TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 9.11.2023.
Bliži se vrijeme blagdana koje svi volimo zbog posebne magije u zraku.
U ovom zimskom periodu, okruženi smo stotinama lampica na svakom koraku, domove nam ispunjavaju mirisi jabuke i cimeta, TV okupiraju blagdanski filmovi, a čaroban i cozy ambijent donose okićena drvca.
Uz takvu toplu atmosferu doma, a niske temperature vani, nije ni čudo da više vremena provodimo u druženju s obitelji i prijateljima.
Bilo da tu čarobnu atmosferu i druženje želite začiniti slasnim zalogajima ili imati spremnu simpa deliciju za iznenadne goste, mi smo pronašli savršenu ideju kako napraviti brz i jednostavan recept od sira, koji će se odlično spajati s čašom omiljenog vina i maslinama, a zahtjeva samo nekoliko sastojaka.
Za pripremu vam je potrebno sljedeće:
Sir jednostavno stavite na štapiće, uronite u zdjelicu punu začina i u trenu imate neodoljivu delikatesu koja izgleda kao Božićno drvce. Ako vam se sviđaju ovakvi zabavni blagdanski recepti, tu je još jedna slana delicija u obliku jelke.
Više inspiracije pogledajte u videima i fotografijama ispod
* * *
Naslovna fotografija: @bestappetizers
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!