TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 1.12.2022.
Mnogi će se složiti da spremanje blagdanske trpeze ima posebnu čar.
Osim što dane provodimo razmišljajući s kojim kolačima ćemo oduševiti nepca naših najmilijih isto tako detaljno analiziramo koja slana jela i grickalice pripremiti. Stoga, tu se uvijek kao odgovor pronađe meza, bez obzira dolaze li vam gosti u kratku posjetu ili planiraju ostati na blagdanskom objedu.
Upravo zato ovih dana na društvenim mrežama postale su hit takozvane blagdanska meza u obliku bora. I da, govorimo u množini jer postoje dvije verzije. Poigrajte se s kombiniranjem raznih namirnica i okusa, i kreirajte svoj jestivi bor.
Kako biste ju najlakše napravili u nastavku donosimo par videa koji će poslužiti za nadolazeće dane.
@convinoboard Charcuterie… but on a tree ???? #holidaytiktok #charcuterieboard #holidayappetizer #cheeseboard #easyappetizers #christmasfood ♬ Rockin' Around The Christmas Tree - Brenda Lee
@inspo_by_rio_ How to build “charcutree” for your Christmas ? Save and share with your friends ❤️ I made this last year for Christmas inspiration idea?? Wishing you a happy and peaceful evening/day? @inspo_by_rio_ ? #christmasinspo #christmasdesign #christmasdecorating #christmasfood #charcuterieboard #tutorial #julgran #christmastable #fördig #foryou ♬ Make a Wish - LIAMOO & Klara Hammarström
* * *
Naslovna fotografija: @lindsay.kristensen
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!