Nešto drugačiji, zdraviji recept za pileću salatu koja će okusom oduševiti cijelu porodicu! - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Nešto drugačiji, zdraviji recept za pileću salatu koja će okusom oduševiti cijelu porodicu!

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
18.5.2021.

Pileća salata brz je i osvježavajući obrok uz koji svatko od nas veže uspomene i kulinarske trikove koji joj daju onaj poseban okus i aromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da jela čiji je glavni sastojak piletina i dalje mogu dobiti par ukusnih i zdravih noviteta i pretvoriti vas u mastherchefa u kuhinji za čije će se jelo tražiti tanjur više, dokazuje receptura u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo jelo, koje ćete pronaći kao dio proljetne digital Bonjour.cookbook, koju smo kreirali u suradnji s bh. food blogrom Harry Cooper koju besplatno možete preuzeti ovdje, postat će redovit gost vašeg tjednog menija. Posebice jer sadrži zdrave žitarice koje će zahvaljujući svojim benefitima još češće biti dio vaših obroka.

Voljet ćete neodoljivu kombinaciju dm bio beluga leće i bulgura sa sosom koji čine med, senf, maslinovo ulje i Aceto balsamico. Jelo za prste polizati!

Pileća salata sa bulgurom i beluga lećom

Sastojci:

  • 400g pilećih prsa
  • 1 mala kašika suhog ružmarina
  • 130g dmBio beluga leće
  • 200g dmBio bulgura
  • 100g cherry paradajza

Sastojci za sos:

  • 50g svježeg peršina
  • 3-4 velike kašike dmBio maslinovog ulja
  • 2-3 velike kašike dmBio Aceto balsamico
  • polovina kašike dmBio senfa
  • malo soli i bibera

 Priprema:

Pileća prsa izrezati na sitnije komade i marinirati u maslinovom ulju sa ružmarinom, biberom i malo soli. Potom piletinu ispržiti na maslinovom ulju na srednje visokoj temperaturi. U međuvremenu zasebno skuhati leću i bulgur. Uz pomoć štapnog miksera pripremiti sos, odnosno izblendati peršun, maslinovo ulje, balsamico, senf, med i začine.

U dubokom tanjuru izmiješati bulgur, leću, piletinu i usitnjen cherry paradajz te preliti sa sosom.

***
Foto: Harry Cooper
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak

Povezani članci

Najpopularniji članci