Bajkovito! Ovu destinaciju ćete već danas dodati na svoju bucket listu. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bajkovito! Ovu destinaciju ćete već danas dodati na svoju bucket listu.

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
8.4.2024.

Nadamo se da ste spremni dopuniti svoju bucket listu i spisak destinacija koje želite posjetiti jer ovoj sigurno nećete odoljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uyuni Salt Flats je lokacija poznata još i kao Salar de Uyuni. Ovo ogromno slano jezero nalazi se u jugozapadnom dijelu Bolivije, u regiji Altiplano u Andima. S površinom od oko 10,582 kvadratnih kilometara, ovo je najveće slano jezero na svijetu.

 Salar de Uyuni nastalo je kroz evoluciju drevnih jezera koja su isparila, ostavljajući gustu koncentraciju soli i minerala.


Slani pokrivač

Površina je prekrivena bijelim slojem soli, koji je posebno impresivan tokom suhe sezone kada se sol kristalizira i stvara ravnu površinu koja reflektuje nebo, stvarajući efekat ogledala.


Foto: @yuen.traveltheworldUyuni Salt Flats privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta. Posjetitelji dolaze da bi doživjeli ovaj jedinstveni prizor, fotografisali se na optičkim iluzijama koje stvaraju ogledala od soli te posmatrali zalaske sunca.

 Posjetitelji često biraju organizovane ture kako bi istražili Uyuni Salt Flats i okolna područja.

Ova slana pustinja je definitivno jedno od najneobičnijih i najfotogeničnijih mjesta na svijetu, koje pruža jedinstveno iskustvo za sve posjetitelje. Dodajete li je na svoju wish listu?

* * *
Naslovna fotografija: @swannivision

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno