TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.12.2017.
Jedna od najdražih blagdanskih uspomena svakako je pečenje kolača. Tradicija je to koja povezuje cijelu obitelj,vodi nas u najdražu prostoriju u domu i cijeli prostor ispunjava omiljenim aromama cimeta, vanilije i naranče. Pečenje kolača zabavna je aktivnost koja budi kreativnost i opušta nas. Zbog toga smo u suradnji s bh.blogerom, Hajrudinom Šišićem, vlasnikom bloga Harry Coopers Cookb
Potrebni sastojci:
2 jaja
20 velikih ( supenih) kašika brašna
5 velikih kašika brašna od badema
130g maslaca s vanilijom
1 velika kašika Gingerbread mješavine ( usitnjeni sušeni đumbir, korica narandže, cimet, klinčić)
4 kašike šećera
Pola male kašike praška za pecivo
Opcionalno : 1 velika kašika kakaa u prahu
Priprema:
Sve suhe sastojke staviti u duboku posudu. Omekšati maslac. Omekšani maslac i jaja dodati u posudu. Sve dobro izmijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Malo brašna posuti po radnoj površini i s oklagijom izvaljati tijesto otprilike 0.5 cm debljine.

Izrezati tijesto s željenim kalupima. Formirano tijesto pozicionirati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 15-tak minuta - dok ne dobiju karakterističnu zlatnu boju.

Glazuru pripremamo od šećera u prahu i mlijeka. U posudu izmiješati šećer i vrlo malo mlijeka ( par kašika mlijeka na 7 kašika šečera).

Foto i recept: Hajrudin Šišić
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!