TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 5.11.2021.
Adresa koju svi istinski zaljubljenici u zdravu hranu veoma dobro poznaju je koncept prodavnica i veganski bistro 'Zdravo'.
Bilo da uživate na putu za posao uz njihove boost smoothie ili uživate u laganom ispijanju arabica kafe ili vam je omiljena stanica za ručak na poslu, sigurni smo da već znate o njihovoj novoj lokaciji.

Ako ipak ima i nekoliko vas koji do sada nisu posjetili novu lokaciju Zdravo, vrijeme je da se upoznate kroz ovu foto priču i saznate više detalja koje je sa nama vrlo rado podijelio Zdravo tim.

Koji su bili izazovi, kako su se odlučili za novu lokaciju, šta nas to nove očekuje, kao i preporuke šta probati iz jelovnika pročitajte u nastavku.
***
Možete li nam otkriti više detalja o samom prostoru?
Bistro Zdravo u novom ruhu na adresi Marka Marulića 2 je nešto drugačije, potpuno novo iskustvo za naše goste, kako nove goste tako i one stalne koji su nam vjerna podrška.
Na taj način smo usmjerili i uređenje interijera, tako da smo "ponijeli" sa sobom namještaj i detalje prethodnog prostora, ali im unijeli dašak novog.

Mali tim velikih stručnjaka, arhitekata, inžinjera i majstora je pomogao da se naša vizija ostvari tačno onako kako smo je zamislili: da prostor bude dinamičan i osvježavajući, ali opuštajući, sa elementima prirode i našom specifičnom eklektičnom estetikom.

Novitet je "Košnica", pridruženi prostor za kreaciju i edukaciju, u kojem planiramo uskoro organizirati radionice i predavanja na temu zdrave ishrane i holističkih metoda iscjelivanja.

Kako ste se odlučili na korak premještanja na novu adresu i koji su bili izazovi?
Na promjenu adrese smo se odlučili sukladno našem rastu i razvoju te mnogobrojnim molbama da "priđemo" bliže gradu.
Sa novim prostorom dobili smo mogućnost usluživanja većeg broja gostiju, međutim, ne želimo užurbanost i strku koju donosi centar grada.

Bilo nam je važno da očuvamo mir i atmosferu u kojoj će se gost opustiti, a istovremeno da dobijemo na otvorenosti i širini.
Najveći izazov je bila nesigurnost da li smo postigli cilj koji smo zadali, ali ona je otklonjena sa prvim gostima.

Imamo pozitivne reakcije svih gostiju, oni su u potpunosti podržali našu odluku o premještanju kada su posjetili novi prostor.
Pređimo malo na gourmet dio. Šta sve nudi Zdravo?
Bistro Zdravo nudi zdrave obroke i pića, bazirane na cjelovitnim namirnicama biljnog porijekla.
U jelovniku ćete pronaći slane i slatke obroke - sendviče, supe, salate, veliki izbor slasnih sirovih kolača bez glutena i bez šećera.

Služimo 100% arabica kafu koja ima skoro duplo manje kofeina od robuste.
Smislili smo i zdraviju verziju koktela, pa se naši prave od svježe cijeđenih sokova i bez rafiniranog šećera ili šećernog sirupa.
Također, gosti mogu kupiti superhranu u prahu, kakvu i mi koristimo u pripremi hrane, knjige o zdravoj ishrani ili aparate poput blendera, da bi sami pripremili neke zdrave recepte doma.
Koji specijalitet je najtraženiji i što biste savjetovali čitatelje/-ice da obavezno ne propuste probati?
Naši gosti imaju nekoliko glavnih favorita.
Preporučujem da se ne propusti probati naša palenta sa pavlakom od indijskih oraščića i parmezanom od oraha, kremasta supa od špinata, kriška integralnog hljeba sa pašteta namazom koji pravimo od oraha ili sladoled od banana koji nudimo u nekoliko okusa za one koje žele slatki obrok.
Iako je ljetno piće, naša ledena kafa Slana karamela je jednako popularna uprkos približavanju zime. Ima nešto za svakoga.
Kao i do sada pozivamo vas da ponudu Zdravo bistroa detaljnije istražite na novoj adresi Marka Marulića 2, kao i da pratite sve novosti i najavu njihovih novih ukusnih specijaliteta na Zdravo Facebook i Instagram stranici.








***
Naslovna fotografija: Zdravo
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!