TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.8.2025.

Na Festivalskom trgu, usred festivalskog šarenila i znatiželjnih pogleda, Argeta je svoj kutak pretvorila u mali kulinarski atelje. Posjetitelji su se okupili oko stola spremnog za kreativni izazov, a atmosfera je mirisala na otkrivanje novih okusa i ideja.

Prvi kadar radionice: stol prekriven svježim sastojcima: grozdovi zelenog grožđa, paradajz, hrskavi krekeri, šarene trake povrća i Argeta namazi koji čekaju da postanu dio nove kombinacije. 

 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_4_bonjour_ba

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_5_bonjour_ba (1)

Tu su i začini, listići peršuna i kockice sira, a svaka boja poziva na igru. Za stolom… food stilist i influencer Hajrudin Šišić, poznat kao Harry Cooper, s osmijehom koji odaje da uživa u onome što radi, poziva učesnike da izaberu svoje „boje“. 
 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_1_bonjour_ba
 

Ova scena nije nastala slučajno. Već godinama, Argeta i Sarajevo Film Festival dijele zajedničku misiju u kojoj žele spojiti ljude kroz iskustva koja se pamte. Kao ponosni partner 31. izdanja Sarajevo Film festivala i dio Atlantic Grupe, Argeta ove godine je zaslužna za novu dozu kreativnosti na Festivalskom trgu. 

Govorimo o radionici PAŠTETART, gdje su tanjiri postali platna, a okusi glavna glumačka postava. Harry je učesnike vodio kroz male trikove: kako složiti boje na tanjiru, kako balansirati ukuse i, ono što je svima bilo posebno zanimljivo, kako uslikati hranu da izgleda atraktivno.
 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_106_bonjour_ba

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_107_bonjour_ba

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_200_bonjour_ba


Inspiracija se brzo prenijela na tanjire. Zerina Suyabatmaz je, recimo, kreirala ružu od cvekle s paštetom od tune, serviranu na rukoli i maslinama, dok je druga njena ideja bila bruschetta s paštetom, svježim sirom, krastavcem, ljubičastim lukom i salatom. Zalogaji su izgledali poput malih jestivih instalacija koje bi se bez problema našle i na Instagram feedu s hashtagom #foodart.
 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_109_bonjour_ba

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_110_bonjour_ba

Ono što ovu radionicu čini posebnijom je činjenica da je samo dio kreativnog plana Argete na Festivalskom trgu. Tokom šest dana festivala, posjetitelji će moći birati između različitih radionica, od igre znanja do održive kuhinje.

Tako nas već drugog dana očekuje AR-GASTRO KVIZ SHOW, uzbudljivo takmičenje u kojem se spajaju okus i znanje. Trećeg dana slijedi EKO ETIKETA, radionica na kojoj će nutricionistica i gosti pokazati kako pravilno čitati deklaracije hrane. Četvrti dan rezervisan je za UMJETNOST IZ AMBALAŽE, kreativni čas reciklaže koji otkriva kako pakovanja mogu dobiti sasvim novu ulogu.
 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_500_bonjour_ba

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_108_bonjour_ba-1
 

Za one koje zanimaju praktične vještine, peti dan donosi radionicu ZERO WASTE KUHINJA, inspiraciju kako iskoristiti sve što imate u frižideru i pretvoriti u ukusan obrok. Festivalsku sedmicu zaokružit će radionica FINE DINING S ARGETOM, na kojoj će se otkriti kako od jednostavnih sastojaka nastaju jela dostojna fine dining restorana. Svako ko se upusti u ove kulinarske performanse, kući će ponijeti i poklon paketić proizvoda.
 

sarajevo-film-festival-argeta-pastetart_875_bonjour_ba
 

I dok su odrasli otkrivali kako hrana postaje umjetnost na tanjiru, najmlađi su ispred Pozorišta Mladih uživali u svom svijetu igre i boja, Argeta Junior Korneru. A mi vam nećemo otkriti baš sve detalje ni fotografije… najbolje je da se sami prijavite na radionice i otkrijete šta vas sve čeka.
 

Produkcija: Bonjour.ba  
Fotografije: Monika Andrić za Bonjour.ba 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!