TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.6.2020.

Ideja 'blind food' druženja jeste okupiti sve zaljubljenike u nove okuse i hranu, potaknuti ih da uživaju u pomno osmišljenim jelima te pogađaju sastojke korištene za pripremu jela s povezom na očima, koristeći pri tome sva čula osim vida.

Hrana se jede rukama, kako biste osjetili i njenu teksturu.

Nedavno je u Mostaru održan baš jedan takav event u organizaciji Sarajevo Food Dictionaryja i restorana Prestige.
Osnivačica SFD-a, Medina Dedajić prepuna pozitivnih dojmova i oduševljena reakcijama gostiju, otkrila nam je da su uz jedno posebno gastro iskustvo, s ovog eventa svi doma otišli s osmijehom i novim zajedničkim uspomenama.
Osim činjenice da u svojoj večeri uživate s povezom na očima, ono što ovaj event čini posebnim upravo je pomno osmišljen meni sastavljen od 6 sljedova.



Netom prije početka druženja, zavirili smo u kuhinju i u razgovoru s chefom Jadranom Milićevićem te njegovim kreativnim timom saznali čime su se vodili pri njegovom kreiranju.
Menu je sastavljen od šest sljedova. Svaki slijed ima dva različita jela. Prilikom spravljanja jela koristili smo više načina termičke obrade te smo pokušali od namirnica sljubiti kopno i more, a od okusa slano, kiselo, gorko i slatko. Na kraju menua smo kao jelo iznenađenja gostima poslužili pohovani sladoled na vinskom chateau s preljevom od šumskog voća za kojeg se nadam da je bio senzacionalan kraj ovog menua. Na menu se nalaze namirnice i začini koji se koriste diljem svijeta te smo i tako zaokružili i geografski ovu priču.“

„Gosti su bili jako znatiželjni i razgovarali su međusobno između sljedova detaljno o sastojcima svakog zalogaja. Kako sam ih obilazila i razgovarala i ja sa njima, puno su toga i raščlanili i pogodili. Međutim bila su 3 jela koja nisu uspjeli pogoditi kroz najdominantniji sastojak, recimo pohovane shiitaki gljive na palenti sa kajmakom.

Pohane shiitaki gljive na palenti s kajmakom i bruschetta s kozicama u dimljenom siru

Palentu i kajmak su svi prepoznali, ali pohovanu shiitaki gljivu nisu. Na istom slijedu imali su drugi zalogaj u obliku bruschetta sa kozicama u dimljenom siru koja je imala i trenutak limuna po sebi i koja je, meni ličino, bila izvanredan zalogaj – vrhunski spoj ukusa i teksture koji gosti iako jednako oduševljeni nisu uspjeli raščlaniti sastojke zalogaja, samo su ostali na „wow... Ne moramo ni pogađati. ?“ 
Ipak jelo koje doslovice niti jedan stol nije uspio pogoditi je kraljevska juha od sesama. Sesam je jako masan i jako ukusan te prva ja, pa vjerujem i gosti nisu imali priliku kušati supu koja je u potpunosti sačinjena od susama, zbog toga je većina gostiju mijenjala njegov ukus sa supom iskuhanoj na nekom mesnom temeljcu, eventualno najbliži odgovor na sastojak supe je bio da je supa od leće.

Gazpacho od krastavca s dimljenim lososom i kraljevska juha od sezama

Ovo su bila jela koja su bila najteža gostima za pogoditi. A ona koja su ih najviše oduševila su dezert (smijeh). Svi su se radovali dezertu i dobili su od domaćina eventa, restorana Prestige i pored standardnog slijeda dezerta u sklopu Blind Fooda i deliciju koju je spremio tim u kuhinji i oko kojeg su se zaista potrudili, a to je pohovani sladoled u sosu od malina. Gosti su odlijepili na ovo. Mimo dezerta oduševljeni su bili tuna fileom sa njokama u holandez sosu, hladnim gazpachom od krastavca sa dimljenim lososom, vege rolnicama sa pinjolama i već pometnuta brusketa od kozica sa dimljenim sirom.“ – nadodala je Medina na naš upit koja su jela, okus i teksturi najviše zagolicali maštu gostima Blind Food eventa.
U nastavku pogledajte koje su se još zanimljive kombinacije okusa, mirisa i tekstura našle na meniju svih gurmana ove večeri.

HLADNO PREDJELO

Šarlota od dimljenog lososa - hladna rolada od palačinke punjena dimljenim lososom, mileramom, kaparima, lukom i začinskim biljem)  i pašteta od piletine sa avokadom - od iskuhanih pilećih bataka, maslaca, maslinovog ulja, maslina, kapara, bijelog i crvenog luka te limunovog soka su napravili pileću paštetu koju su poslužili na zapečenom kruku s avokadom.

TOPLO PREDJELO

Pohane shiitaki gljive na palenti s kajmakom - Shiitaki gljivu su ispohovali u orli masi te je poslužili na palenti s kajmakom i bruschetta s kozicama u dimljenom siru - na krišku kruha su redom slagali svježu rajčicu, bijeli luk, kapare, masline i na to položili svježu kozicu umotanu u dimljeni sir. Naglo zapekli te poslužili.
JUHA

Gazpacho od krastavca s dimljenim lososom i kraljevska juha od sezama - u povrtni temeljac su dodali prepečeni sezam, tahin pastu te tobili, jednu od najzdravijih juha.

TOPLO PREDJELO

Rižoto s lignjama i kiselim jabukama - dalmatinski rižoto od lignji oplemenjen kiselim okusom jabuke i vege rolnice s pinjolima - povrće urolano u palačinku s prepečenim pinolima i mileramom, pohano na bečki način.

GLAVNO JELO

Juneći file na pohanoj zelenoj tjestenini - skuhana al dente zelena tjestenina sa dodacima milerama i gorgonzola olikovana u luoptice te pohovana, poslužena uz medium pečeni juneći file i tuna file s njokama na holandez umakom - na prepečenom tostu poslužili su njoke prelivene domaći holandez umakom te položili medium pečeni steak tune.

DESERT

Parfe krema s malinama i mentom - ledena krema pripremljena od svježih jaja sa mentom i malinama i tiramisu - talijanski desert pripremljen od svježih jaja, mascarpone sire te piškota sa dodatkom kave


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!