TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.11.2021.

Moramo priznati kako smo jedva dočekali hladnije mjesece, ne samo zbog dekoracije i prazničnih detalja, već i činjenice da svaki slobodni trenutak koristimo za laganu šetnju planinom i upoznavanje novih lokacija koje nude tople napitke koji nas brzo ugriju.

Premda je kada govorimo o planini, često naglasak na planinskom čaju i kuhanom vinu, ne smijemo zanemariti niti ponudu slatkog zagrljaja u šolji, tj. tople čokolade.

Budući da je riječ o jednom od najpopularnijeg toplih napitaka na planinama, ne iznenađuje da ih možemo degustirati gotovo na svakom koraku, ali smo mi u nastavku izdvojili 3 omiljena mjesta na Bjelašnici gdje pored simpatičnog interijera možete uživati i u jednim od najljepših pogleda na staze.

***

Benetton Bjelašnica

***

Staza Bjelašnica

Foto: @shmeezla 

***

Ski Bar Baza Bjelašnica

Foto: @skibarbaza_bjelasnica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by irma ? (@mimiica_)

***

Naslovna fotografija: @shmeezla


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!