Izdvojili smo 6 mirisnih biljaka koje najbolje odbijaju komarce u stanu i vani - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Izdvojili smo 6 mirisnih biljaka koje najbolje odbijaju komarce u stanu i vani

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
25.5.2023.

Sunce, godišnji odmor, sladoled, hladno piće… sinonimi su za odmor, ali i za komarce koji su u misiji dok spavate ili vam ne daju da uživate u opuštajućem trenutku na bazenu, u bašti ili na terasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga istražili smo koje biljke će uspjeti da ih drže podalje od nas u ovom periodu. Osim toga, odlični savjeti su da stavite mrežice ili komarnike na sve prozore ili barem na one u spavaćoj sobi, kao i da nemate posude sa ustajalom vodom.

 

 

 

Također, dobar trik je imati eterična ulja, kao i unutarnje i vanjske svijeće na bazi biljaka koje ćemo navesti u nastavku.


 

 

 

Dakle, u nastavku donosimo listu biljaka koje biste trebali uvrstiti u svoju oazu ako želite izbjeći let komaraca.

 

Menta


Komarci nisu ljubitelji ovog mirsnog lišća što je dobar razlog da imate mentu u kući i van nje. Imajte na umu da menta brzo raste pa je naš savjet da redovno kontrolirati njen razvoj. Pozicionirajte ju na mjesto gdje je polusjena na prozoru ili na ulazu u kuću. Često ju zalijevajte i iskoristite njene listove za pripremu ukusnog ledenog čaja ili limunade. Ako želite da se njena aroma instant proširi u stanu samo protrljajte listove mente.

 


 

Lavanda
 

Pogodna i za van i za unutrašnjost sve dok ima puno svjetla, lavanda je prelijep dodatak. Možete ju uzgajati u saksiji na balkonu ili u vrtu, na kuhinjskom prozoru ili u spavaćoj sobi i tako uživati ​​u ugodnoj mediteranskoj aromi dok mirno spavate. Zalijevajte ju umjereno, a da bi izrasla u grm potrebna joj je dobra drenaža i kiseli supstrat.


 

 

 

Neven
 

Neven ima jak miris koji je neprijatan za komarce, ali i za druge insekte kao što su lisne uši. Redovno ga zalijevajte dok cvjetanje ne završi i pobrinite se da ima dobru drenažu. Ako želite da dobro cvjeta, stavite ga na sunce.

 

 

 

Citronella
 

Ako postoji miris koji odbija komarce to je miris citrusa. Kao i druge aromatične biljke, citronela je jedna od najefikasnijih vrsta za kuću bez insekata. Oslobađanjem mirisnih molekula citrusa, mijenja nervni sistem komaraca. Inače, njeno ulje smiruje i ubode. Veliki je ljubitelj sunca, vrlo se lagano brinuti za nju sve dok ju držite na sunčanom području. Često ju zalijevajte.

 Bosiljak
 

Ova biljka jedno je od najboljih prirodnih rješenja protiv komaraca, posebno limunski bosiljak. Ovaj klasik u vašoj kuhinji, neophodan za mnoga vaša jela i koktel pića, može se uzgajati unutar ili van kuće, sve dok ga pozicionirate na sunčano mjesto. Zalijevajte ga redovno, skoro svakodnevno , ali držite podalje od vlage. Pokušajte da ne pokvasite njegove listove.

 


 

Limun Geranium
 

Na balkonu ili terasi, mirišljavi geranijumi su jedan od vaših najboljih saveznika u zaštiti od neželjenih insekata. Stavite ih na sunce, nikako u hlad i zalijevajte ih najmanje dva puta sedmično ljeti, jednom u jesen-zimu. Kako bi uvijek bile lijepe, orezujte ih nakon cvatnje i uklonite osušene listove i cvjetove.

 

 

 

***
Naslovna fotografija: @munichjungle 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno