TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 10.11.2021.

Slatki, prhki kolačići koji se prave od bjelanjaka i šećera idealan su izbor za blagdanske kolačiće jer ih je tako brzo napraviti, ali i super zabavno ukrašavati.

Poslužit će kao savršena dekoracija na stolu, ali i kao jestivi ukras za blagdansku jelku.

Sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci:

  • 2 bjelanca
  • 150 g šećera
  • mala kašika limunovog soka
  • prehrambrena zelena boja
  • malo šećera u prahu
  • čokoladne ili šarene mrvice

Priprema:

Pjenasto umutite dva bjelanca i postepeno dodajite 150 g šećera.

 Kada se dobije čvrst snijeg, dodati limunov sok i još malo mutiti.

Zatim dodajte prehrambenu zelenu boju i špricem formirajte jelke.

Video tutorijal kako da oblikujete jelku pogledajte u nastavku. 

Stavite u rernu na oko 60 minuta na 130 stepeni.

Kada je pečeno pospite sa malo šećera u prahu da se dobije izgled snijega ili nekih šarenih, čokoladnih mrvica, a na vrh staviti ukrasnu pahuljicu ili zvijezdu.

***

Naslovna fotografija: @danielagotuje


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!