TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.6.2020.
Ideja 'blind food' druženja jeste okupiti sve zaljubljenike u nove okuse i hranu, potaknuti ih da uživaju u pomno osmišljenim jelima te pogađaju sastojke korištene za pripremu jela s povezom na očima, koristeći pri tome sva čula osim vida.
Hrana se jede rukama, kako biste osjetili i njenu teksturu.
Nedavno je u Mostaru održan baš jedan takav event u organizaciji Sarajevo Food Dictionaryja i restorana Prestige.
Osnivačica SFD-a, Medina Dedajić prepuna pozitivnih dojmova i oduševljena reakcijama gostiju, otkrila nam je da su uz jedno posebno gastro iskustvo, s ovog eventa svi doma otišli s osmijehom i novim zajedničkim uspomenama.
Osim činjenice da u svojoj večeri uživate s povezom na očima, ono što ovaj event čini posebnim upravo je pomno osmišljen meni sastavljen od 6 sljedova.

Netom prije početka druženja, zavirili smo u kuhinju i u razgovoru s chefom Jadranom Milićevićem te njegovim kreativnim timom saznali čime su se vodili pri njegovom kreiranju.
„Menu je sastavljen od šest sljedova. Svaki slijed ima dva različita jela. Prilikom spravljanja jela koristili smo više načina termičke obrade te smo pokušali od namirnica sljubiti kopno i more, a od okusa slano, kiselo, gorko i slatko. Na kraju menua smo kao jelo iznenađenja gostima poslužili pohovani sladoled na vinskom chateau s preljevom od šumskog voća za kojeg se nadam da je bio senzacionalan kraj ovog menua. Na menu se nalaze namirnice i začini koji se koriste diljem svijeta te smo i tako zaokružili i geografski ovu priču.“

„Gosti su bili jako znatiželjni i razgovarali su međusobno između sljedova detaljno o sastojcima svakog zalogaja. Kako sam ih obilazila i razgovarala i ja sa njima, puno su toga i raščlanili i pogodili. Međutim bila su 3 jela koja nisu uspjeli pogoditi kroz najdominantniji sastojak, recimo pohovane shiitaki gljive na palenti sa kajmakom.

Pohane shiitaki gljive na palenti s kajmakom i bruschetta s kozicama u dimljenom siru
Palentu i kajmak su svi prepoznali, ali pohovanu shiitaki gljivu nisu. Na istom slijedu imali su drugi zalogaj u obliku bruschetta sa kozicama u dimljenom siru koja je imala i trenutak limuna po sebi i koja je, meni ličino, bila izvanredan zalogaj – vrhunski spoj ukusa i teksture koji gosti iako jednako oduševljeni nisu uspjeli raščlaniti sastojke zalogaja, samo su ostali na „wow... Ne moramo ni pogađati. ?“
Ipak jelo koje doslovice niti jedan stol nije uspio pogoditi je kraljevska juha od sesama. Sesam je jako masan i jako ukusan te prva ja, pa vjerujem i gosti nisu imali priliku kušati supu koja je u potpunosti sačinjena od susama, zbog toga je većina gostiju mijenjala njegov ukus sa supom iskuhanoj na nekom mesnom temeljcu, eventualno najbliži odgovor na sastojak supe je bio da je supa od leće.

Gazpacho od krastavca s dimljenim lososom i kraljevska juha od sezama
Ovo su bila jela koja su bila najteža gostima za pogoditi. A ona koja su ih najviše oduševila su dezert (smijeh). Svi su se radovali dezertu i dobili su od domaćina eventa, restorana Prestige i pored standardnog slijeda dezerta u sklopu Blind Fooda i deliciju koju je spremio tim u kuhinji i oko kojeg su se zaista potrudili, a to je pohovani sladoled u sosu od malina. Gosti su odlijepili na ovo. Mimo dezerta oduševljeni su bili tuna fileom sa njokama u holandez sosu, hladnim gazpachom od krastavca sa dimljenim lososom, vege rolnicama sa pinjolama i već pometnuta brusketa od kozica sa dimljenim sirom.“ – nadodala je Medina na naš upit koja su jela, okus i teksturi najviše zagolicali maštu gostima Blind Food eventa.
U nastavku pogledajte koje su se još zanimljive kombinacije okusa, mirisa i tekstura našle na meniju svih gurmana ove večeri.
HLADNO PREDJELO

Šarlota od dimljenog lososa - hladna rolada od palačinke punjena dimljenim lososom, mileramom, kaparima, lukom i začinskim biljem) i pašteta od piletine sa avokadom - od iskuhanih pilećih bataka, maslaca, maslinovog ulja, maslina, kapara, bijelog i crvenog luka te limunovog soka su napravili pileću paštetu koju su poslužili na zapečenom kruku s avokadom.
TOPLO PREDJELO

Pohane shiitaki gljive na palenti s kajmakom - Shiitaki gljivu su ispohovali u orli masi te je poslužili na palenti s kajmakom i bruschetta s kozicama u dimljenom siru - na krišku kruha su redom slagali svježu rajčicu, bijeli luk, kapare, masline i na to položili svježu kozicu umotanu u dimljeni sir. Naglo zapekli te poslužili.
JUHA

Gazpacho od krastavca s dimljenim lososom i kraljevska juha od sezama - u povrtni temeljac su dodali prepečeni sezam, tahin pastu te tobili, jednu od najzdravijih juha.
TOPLO PREDJELO

Rižoto s lignjama i kiselim jabukama - dalmatinski rižoto od lignji oplemenjen kiselim okusom jabuke i vege rolnice s pinjolima - povrće urolano u palačinku s prepečenim pinolima i mileramom, pohano na bečki način.
GLAVNO JELO

Juneći file na pohanoj zelenoj tjestenini - skuhana al dente zelena tjestenina sa dodacima milerama i gorgonzola olikovana u luoptice te pohovana, poslužena uz medium pečeni juneći file i tuna file s njokama na holandez umakom - na prepečenom tostu poslužili su njoke prelivene domaći holandez umakom te položili medium pečeni steak tune.
DESERT

Parfe krema s malinama i mentom - ledena krema pripremljena od svježih jaja sa mentom i malinama i tiramisu - talijanski desert pripremljen od svježih jaja, mascarpone sire te piškota sa dodatkom kave
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!