BONJOUR.explores: Mirna zajedno s psom Mišom putuje kroz BiH. Preporučila nam je 4 lokacije koje vrijedi posjetiti. - BO...

BONJOUR.explores: Mirna zajedno s psom Mišom putuje kroz BiH. Preporučila nam je 4 lokacije koje vrijedi posjetiti.

PUTOVANJA
9.10.2020.

Mirna je rođena u Mostaru, a živjela je u Njemačkoj, SAD-u, Španjolskoj, dok je Sarajevo njena trenutna adresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obišla je sve kontinente, tečno govori tri jezika, a početkom 6.mjeseca, odlučila je napustiti korporativni posao (radila je kao event manager za inostranu kompaniju koja se bavila organizacijom sajmova), te je tri mjeseca odlučila posvetiti istraživanju bh. prirodi istovremeno ulagajući u povratak povezanosti sa sobom i ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svaki odlazak u do sad neotkriveni dio BiH napuštam s dojmom „WOW, pa gdje ja živim.“ Pas Mišo je istomišljenik i kokreator.“ – otkrila nam je Mirna
Danas Mirna i Mišo putuju BiH i svoje dojmove dijele na Facebook profilu i Instagram stranici, putujući u autu koji je uz pomoć kolegica iz brenda 'Rukom' pretvorila u mini kamper. 
Mirna je za BONJOUR. čitatelje izdvojila 4 lokacije koje su ukrale najviše njenih simpatija.

Mirna & Mišo

***
Za romantičare - Mandek jezero

Na Mandek jezero sam naišla slučajno i otkrila da je jedno od omiljenih kupališta Livnjaka – s pravom! Iako vještačko, jezero se savršeno uklopilo u okolinu koju krasi borova šuma i pogled na brežuljke i planinu Tušnicu. Preporuka: dođite na jezero u kasnim popodnevnim satima i dočekajte zalazak sunca koji je najljepši na „zelenoj strani“ jezera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bosniaglam (@bosniaglam) on

Društvo će vam praviti rode, gledat ćete u ribice koje ponekad skakuću po površini. Ponesite dekicu i napravite savršen piknik u dvoje. Iako pruža osjećaj divljine, Mandek jezero je pitomo, te će vam čak i u jesenskim danima pružiti ugodne noći. Postavite šator, tražite Velikog i Malog medvjeda ili Kasiopeju na nebu, kakvog odavno niste vidjeli. 
Lokacija: Klik ovdje.
Preporuka: Put ka jezeru je označen malom tablom na M6.1. Spustite se niz makadamski put, pređite mostić autom i parkirajte na prvom brežuljku. S jedne stane ćete imati pješčane plaže, s druge „zelenu stranu“ s koje pristupate jezeru kroz travu i sasu. Odluka je vaša. 


 
            Ako želite biti offline: Šatorsko jezero 

Šatorsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1488m i do njega možete doći iz pravca Livna preko Gornjih Peulja ili od Grahova preko Tičeva. U oba slučaja vas očekuje dobar makadamski put i ne dopustite da vam taj bude prepreka jer vas očekuje magija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bosniaglam (@bosniaglam) on

Moja preporuka je put iz pravca Livna, preko Livanjskog Polja, koje je samo po sebi pravi „road trip“ spektakl. Samo par kilometara kasnije ćete se naći u gustoj bukovoj šumi i imati osjećaj da imate svijet samo za sebe. Otvorite prozor i osluškujte prirodu jer ćete duž puta izgubiti signal. Sam put će vam pružiti predah od svakodnevice, a prvi pogled na smaragdno jezero u kojem se ogledaju litice planina će vas odvesti u hobitske dimenzije.


