8 biljaka koje privlače sreću i o kojima se lako brinuti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

8 biljaka koje privlače sreću i o kojima se lako brinuti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
8.6.2023.

Ako želite da poboljšate svoju kvalitetu života, to je vrlo lagano, okružite se sobnim biljkama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke, male, sa cvijećem, bez cvijeća, velike, egzotične, jedna sama ili više sorti... pred vama se otvara širok spektar mogućnosti, a ako pored svega toga nađete i biljke koje donose sreću prema određenim filozofijama ili legendama, instant #feelgood moment je kreiran

 Kada govorimo o biljkama koje donose sreću, bez sumnje, svi pomislimo na djetelinu sa četiri lista. Procjenjuje se da na svakih 10.000 trolisnih djetelina dolazi jedna od četiri tako da je pronalazak prilično stvar sreće. Sa druge strane, prema feng šuiju, drevnoj kineskoj nauci koja vas uči da živite u harmoniji, postoje biljke koje privlače sreću i pomažu u optimizaciji protoka pozitivne energije u domu.

Mi smo istražili koje su to i sve detalje vam donosimo u nastavku.
 

Drvo novca (Pilea peperomioides)


Njeno ime već daje nagovještaj, a to je da je takozvana kineska biljka novca ili misionara (Pilea peperomioides) idealna vrsta za poklone. Osim što će se divno uklopiti u svaki kutak doma, poziva na radost i optimizam. Veoma je otporna i laka za održavanje. Fenomenalno će rasti pri slabom osvjetljenju, hladnom i vlažnom okruženju.

 


 

Lucky Bamboo (Sretni bambus)
 

Tradicija kaže da ova biljka, koja zapravo nije bambus, već pripada porodici dracaena, posebno je korisna ako ima tri stabljike jer simboliziraju zdravlje, sreću i dug život. Njena idealna temperatura je oko 20ºC, a ne voli nagle promjene temperature ili strujanja zraka. Otporna i lagana za njegu ona može čak i dugo da preživi u vodi, ali idealno je presaditi ju u saksiju kako bi bila sretnija.

 


 

Božur

Ako pored sreće želite i ljubav, božur je vaša biljka i sa razlogom se često koristi na vjenčanjima i proslavama. Jeste li znali da se ružičasti božuri često poklanjaju da poželite sreću? Kao kuriozitet, kažemo da ga možete postaviti pored figure srećnog slona kako bi pozitivna energija bila veća.

 


 

Nezahtjevna je biljka, ali ako želite uživati ​​u njenom prekrasnom cvjetanju potrebno joj je najmanje 6 sati dnevnog svjetla, uvijek izbjegavajući direktno sunce. 

 

Krizantema

Krizantema je veoma popularna biljka u Aziji gdje predstavlja vrijednosti kao što su poštenje i mudrost. Prema feng shuiju, njen cvijet donosi sreću u dom i pomaže u postizanju uravnoteženog života. Prvobitno je bila samo žuta, ali sada ćete ju naći sa bijelim, crvenim i roze bojama. 

 Često se miješa sa tratinčicom. Iako je biljka na otvorenom, dobro se snalazi kao sobna biljka jer ne podnosi ekstremne vrućine ili propuh. Da bi se cvjetovi otvorili potrebno joj je lagano i blago vlažno tlo.
 

Orhideja

Prema feng shuiju, orhideja je jedna od sobnih biljaka koja u dom prenosi pozitivnu energiju i sreću. Simbolizira obilje, čistoću, savršenstvo i duhovni rast. S druge strane, to je jedna od najelegantnijih biljaka koje postoje.

 


 

Za idealnu njegu potrebna joj je temperatura između 17ºC i 23ºC . Cijeni osvijetljeno okruženje, ali izbjegava direktno sunce. Jedna od zanimljivosti jeste činjenica da su njeni listovi kao termometar: ako su tamnozeleni treba im više svjetla, ako su crveni imaju previše svjetlosti, a ako su svijetlozeleni, to je idealan ambijent.Kaktus

Stavljanje kaktusa u predsoblje je dobra navika za odbijanje negativnih energija koje žele da uđu u dom. Prema feng shuiju, njegove bodlje su idealne za to. Kao i ostale biljke, za preživljavanje treba sunce i vodu, iako je to u manjoj mjeri. 


 

Foto: pexels.com

 

Muška paprat

Prema feng shuiju, to je jedna od najpogodnijih biljaka za privlačenje sreće u vaš dom. Muška paprat, čiji je naučni naziv Dryopteris filix-mas, poznata je i po tome što štiti vaš dom od loših vibracija i poboljšava samopouzdanje.

 


 

Najbolja stvar je što je to biljka koja ne zahtjeva neku posebnu njegu. Da bi napredovala, potrebno joj je okruženje sa malo vlage i gdje prima indirektnu svjetlost. 

 

Lavanda


Ako volite biljke, sigurno znate svojstva lavande. To je biljka vrlo prijatne arome koja djeluje na opuštanje, ali kada govorimo o njenim svojstvima kao sretne biljke, treba da znate da je poznata po tome da lavanda štiti od loše energije. Iako je lavanda biljka na otvorenom, s obzirom na prave uslove, vrlo će se dobro snaći i u zatvorenom prostoru. 
 

 


 

Potrebno joj je najmanje 6 sati direktne svjetlosti i dobro drenirani supstrat koji izbjegava zalijevanje vode. Zapravo, najbolje je provjeriti vlažnost supstrata prije zalijevanja i to učiniti tek kada je suha jer višak vlage nije pogodan za nju.  ***
Naslovna fotografija: @bohome.plantry

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno