TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.6.2020.
Ideja 'blind food' druženja jeste okupiti sve zaljubljenike u nove okuse i hranu te ih potaknuti da uživaju u pomno osmišljenim jelima i pogađaju sastojke korištene za pripremu jela s povezom na očima, koristeći pri tome sva čula osim vida.
Upravo jedan takav event održava se za nešto više od deset dana u Mostaru.
Osnivačica Sarajevo Food Dictionaryja i organizatorica ovog eventa, Medina Dedajić otkrila nam je što više o ovom eventu koji će se održati u restoranu Prestige u shopping centru Mepas Mall u Mostaru na četvrtom katu.
Prvi Blind Food Tasting event bio je rezerviran za 18.3.2020., no, pomaknut je na 17.6. upravo zbog mjera globalne pandemije koje su uvelike promijenili planove svih nas.
„Mart je bio nestvaran iz više razloga. Po povratku s puta iz Indije i Nepala i u jeku aktivnosti Sarajevo Food Dictionaryja u 10 dana život je stao.
17.3., odnosno dan pred prvobitni datum našeg prvog Blind Food Tastinga u Prestige restoranu, event je dosegao svoj sold out!
Vijest o Sold Outu me je dočekala u Mostaru budući da sam već bila na terenu domaćina eventa zbog svih priprema... Pripremala sam se isto tako i da objavim na naše mreže i vijest o Sold Outu kada sam dobila poziv od Dade iz Prestigea s tužnom viješću da se event otkazuje jer se Mepas, zapravo, cijela država zatvaraju. 18.3.2020., na dan eventa sam se vratila kući u Sarajevu i tako je uskoro krenula i karantena...
Ostatak slijeda događaja znamo svi kako su izgledali.
I evo nas 3 mjeseca kasnije (o prolaznosti 3 mjeseca sam iskreno tek shvatila kada sam s dizajnerom gledala u ekran dok je na istom vizualu za event mijenjao datum sa 18.3. na 17.6.2020. ) s novim datumom eventa – srijeda 17.6.2020. s početkom u 19:00h s istim fantastičnim menijem koji smo za vas prvobitno i spremili i za koji smo i dalje uvjereni da će rasplamsati vaša čula. Određeni dio mostarske publike gurmana koji su prethodno kupili karte za event su, uslijed novonastale situacije odlučili iste i vratiti, tako da prvi Blind Food Mostar nije više sold out, već imamo na raspolaganju 40 novih mjesta za sve one koji su poput nas poželjeli druženja, evente i jedinstveno iskustvo uz prvi SFD Gastro Events on Tour uz jedan od naših najreprezentativnijih gastro brendova Blind Food Tasting.
Trebamo napomenuti da rezervacije i dalje idu putem mail adrese [email protected], nakon čega se karte mogu lično preuzeti i kupiti u samom restoranu Prestige.
Još jedna bitna napomena je da, budući da se na Blind Food Tastingu hrana istražuje i opipava rukama, sve higijenske predostrožnosti i sva pravila zaštite u trenutnoj situaciji će biti ispoštovana i sprovedena do maksimalnih mjera bez da se ijednog trenutka naruši udobnost i uživanje samih gostiju.
Mi se jako radujemo što smo konačno dobili mogućnost da se opet sastanemo s mostarskom ekipom foodya, radujemo se upoznavanju i nastavljamo tačno tamo gdje smo stali 18.3.2020. Idemo jako u preostalu polovicu 2020.godine, idemo uživati skupa! Čekamo vas!“ – nadodala je Medina.
Ne možemo vam obećati da ćete sva jela i okuse moći pogoditi, no, ono što vam možemo reći jeste da vas čeka jedno super gastro druženje uz gurmane, jedan posebno osmišljen meni i puno smijeha! Više detalja možete saznati klikom OVDJE.
Na kraju nam još samo preostaje dodati:
Vidimo se na Blind Food Tastingu. :)
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!