TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 1.6.2022.

Uz to što mnoge djevojke redovno prate njene savjete kako bi oplemenile svoj stil elegancijom, Bojana Mutić jedna je od dama kojoj veoma rado zavirimo na društvene mreže u potrazi za svakodnevnom inspiracijom u svijetu mode.


Bojana, dama koja se krije iza profila @modaitakoto ovog puta našu pažnju je ukrala čarobnom proslavom rođendana modnog i lifestyle bloga koja je inspirirana regentskim dobom, točnije serijom Bridgerton zbog čega smo ju morali kontaktirati za informaciju više. Raskošna modna izdanja ukrašena perjem i svilom, otmjeni ambijent i bogati cvjetni aranžmani u nježnim bojama samo su dio čarolije koja je činila cjelokupnu atmosferu ove rođendanske zabave. Slavljenica nam je kroz kratak intervju, koji donosimo u nastavku, otkrila sve detalje petog rođendana bloga poznatijeg pod nazivom Moda i tako to.

 




Imali ste jedinstvenu modnu kombinaciju. Tko potpisuje dizajn kreacije i što je poslužilo kao inspiracija?

Hvala na komplimentu, ali ne bih mogla reći da je jedinstvena. Jedinstvena je možda samo moja interpretacija i uloga koju sam joj namijenila.
Naime, u pitanju su „obična“ safari košulja i suknja iz aktuelne Elisabetta Franchi kolekcije, ali ja sam ih (zlo)upotrijebila u svojoj maskenbalskoj ideji, obzirom da je party bio tematski, „Bridgerton inspired“ -  inspirisan raskošnom estetikom, scenografijom i kostimima, zbog kojih je, između ostalog, Bridgerton serijal i dospio među najgledanije serije ikada.
Iako, nisam komplet kupila s tom namjerom, ali se ispostavilo da je idealan upravo za tu priliku, jer se nisam htjela doslovce maskirati u odjeću tipičnu za početak 19. vijeka, krinoline, korzete i sl., nego napraviti originalan spoj prošlosti i sadašnjosti, u modernoj interpretaciji balske odjeće, zbog čega sam košulju odlučila ležerno zavezati u čvor, a modnim dodacima, frizurom i makeup-om, pretjerati na prepoznatljivi bridgertonski način.

 




Kraljica Charlotte mi je svakako omiljeni lik iz serije, i kao uloga koju tumači, ali i kao estetska figura, umjetnički izraz, fenomen... jer trud i budžet uložen u stvaranje tih kostima je zaista impozantan, tako da moj pokušaj da imitiram njenu pojavu, možda možemo nazvati jedinstvenim, ali vrlo amaterskim.

Fotografije pokazuju da ste pazili na svaki detalj. Koliko vremena je bilo potrebno za organizaciju?

U mom slučaju, paženje na svaki detalj ne iziskuje vrijeme ni poseban trud, to je permanentan poremećaj.
Utoliko više, što sam – zbog okolnosti kojima vas ne bih gnjavila – organizovala party iz bolnice, u zadnji čas, u roku od desetak dana. Ali imala sam tu sreću da pronađem ljude koje sam zarazila svojim entuzijazmom i voljom da se party desi po cijenu da ja ne budem prisutna i oni su dali sve od sebe da u nevjerovatno kratkom roku stvore čudo!
Pomno smo birali svaku dekoraciju, cvijet i nijansu, preslagivali stolove, stalke, panoe, salvete, „mijesili“ adekvatnu boju za tortu, štimali vatromet i mjehuriće uz playlistu... sad kad to sve nabrajam, mogu reći da djeluje zastrašujuće u šta smo se upustili i na kakav način. Suludo.

 




Koju lokaciju ste odabrali za proslavu rođendana?

Lokacija je odabrala mene.
Slučajno sam ugledala video kojim se najavljuje otvaranje novog svečanog salona, na profilu moje drage saradnice Slađane (koju sam prije par godina upoznala takođe zbog party-ja koji se tada desio u njenoj vili Damjanis). To je bila video najava za novi salon Bambus Loft, koji je trebao biti spreman tek u junu, ali moj party se morao desiti 27.05. i Slađa je rekla, citiram: „To je savršeno mjesto za tvoju proslavu, ali malter je na zidovima“.
Ja sam joj odgovorila da nema veze, da sam ja u bolnici i da vjerovatno neću moći prisustvovati party-ju, tako da – nemamo prostor, nemamo slavljenicu, let's do it!

I desilo se. Imala sam čast da – mogla bih tako reći – premijerno otvorim salon Bambus Loft svojim party-jem. To je bila prva „svečanost“ održana u tom prostoru, i ako se po party-ju dan poznaje, prognoziram im sjajnu budućnost.

 




Što je bila inspiracija za uređenje ambijenta?

Jednako kao i za kostime, serija Bridgerton.
S tim da, naravno, nismo bili u mogućnosti doslovce kopirati ideju, već se samo voditi glavnim motivima, pa je cvijeće, kao highlight cijelog serijala, bilo osnovni sastojak te čarolije. Ja sam prezentovala svoje želje i zamisli, i naposlijetku ih sprovela u djelo zajedno sa fantastičnim timom zaduženim za dekoracije - Magic moment.

Moram reći i da je trud svih učesnika u ovom procesu bio nevjerovatan, gotovo pa dirljiv! Iako sam ja u suštini vrlo pedantna, disciplinovama i organizovana, pa mi je profesionalnost svih saradnika uvijek najvažnija stavka, ovaj put se ispostavilo da su neke stvari mnogo važnije od znanja, sposobnosti i discipline, a to je srce. I ludost i radost. Moraš biti ushićen i blesav kao malo dijete, da se upustiš u ovo u što smo se mi upustili, bez imalo kalkulacije i razuma, samo sa velikom voljom i željom.

 

* * *
Naslovna fotografija: Nikola Zelenković


Bonjour

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

TEKST: Bonjour.ba

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro? Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-300-bonjour-ba


Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti. 

Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif

dolcela-radionica-pravljenje-torti-1-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-8-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-13-bonjour-ba


Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-839-bonjour-ba

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-2-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-50-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif2

dolcela-radionica-pravljenje-torti-38-bonjour-ba


Kada se opustimo, nastaju najljepši detalji


Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-22-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-20-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-23-bonjour-ba


Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif5


Mali krug, velika energija


Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-34-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-31-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-30-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-3-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-32-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-36-bonjour-ba


Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif10

dolcela-radionica-pravljenje-torti-71-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-70-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif8--1


U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-89-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-84-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-86-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-87-bonjour-ba


Kada se kreativnost spusti na stol


Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-90-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-91-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-200-bonjour-ba


Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile  preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-103-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-500-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-306-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-301-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-303-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-305-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-302-bonjour-ba


Slatke kutije za slatke priče


A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-600-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-601-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-602-bonjour-ba


Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-603-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-604-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-605-bonjour-ba

Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-4-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-836-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-834-bonjour-ba


Recept koji je obilježio radionicu


Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-828-bonjour-ba
 

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.

SASTOJCI:

Za kore:

- Jaja

- Šećer

- Brašno

- Dolcela prašak za pecivo

- Dolcela vanilin šećer

Za kremu:

- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku

- Šećer

- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost

Za dekoraciju:

- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)

- Ukrasi po želji


PRIPREMA:

Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-831-bonjour-ba
 

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga. 

Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-824-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-822-bonjour-ba


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-820-bonjour-ba
 

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
Bonjour.ba produkcija:
Organizacija eventa: Bonjour.ba 
Kreativni koncept eventa: Semra Manjura
Asistentica: Inka Šehić
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović
Grafičko oblikovanje: Marija Perić
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah
Fotografije: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!