry aged steakovima kojih je njegova kompanija ekskluzivni uvoznik i distributer.

Foto by: Selekcija d.o.o.

Hrvoje je istaknuo kako ćemo imati priliku isprobati tri različita steakea, točnije ramstek, T-bone i ribeye od kojih su sva tri odležala 40 dana u kontroliranim uvjetima u velikim agerima s kontroliranim protokom vlage, čime se stvara plijesan koja rastvara enzime mesa, što rezultira puno mekšim i punijim okusom steaka. 

Naravno nismo odoljeli, a da ne zavirimo iza OFYR roštilja na kojem je Hrvoje pripremao steakove kako bismo dobili inside tips za pripremu savršenog odreska doma. Poznajući vječnu dilemu svih kuhara, a koja glasi: „Koliko dugo je potrebno peći odrezak?“, bilo je to naše prvo pitanje na koje smo dobili odgovor kako je za odrezak težine oko 350 grama dovoljno tri minute sa svake strane, no pazeći da ga pečemo na jakoj vatri. Saznali smo da je i samo malo soli i papra pred pečenje potrebno za odležane stakeove kakve smo sinoć probali, a trik koji ćemo zasigurno ponijeti u našu kuhinju je savršeno jednostavan i savršeno ukusan umak kojim su steakovi premazivani dok su se pekli.

Foto by: Selekcija d.o.o.

Umak je činio topljeni maslac, uz par graničica ružmarina i bijelog luka i bila je to dobitna kombinacija uz savršeno pečene odreske. 

Foto by: Selekcija d.o.o.

Okusi koji su obilježili večer, ali i topla atmosfera uz drage ljude i lounge glazbu u pozadini su razlozi zbog kojih smo već na putu doma organizirali i prvi kućni party na terasi, gdje ćemo se i sami okušati u pripremi dry aged delicija. Ponovno uz hercegovačka vina, naravno. 

 


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!