Bonjour.blagdanski recepti: Torta triple chocolate
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETJingle bells, jingle bells, jingle bells rock… Zvuk koji se već pojavljuje na svakom koraku i napominje nas da je stigla blagdanska sezona.
Ovo je sezona darivanja, osvijetljenih i ukrašenih domova, ali i sezona stvorena za najukusnije delicije. Dakle, idealno vrijeme za naš serijal tekstova na temu Bonjour.blagdanski recepti, za koje je food blogerica Belma Halilović tradicionalne recepture pretvorila u moderna jela koja će donijeti dodatni dašak magije na blagovaonskom stolu.
U osam recepata koje smo pripremili, bilo je nezaobilazno da se nađe i neprikosnovena kraljica deserta – Torta triple chocolate! Vjerujemo da su svakom ljubitelju čokolade upravo zasjale oči i to s dobrim razlogom.
Ovaj recept u sebi krije spoj baršunaste bijele čokolade, intenzivnog i bogatog okusa tamne i vječnog klasika, mliječne čokolade. Trio kojem nitko ne može odoljeti!
Dolcela proizvodi (poput kakaa, šlagfixa i šećera infuziranog raznim okusima) su uvijek saveznik u kreiranju slatkih kulinarskih priča pa su i ovoga puta postali zvijezde recepta.
Torta triple chocolate
Sastojci za biskvit
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 1,5 kašika brašna
- 3 kašike kakaa Dolcela
- pola vrećice praška za pecivo Dolcela
- rum šećer Dolcela
Sastojci za kreme
- 200 grama tamne čokolade
- 200 grama mliječne čokolade
- 200 grama bijele čokolade
- 900 mililitara vrhnja za šlag Dolcela
- 2 šlagfixa Dolcela
- Dolcela Vanilin šećer (za bijelu kremu)
Priprema biskvita
Prije svega, potrebno je umutiti 3 bjelanca u snijeg pa dodati 3 kašike šećera. Zatim nastaviti mutiti dok snijeg ne postane čvrst. Potom dodati 3 žumanjka, jedno po jedno, uz konstantno mućenje. Dodati 1,5 kašiku brašna, 3 kašike kakaa, pola praška za pecivo i pola kesice rum šećera. Sve umutiti pa izliti u kalup obložen papirom za pečenje, promjera 26 centimetra. Peći na 170 °C desetak minuta. Pečenu koru blago natopiti slatkom vodom s aromom vanilije. Malu šalicu vode pomiješati s 1 kašikom šećera i 1 kesicom šećera (burbon vanilija). Pustiti da proključa pa ohladiti.
Priprema krema
Potrebno je ukupno 900 mililitara vrhnja za šlag, 200 grama tamne, 200 grama mliječne i 200 grama bijele čokolade. Dakle, 300 mililitara slatkog vrhnja za svaku vrstu čokolade.
Na pari zagrijati 300 mililitara vrhnja i 200 grama tamne čokolade, uz povremeno miješanje dok se krema lijepo ne sjedini. Ostaviti na hlađenje. Ponoviti isti postupak i s mliječnom i bijelom čokoladom. U bijelu kremu dodamo i vanilin šećer. Ohladiti kreme sat - dva (po mogućnosti u frižideru, ali ne stavljati vruće odmah u frižider).
Hladne kreme izmiksati mikserom dok ne postanu kremaste i pjenaste. U tamnu kremu ne stavljamo ništa, a u mliječnu i bijelu stavimo po jedan šlagfix/kremfix. Biskvit potom prebaciti na podlogu pa staviti okolo kalup od 24 centimetra (Belma napominje kako ne koristi kalup od 26 centimetara jer biskvit postane tanji prilikom pečenja, a i kreme budu više kada ih slažemo u kalup od 24 centimetra).
Na biskvit prvo stavljamo tamnu, pa mliječnu i na kraju bijelu kremu. Ohladiti pa dekorirati rendanom čokoladom.
Kada je u pitanju kulinarstvo, ovo je color blocking kakav volimo vidjeti. Čokoladan i jednostavno neodoljiv!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba