Harry nam je otkrio kulinarske trikove za pripremu popularnog engleskog deserta
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETTradicionalna engleska slastica nastala je sasvim slučajno, kada su se u jednoj školi u Etoni, svi sastojci potrebni za pripremu torte, slučajno zgnječili.
Eton Mess je zapravo sinonim za kremasti desert s voćem koji uvijek ima i element slatko, kiselkastih nota koje posebice volimo u ovo doba godine.
Osvježavajući je i jako se jednostavno priprema.
Za pripremu ovog klasika u svijetu recepata, Harry Cooper je koristio artikle iz ponude brenda Podravka, a u nastavku donosimo sve detalje ove poslastice.
P.S. Ovaj, ali i pomno birane slatke i slane recepture pronaći ćete u Bonjour.cookbook koju možete već sada možete besplatno preuzeti na vaše pametne uređaje klikom OVDJE.
***
Eton mess sa Dolcela kremom
Recept:
- 2 jaja (velika)
- 120g šećera u prahu
- 500g svježih malina
- 1 pakovanje Dolcela kreme ili 400ml Dolcela kreme za šlag
- 1 Dolcela bourbon vanilija
Priprema:
Jaja razdvojiti na bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke pjenasto umutiti sa šećerom tako da imate vrhove kreme koji ne padaju. Kremu od bjelanjaka ispeći na papiru za pečenje 30 minuta na 110 stepeni Celzijusa.
U međuvremenu pripremiti Dolcela kremu sa Dolcela bourbon vanilijom, a 2/3 pripremljenih malina izgnječiti.
U dekorativnim čašama stavljati sloj pečenog biskvita od bjelanjaka, Dolcela kreme i zgnječenih malina. Na vrhu dekorisati sa svježim malinama.
***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članci
Foto: Harry Cooper