3 biljke za kupatilo koje vole vlagu i slabo osvjetljenje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 biljke za kupatilo koje vole vlagu i slabo osvjetljenje

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
6.2.2023.

Biljke mogu učiniti kupaonice posebno upečatljivim dodavanjem daška zelenila, uključujući male biljke ili viseće biljke, ali i pomoći poboljšavanju kvalitete zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupatilo je obično topla prostorija sa dosta vlage koja pruža savršenu pozadinu za neke sobne biljke da upiju tu vlagu.

Prilikom odabira biljaka za kupatilo uzmite u obzir tri faktora: izloženost svjetlu, visoku vlažnost i promjene temperature. Ako vaše kupatilo nema prozor sa svjetlom odlučite se za vrstu biljke kojoj je sasvim uredu da ima slabu osvjetljenost i koja može da napreduje sa manje od četiri sata dnevnog svjetla.

Evo prijedloga za biljke koje će se dobro snaći u standardnim uslovima kupatila.
 

Begonija
 

Mnoge vrste begonija dobro rastu u saksijama, a uživaju u toplini i vlažnosti police u kupaonici. Konkretno, rex begonije (Begonia x rex), sa svojim upadljivim lišćem, dobro rastu u zatvorenom prostoru. Trebate imati na umu da begonije ipak ne vole i tlo preplavljeno vodom što može uzrokovati trulež korijena. Da biste podstakli cvjetanje osigurajte malo direktne sunčeve svjetlosti.

 

 

Bromelije
 

Ovo su biljke koje lako proizvode dugotrajno cvjetanje na mjestima gdje većina sobnih biljaka uopće ne cvjeta. Bromelije cvjetaju žutim, ružičastim ili crvenim cvjetovima zimi, a cvjetanje traje nekoliko sedmica. Uključuju nekoliko različitih biljnih rodova i desetine vrsta od kojih su mnoge epifitske (crpe vlagu iz zraka, a ne iz tla). One su idealno prikladne za kupaonicu, ali im je potrebna i dobra cirkulacija zraka. Hranite ih gnojivom za orhideje. (Iako nisu orhideje, zahtijevaju iste hranjive tvari kao i orhideje.) Indirektno svjetlo je najbolje za ovu biljku, a svakodnevno će tolerisati nekoliko sati direktne sunčeve svjetlosti. Ipak nemojte ih izlagati na vruće popodnevno sunce jer može izgorjeti lišće.

 


Paprati
 

Mnoge paprati su odlične sobne biljke i mogu podnijeti čestu smjenu temperature i vlažnost u okruženju kupatila. Neke se čak mogu uzgajati odmah iznad tuš kabine. Neke preporučene paprati za kupatilo su bostonska paprat (Nephrolepis exaltata), djevodlaka paprat (Adiantum spp.), paprat iz ptičijeg gnijezda (Asplenium nidus) i paprat dugmad (Pellaea rotundifolia).

 

 ***
Naslovna fotografija:@the_plant_vibe

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno