TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 5.11.2021.

Adresa koju svi istinski zaljubljenici u zdravu hranu veoma dobro poznaju je koncept prodavnica i veganski bistro 'Zdravo'.

Bilo da uživate na putu za posao uz njihove boost smoothie ili uživate u laganom ispijanju arabica kafe ili vam je omiljena stanica za ručak na poslu, sigurni smo da već znate o njihovoj novoj lokaciji.

Ako ipak ima i nekoliko vas koji do sada nisu posjetili novu lokaciju Zdravo, vrijeme je da se upoznate kroz ovu foto priču i saznate više detalja koje je sa nama vrlo rado podijelio Zdravo tim.

Koji su bili izazovi, kako su se odlučili za novu lokaciju, šta nas to nove očekuje, kao i preporuke šta probati iz jelovnika pročitajte u nastavku.

***

Možete li nam otkriti više detalja o samom prostoru? 

Bistro Zdravo u novom ruhu na adresi Marka Marulića 2 je nešto drugačije, potpuno novo iskustvo za naše goste, kako nove goste tako i one stalne koji su nam vjerna podrška.

Na taj način smo usmjerili i uređenje interijera, tako da smo "ponijeli" sa sobom namještaj i detalje prethodnog prostora, ali im unijeli dašak novog.

Mali tim velikih stručnjaka, arhitekata, inžinjera i majstora je pomogao da se naša vizija ostvari tačno onako kako smo je zamislili: da prostor bude dinamičan i osvježavajući, ali opuštajući, sa elementima prirode i našom specifičnom eklektičnom estetikom.

Novitet je "Košnica", pridruženi prostor za kreaciju i edukaciju, u kojem planiramo uskoro organizirati radionice i predavanja na temu zdrave ishrane i holističkih metoda iscjelivanja.

Kako ste se odlučili na korak premještanja na novu adresu i koji su bili izazovi?

Na promjenu adrese smo se odlučili sukladno našem rastu i razvoju te mnogobrojnim molbama da "priđemo" bliže gradu.

Sa novim prostorom dobili smo mogućnost usluživanja većeg broja gostiju, međutim, ne želimo užurbanost i strku koju donosi centar grada.

Bilo nam je važno da očuvamo mir i atmosferu u kojoj će se gost opustiti, a istovremeno da dobijemo na otvorenosti i širini.

Najveći izazov je bila nesigurnost da li smo postigli cilj koji smo zadali, ali ona je otklonjena sa prvim gostima.

Imamo pozitivne reakcije svih gostiju, oni su u potpunosti podržali našu odluku o premještanju kada su posjetili novi prostor.

Pređimo malo na gourmet dio. Šta sve nudi Zdravo?

Bistro Zdravo nudi zdrave obroke i pića, bazirane na cjelovitnim namirnicama biljnog porijekla.

U jelovniku ćete pronaći slane i slatke obroke - sendviče, supe, salate, veliki izbor slasnih sirovih kolača bez glutena i bez šećera.

Služimo 100% arabica kafu koja ima skoro duplo manje kofeina od robuste.

Smislili smo i zdraviju verziju koktela, pa se naši prave od svježe cijeđenih sokova i bez rafiniranog šećera ili šećernog sirupa.

Također, gosti mogu kupiti superhranu u prahu, kakvu i mi koristimo u pripremi hrane, knjige o zdravoj ishrani ili aparate poput blendera, da bi sami pripremili neke zdrave recepte doma.

Koji specijalitet je najtraženiji i što biste savjetovali čitatelje/-ice da obavezno ne propuste probati?

Naši gosti imaju nekoliko glavnih favorita.

Preporučujem da se ne propusti probati naša palenta sa pavlakom od indijskih oraščića i parmezanom od oraha, kremasta supa od špinata, kriška integralnog hljeba sa pašteta namazom koji pravimo od oraha ili sladoled od banana koji nudimo u nekoliko okusa za one koje žele slatki obrok.

Iako je ljetno piće, naša ledena kafa Slana karamela je jednako popularna uprkos približavanju zime. Ima nešto za svakoga.

Kao i do sada pozivamo vas da ponudu Zdravo bistroa detaljnije istražite na novoj adresi Marka Marulića 2kao i da pratite sve novosti i najavu njihovih novih ukusnih specijaliteta na Zdravo Facebook i Instagram stranici.

***

Naslovna fotografija: Zdravo
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!