Kako boje u interijeru utječu na nas? Otkrijte koje nijanse birati za svoj dom! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako boje u interijeru utječu na nas? Otkrijte koje nijanse birati za svoj dom!

Tekst:

Marija Perić

DIZAJN SAVJETI
4.1.2023.

Pri uređenju doma često se nalazimo na jako neodlučnom raskrižju kad su u pitanju boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Želimo da paleta boja koju koristimo oslikava naš karakter, da nije previše odaziv na aktualne trendove, ali da istovremeno budi dobre emocije u nama za dugoročni život.

Nije tajna kako boje mogu različito utjecati na nas. S obzirom na to postoje boje koje potiču apetit, koje na nas djeluju tako da nam stvaraju napetost, a postoje i one koje nam u svim svojim nijansama unose mir i stvaraju opuštenu atmosferu. Kako se više ne bi javljala sumnja koju boju birati u interijeru, u nastavku donosimo par savjeta za najčešće boje koje se mogu naći u vašem domu.

 

Zelena boja
 

Jedna od najpopularnijih boja za interijer u prošloj godini zasigurno je bila zelena koju smo mogli pronaći gotovo u svakoj prostoriji. To i nije tako veliko iznenađenje pogotovo s obzirom na svestranost zelene boje, ali i zbog njenog umirujućeg efekta. Savršena je za uređenje interijera i s njom je teško pogriješiti u bilo kojoj prostoriji.

 Smeđa boja
 

Bez obzira jeste li ljubitelji modernog ili klasičnog dizajna interijera, smeđa boja može biti idealan odabir za vaš dom jer omogućava lijepo sinkroniziranje svih prostorija. Prirodna je i djeluje umirujuće, no trebamo pripaziti da u domu ne bude previše monotona. Zbog toga ju možete kombinirati uz druge odvažnije nijanse poput žute, crvene, zelene i narančaste za dašak karaktera i živosti.

 Crvena boja
 

Bez obzira koju nijansu crvene birate, možete biti sigurni da će ona probuditi emociju ljubavi, uzbuđenja, snage i druženja. Crvenu boju možete koristiti u poslovnim zgradama ili uredima kod kuće, u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi, no pripazite da ne postane previše dominantna. Najbolje je kombinirati ju uz žutu, svjetlozelenu ili bijelu.

 Narančasta boja
 

Iako izrazito odvažna boja, narančasta može biti dobar odabir jer djeluje umirujuće, simbolizira bogatstvo i prosperitet, te potiče apetit, baš kao i crvena boja. Samim time, možete ju koristiti u kuhinji ili ju dodati u obliku nekoliko detalja u vašem dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.  

 Žuta boja
 

Jako efektna boja koja ostavlja snažan utisak i mnoštvo pozitivnih emocija svakako je žuta boja. Zbog njenog jakog efekta, potrebno ju je koristiti u manjim količinama i neutralizirati ju s drugim bojama. Savršeno je prikladna za kuhinje, blagovaonice, hodnike i kupaonice, a uvijek je bolje birati odvažne boje umjesto zagasitih.

 Plava boja
 

Ova boja je jedna od umirujućih na paleti koja djeluje gotovo terapeutski i za nju se ne može povezati puno negativnih emocionalnih učinaka. Jedino je bitno da ju izbalansirate i s par toplih nijansi u domu kako ne bi djelovala prehladno. No, uz to nemate previše briga i možete ju koristiti u svakoj prostoriji u domu jer će čak dodati i dašak luksuza i elegancije unutar interijera.

 Ljubičasta boja
 

Tamnije nijanse ljubičaste daju poseban šarm vašem prostoru, dok svjetlije ljubičaste nijanse stvaraju miran i kraljevski ugođaj. Ova boja izuzetno potiče kreativnost i jako je popularna među mladima i tinejdžerima što znači da ju možete dodati u njihove spavaće sobe. Pored toga, idealna je i za predvorje ili garderobu, kao i dnevnu sobu.

 Crna boja
 

Boja koja simbolizira jednostavnost, eleganciju i moderan dizajn savršeno funkcionira u dizajnu interijera. Samostalno može izgledati nedovršeno, depresivno i monotono. No, ako ju kombinirate s drugim bojama izgledat će odmjereno i dizajnerski. Uz dobar kontrast, bit će dobra za spavaću sobu, kuhinju, dnevni boravak, blagovaonicu i kupaonicu.

 Siva boja
 

Ova neutralna boja može poprimiti brojna značenja u očima promatrača, ali ne treba ju zanemariti u dizajnu. Siva boja može biti savršen neutralizator za sve ostale odvažne boje, a dobro služi i kao kontrast drugim bojama. Uz svoju eleganciju i sofisticiranost bit će odlična uz bijelu, žutu ili ružičastu.

 Bijela boja
 

Još jedna neutralna boja savršeno neutralizira prostor, unosi vedrinu, stvara mir i simbolizira čistoću, a najbolje je to što ju možete koristiti u svakom prostoru u domu. Uz različite kombinacije boja postići ćete razne efekte. Uz zlatnu će izgledati luksuzno, uz zelenu umirujuće, a uz crvenu efektno.  

 

***
Naslovna fotografija: @macainteriors 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno