TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 1.6.2022.

Uz to što mnoge djevojke redovno prate njene savjete kako bi oplemenile svoj stil elegancijom, Bojana Mutić jedna je od dama kojoj veoma rado zavirimo na društvene mreže u potrazi za svakodnevnom inspiracijom u svijetu mode.


Bojana, dama koja se krije iza profila @modaitakoto ovog puta našu pažnju je ukrala čarobnom proslavom rođendana modnog i lifestyle bloga koja je inspirirana regentskim dobom, točnije serijom Bridgerton zbog čega smo ju morali kontaktirati za informaciju više. Raskošna modna izdanja ukrašena perjem i svilom, otmjeni ambijent i bogati cvjetni aranžmani u nježnim bojama samo su dio čarolije koja je činila cjelokupnu atmosferu ove rođendanske zabave. Slavljenica nam je kroz kratak intervju, koji donosimo u nastavku, otkrila sve detalje petog rođendana bloga poznatijeg pod nazivom Moda i tako to.

 




Imali ste jedinstvenu modnu kombinaciju. Tko potpisuje dizajn kreacije i što je poslužilo kao inspiracija?

Hvala na komplimentu, ali ne bih mogla reći da je jedinstvena. Jedinstvena je možda samo moja interpretacija i uloga koju sam joj namijenila.
Naime, u pitanju su „obična“ safari košulja i suknja iz aktuelne Elisabetta Franchi kolekcije, ali ja sam ih (zlo)upotrijebila u svojoj maskenbalskoj ideji, obzirom da je party bio tematski, „Bridgerton inspired“ -  inspirisan raskošnom estetikom, scenografijom i kostimima, zbog kojih je, između ostalog, Bridgerton serijal i dospio među najgledanije serije ikada.
Iako, nisam komplet kupila s tom namjerom, ali se ispostavilo da je idealan upravo za tu priliku, jer se nisam htjela doslovce maskirati u odjeću tipičnu za početak 19. vijeka, krinoline, korzete i sl., nego napraviti originalan spoj prošlosti i sadašnjosti, u modernoj interpretaciji balske odjeće, zbog čega sam košulju odlučila ležerno zavezati u čvor, a modnim dodacima, frizurom i makeup-om, pretjerati na prepoznatljivi bridgertonski način.

 




Kraljica Charlotte mi je svakako omiljeni lik iz serije, i kao uloga koju tumači, ali i kao estetska figura, umjetnički izraz, fenomen... jer trud i budžet uložen u stvaranje tih kostima je zaista impozantan, tako da moj pokušaj da imitiram njenu pojavu, možda možemo nazvati jedinstvenim, ali vrlo amaterskim.

Fotografije pokazuju da ste pazili na svaki detalj. Koliko vremena je bilo potrebno za organizaciju?

U mom slučaju, paženje na svaki detalj ne iziskuje vrijeme ni poseban trud, to je permanentan poremećaj.
Utoliko više, što sam – zbog okolnosti kojima vas ne bih gnjavila – organizovala party iz bolnice, u zadnji čas, u roku od desetak dana. Ali imala sam tu sreću da pronađem ljude koje sam zarazila svojim entuzijazmom i voljom da se party desi po cijenu da ja ne budem prisutna i oni su dali sve od sebe da u nevjerovatno kratkom roku stvore čudo!
Pomno smo birali svaku dekoraciju, cvijet i nijansu, preslagivali stolove, stalke, panoe, salvete, „mijesili“ adekvatnu boju za tortu, štimali vatromet i mjehuriće uz playlistu... sad kad to sve nabrajam, mogu reći da djeluje zastrašujuće u šta smo se upustili i na kakav način. Suludo.

 




Koju lokaciju ste odabrali za proslavu rođendana?

Lokacija je odabrala mene.
Slučajno sam ugledala video kojim se najavljuje otvaranje novog svečanog salona, na profilu moje drage saradnice Slađane (koju sam prije par godina upoznala takođe zbog party-ja koji se tada desio u njenoj vili Damjanis). To je bila video najava za novi salon Bambus Loft, koji je trebao biti spreman tek u junu, ali moj party se morao desiti 27.05. i Slađa je rekla, citiram: „To je savršeno mjesto za tvoju proslavu, ali malter je na zidovima“.
Ja sam joj odgovorila da nema veze, da sam ja u bolnici i da vjerovatno neću moći prisustvovati party-ju, tako da – nemamo prostor, nemamo slavljenicu, let's do it!

I desilo se. Imala sam čast da – mogla bih tako reći – premijerno otvorim salon Bambus Loft svojim party-jem. To je bila prva „svečanost“ održana u tom prostoru, i ako se po party-ju dan poznaje, prognoziram im sjajnu budućnost.

 




Što je bila inspiracija za uređenje ambijenta?

Jednako kao i za kostime, serija Bridgerton.
S tim da, naravno, nismo bili u mogućnosti doslovce kopirati ideju, već se samo voditi glavnim motivima, pa je cvijeće, kao highlight cijelog serijala, bilo osnovni sastojak te čarolije. Ja sam prezentovala svoje želje i zamisli, i naposlijetku ih sprovela u djelo zajedno sa fantastičnim timom zaduženim za dekoracije - Magic moment.

Moram reći i da je trud svih učesnika u ovom procesu bio nevjerovatan, gotovo pa dirljiv! Iako sam ja u suštini vrlo pedantna, disciplinovama i organizovana, pa mi je profesionalnost svih saradnika uvijek najvažnija stavka, ovaj put se ispostavilo da su neke stvari mnogo važnije od znanja, sposobnosti i discipline, a to je srce. I ludost i radost. Moraš biti ushićen i blesav kao malo dijete, da se upustiš u ovo u što smo se mi upustili, bez imalo kalkulacije i razuma, samo sa velikom voljom i željom.

 

* * *
Naslovna fotografija: Nikola Zelenković


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!