Bh. ilustratorica i dizajnerica dobitnica je nagrade na Bologna Children’s Book Fairu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Bh. ilustratorica i dizajnerica dobitnica je nagrade na Bologna Children’s Book Fairu

Tekst:

Bonjour.ba/PR

MAME RULZ
31.1.2024.

Ove godine, Bosna i Hercegovina prvi put sudjeluje na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu i pridružuje se međunarodnoj sceni dječje književnosti sa svojom predstavnicom, ilustratorom i dizajnericom Aleksandrom Ninom Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi Čudesni svijet, čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović. Ova nagrađena slikovnica se može naći u izdanju Buybook (BH) i Weltentdecker (GER).
Bologna Children’s Book Fair, osnovan 1967. godine, predstavlja jedan od vodećih svjetskih sajmova koji prati međunarodne trendove u ilustraciji namijenjenoj djeci i mladima.

Ovogodišnje izdanje, 58. po redu, slavi bogatu tradiciju predstavljanja vrhunskih radova i talentiranih umjetnika i umjetnica.
Impresivnih 3520 umjetnika iz cijelog svijeta prijavilo se za izložbu ilustratora Bolonja 2024. Međunarodni žiri, sastavljen od umjetnika, ilustratora i stručnjaka za izdavaštvo dječjih knjiga, odabrao je 344 finalista i 79 pobjedničkih ilustracija umjetnika iz 31 zemlje i teritorija.

S manje od 2 % prijava koje ulaze u uži izbor, ovaj proces ocjenjivanja ilustracija smatra se jednim od najkonkurentnijih u ovoj oblasti.
Biti pobjednik ili finalist na ovom prestižnom sajmu pruža nevjerojatne prilike ilustratorima, uključujući nagrade, kontakt s izdavačima i piscima, te mogućnost izlaganja. Ovdje pogledajte imena svih nagrađenih ilustratora i ilustratorica.

Bologna Children’s Book Fair održat će se od 8. do 11. aprila. Ovaj događaj pruža priliku posjetiteljima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika i umjetnica širom svijeta.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno