Granola s jagodama je brz, jednostavan i zdrav doručak u kojem ćete uživati svaki dan
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETZa mnoge, doručak je omiljeni obrok u danu. Istovremeno nas razveseli, okupi cijelu obitelj za stolom, ali i daje nam energiju za novi početak dana.
Zato i ne iznenađuje što smo uvijek u potrazi za novim receptima koji će nam već od jutra pružiti sve što nam treba za kvalitetan početak dana.
Istovremeno hranjiv i zdrav odabir upravo je granola koju možete lako pripremiti doma i uživati u slatkastom, hrskavom, a istovremeno kremastom doručku.
Recept za ukusnu granolu smjestili smo upravo u proljetni Bonjour.cookbook 2021 unutar kojeg je kreativni @harrycooper izdvojio recept za ukusnu granolu od kvinoje koju ćete pripremiti uz parfait od jagoda te uz grčki jogurt uživati u sezonskom, osvježavajućem jelu. Digital Bonjour.cookbook već sada možete besplatno preuzeti klikom OVDJE te istražiti i ostale slatke i slane recepture koje su našle mjesto unutar njenih korica.
Kako pripremiti ukusnu granolu od kvinoje koristeći namirnice koje možete pronaći u lokalnoj drogeriji, otkrivamo u nastavku.
Recept:
- 180g dmBio zobenih pahuljica
- 120g dmBio ekspandirane kvinoje
- 80g dmBio lješnjaka
- 80g dmBio badema
- 100g dmBio kokosovog ulja
- 150-200g svježih jagoda
- 2 velike kašike dmBio chia sjemenki
- 300g grčkog jogurta
Priprema:
U dubokoj posudi izmiješati zobene pahuljice, ekspandiranu kvinoju, usitnjene lješnjake i bademe te kokosovo ulje. Nakon što smo sve sastojke izmiješali prebaciti smjesu za granolu na papir za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Peći granolu 10 min na 180 stupnjeva Celzijusa, te granolu promiješati i peći dodatnih 5 min. Granolu ostaviti da se ohladi, a u međuvremenu zgnječiti jagode (dio ostaviti za dekoraciju) i dodati chia sjemenke. Ostaviti 10 – 15min da chia sjemenke nabubre. U dekorativne staklene teglice servirati parfait tako što slojevito unosimo sloj granole, sloj marmelade od jagoda te sloj grčkog jogurta. Na vrhu dekorisati sa svježim jagodama i mljevenim orašastim plodovima po želji.
***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: Harry Cooper