TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.11.2020.

Restoran 4 sobe gospođe Safije (Čekaluša 61 u Sarajevu) mjesto je koje će brzo zakupiti sva vaša osjetila.

Od prepoznatljivog retro uređenja koje vas vodi na putovanje u minula doba, preko terase uz koju se osjećate kao da ste na setu filma iz šezdesetih do menija koji će zadovoljiti nepce strastvenih gurmana, ovo je adresa koja je mnogima s razlogom na listi favorita. 

Odnedavno možete isprobati i njihov jesenski meni koji donosi najbolje od ove sezone, kada su u pitanju namirnice, na vaš tanjur. Chef Adis Doljančić je i ovaj put pokazao inovativnost i ambiciju u neodoljivim kombinacijama okusa i tekstura koji kreiraju gastronomske trenutke za pamćenje. U nastavku vam izdvajamo favorite s menija uz fotografije koje će i vas motivirati da isprobate ove novitete iz kuhinje restorana 4 sobe gospođe Safije.

***

Legend of the Fall + Johan’s soup

Foto: Eldin Gabela

Carpaccio od bundeve, sjemenke tikve, kesten, ulje od tikve, jogurt od indijskih oraha & krem supa od tikve sa đumbirom

***

Paris, Texas

Foto: Eldin Gabela

Kuglice od telećeg i goveđeg filea, umak od sjemenki senfa, rukola, prženi luk

***

Deep Forest

Foto: Eldin Gabela

Kroketi od šumskih gljiva, emulzija od tartufa, umak od borovih iglica, bukovače

***
The Forty Rules of Love

Foto: Eldin Gabela

File lososa u kadaifu, pesto od bundevinih sjemenki, krema od repe i hrena, pečeni kukuruz

***

Anahata

Foto: Eldin Gabela

Ljubičasti kupus na BBQ način, prokulice u soja sosu, nudle od svježe kelerabe u umaku od senfa

***
The Tree of Life

Foto: Eldin Gabela

Čokoladni mousse sa kokosovim mlijekom i prženim kokosovim brašnom, listići mente


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!