Na jezeru se nalazi stari motel, koji više nije u funkciji, iako njegov vjerni kućepazitelj tvrdi suprotno. Rado će s vama podijeliti česmu i pokazati vam put do “Bulinog vrela“ uz koje se veže legenda o čarobnim moćima njegova ljekovite vode. Neposredno pored motela imate par brežuljaka, savršenih za dnevno ljenčarenje ili postavljanje šatora. 
Ako vas ipak uhvate crvi i poželite podijeliti utiske s najmilijima: signal ćete dobiti na vrhu planine Sator, do koje ćete doći za nekih satak i po markiranom stazom. Sem signala, imat ćete najljepši pogled na jezero. 

 Priroda za početnike: Bosanska Krupa / Kamp Una

Priznajem, nismo svi rođeni za kampovanje. Ako želite iskusiti prirodu, a ipak imati udobnosti dobro opremljenog kampa i kreveta preporučujem Una Kamp pored Bosanske Krupe.
Kamp je savršeno opremljen i nudi razne mogućnosti noćenja: od bungalova za dvoje do većih bungalova za raju. Smješten uz samu Unu, gdje možete chillati cijeli dan i gledati u patke ili se iskušati u „Stand Up Paddelingu“.


Ogromna ljetna kuhinja i prostor uz Unu također nude priliku za savršeno „djevojačko“.
Od Bosanske Krupe vas dijeli 6 kilometara, a sam grad vam nudi bezbroj lokacija uz Unu, za  koju moram priznati da je ozbiljna konkurencija Neretvi. Obavezno posjetite „Zelene Otoke“ na kojima ćete još čuti dječji zamor uz rijeku ili naći mjesto za sebe – odsječeni u prirodi ili u jednom od barova. Odlaskom na tvrđavu ili Stari grad, zaronite u svijet od prije 700 godina, koji Krupa i danas hrabro nosi.

Sanski Most

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bosniaglam (@bosniaglam) on

Grad na 9 rijeka u koji ne treba ići samo usput, nego ga izguštirati namjenski. Pored mnogobrojnih gradskih plaža i barova, dvodnevni izlet će vam omogućiti posjetu Dabarskog Vrela i Dabarske pećine – neotkrivenog blaga ovog područja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bosniaglam (@bosniaglam) on

Do pećine ćete stići laganom šetnjom od 15-ak minuta iz istoimenog sela. Parkirajte kraj table za Dabarsku Pećnu i spustite se pješačkom stazom nizbrdo do pećine. Planinarska oprema vam nije potrebna, a staza je okružena stablima šipurka te svakako ponesite platnenu vrećicu jer su trenutno u jeku sezone.
Ako imate sreće, bit ćete sami na izvoru, zaći u ogromni unutrašnji prostor pećine (ponesite lampu) i uživati u jednom od netaknutih mjesta prirode uz šum izvora i rijeke koja čudesno nastaje iz istog.

Vodopad Blihe se nalazi na 14km udaljenosti od Sanskog Mosta. S magistralnog puta ćete skrenuti označenim putem prema vodopadu i doći do parkirališta od kojeg vodi uređena staza sa stepeništem (koje nije pogodno za dječja kolica). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bosniaglam (@bosniaglam) on

Putić će vas dovesti do obale rijeke, odakle ćete već čuti moćni šum vodopada, a voda će vas zaprskati već na nekih 100m udaljenosti (savršena prilika da isprobate novu jesenju kabanicu). Put do vodopada i samo područje ispod vodopada je uglavnom blatnjavo: ostavite vaše omiljene cipelice u autu i pripremite obuću za prirodu. 
Za ljubitelje planinarenja: Do Vodopada možete doći i šumskim putom, tzv. Cvjetnom Stazom. Kružna staza koji vodi od planinskog doma „PED Kanjon“ će vam pružiti pogled na vodopad s gornje strane, preći ćete rijeku Blihu preko drvenog mostića koji je ravan svakom adventure parku i uz sreću usput ubrati poneku jestivu gljivu. Spustit ćete se uz sami kanjon rijeke nazad do doma. Za više informacija kontaktirajte sjajne ljude iz PED Kanjon.
 Dan zaključite u „Pub Now“ na obali Sane.
  

PUTOVANJA , 9.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

BosniaGlam

Podijeli:

Posljednje objavljeno