TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 10.11.2021.
Slatki, prhki kolačići koji se prave od bjelanjaka i šećera idealan su izbor za blagdanske kolačiće jer ih je tako brzo napraviti, ali i super zabavno ukrašavati.
Poslužit će kao savršena dekoracija na stolu, ali i kao jestivi ukras za blagdansku jelku.
Sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci:
Priprema:
Pjenasto umutite dva bjelanca i postepeno dodajite 150 g šećera.
Kada se dobije čvrst snijeg, dodati limunov sok i još malo mutiti.
Zatim dodajte prehrambenu zelenu boju i špricem formirajte jelke.
Video tutorijal kako da oblikujete jelku pogledajte u nastavku.
Stavite u rernu na oko 60 minuta na 130 stepeni.
Kada je pečeno pospite sa malo šećera u prahu da se dobije izgled snijega ili nekih šarenih, čokoladnih mrvica, a na vrh staviti ukrasnu pahuljicu ili zvijezdu.
***
Naslovna fotografija: @danielagotuje
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!