Želite upoznati BiH i planinariti, ali ne znate kako početi? Zorana donosi savjete! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Želite upoznati BiH i planinariti, ali ne znate kako početi? Zorana donosi savjete!

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
29.6.2024.

Svi su vikendom na planinama i imaju super fotografije pored jezera ili vodopada, osim vas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iako je planinarenje oduvijek jedna od aktivnosti u kojim širom svijeta uživa veliki broj ljudi, sigurni smo da ste u proteklih nekoliko godina primijetili porast interesovanja za ovu vrstu rekreacije ili ste čak i sami uskočili na voz istraživanja planina i okruženja. Pored toga solo hike (planinarenje) privlači sve više pažnje. Topli mjeseci su pred nama pa bilo da idemo na odmor, more, u drugu državu ili ne, ostaje nam dovoljno vremena da slobodne dane i vikende izdvojimo za upoznavanje svog okruženja i BiH. Iako ponekad imamo veliku želju biti dijelom ovih priča, može biti izazovno krenuti.

Kako početi s planinarenjem, da li se uputiti u ovu avanturu solo i koji su to neistraženi dijelovi BiH na koje trebamo obratiti pažnju? O svemu ovome, a i brojnim drugim savjetima, razgovarali smo sa Zoranom Kerleta koja svakodnevno uživa dijeleći trenutke s planinarenja i svog putovanja Bosnom i Hercegovinom na društvenim mrežama. Baš kao što kaže njen username na Instagramu, njoj zahvaljujući ovakvom stilu života - nikada nije dosadno.  

Zorana, skoro svakog vikenda na Instagramu možemo vidjeti da si u drugom dijelu BiH i na novoj zanimljivoj lokaciji. Na koji način planiraš svoja putovanja i kako biraš narednu destinaciju? 

U užurbanom životu sve teže je održavati ravnotežu između obaveza, kod mene su radni dani u toku sedmice rezervisani za poslovne i kućne obaveze, a vikendi za avanture. Cilj ove ravnoteže jeste imati ispunjen život izvan posla stoga trudim se omogućiti sebi povremenu diskonekciju od digitalnog svijeta, uživati sa porodicom, partnerom Enhadom i kćerkom Unom, a gdje najbolje to uraditi nego na planini, u prirodi.
Biranje lokacija nije uvijek jednostavno, zaista je teško odlučiti se samo za jednu, jer ja ih uvijek imam nekoliko u opticaju, a i Enhad obzirom da mu je fotografija hobi, a upravo taj hobi nam donosi najljepše fotke sa putovanja. Planiranje dalje zavisi od meteoroloških prilika i vremena kojim raspolažemo te se prema tome prilagodi i destinacija. Često pretražujemo teren preko mape pa vidimo gdje se sve može pristupiti (nemojte se osloniti samo na mape, dosta puta smo zalutali), ali dosta toga pronađem i u planinarskim knjigama i vodičima koje rado kupujem.


Ako želimo početi s boljim upoznavanjem BiH i regiona, od koje tri lokacije predlažeš da krenemo? 

Ja nisam klasični travel bloger koji samo obilazi gradske znamenitosti, više sam orijentisana na prirodna bogatstva koja imamo i izlazak iz vlastite zone komfora, stoga ako volite prirodu, planinarenje i želite istražiti prekrasne krajolike zapišite sebi sljedeće lokacije. 

Planina Cincar kod Livna i krda konja koji su simbol divljine i prirodnog bogatstva ovog područja je nešto što želite doživjeti bar jednom u životu. Prilagođenost surovoj okolini čine ih fascinantnim bićima koja doprinose biološkoj raznolikosti i ekosistemu Cincar planine, nadam se još dugo, dugo.
Vodopad Ilomska na Vlašiću je prekrasna prirodna formacija koja pruža spektakularan pogled i priliku za uživanje u prirodi. Vodopad je okružen zelenilom i šumom što stvara mirnu i opuštajuću atmosferu. 
Ramsko jezero je idealno mjesto ukoliko želite isprobati kampovanje, a da niste baš u divljini. Fantastičan je i pogled iz sela Zahum na jezero, a ako želite i malo planinarenja preporuka je i produžiti dalje na planinu Radušu i vrh Idovac.
Od mjesta koja si do sada posjetila koje posebno izdvajaš i na koje lokacije trebamo obratiti malo više pažnje, šta moramo posjetiti? 

Planinarima je dobro poznat Nacionalni park Sutjeska u istočnom dijelu BiH, dom naše najviše planine Maglić kao i prekrasnog kanjona rijeke Sutjeske. Tu se nalazi i posljednja netaknuta europska prašuma Perućica i vodopad Skakavac. Ne mogu, a da ne uvrstim ovdje i našeg planinskog diva - Prenj planinu. Najatraktivnija, ali i najsurovija planina u srcu Dinarida sa predivnom glečerskom dolinom Tisovicom, mojom omiljenom lokacijom za kampovanje pod zvijezdama.

Velika preporuka je i za Nacionalni park Durmitor, bilo to penjanje na neki od 48 vrhova iznad 2000 mnv ili posjeta jednom od 18 glečerskih jezera, durmitorski masiv će svakome pružiti nešto vrijedno dolaska. Sva navedena mjesta su planinski gorostasi koji dopuštaju čovjeku da doživi istinsko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta koji se nalazi u ovim područjima.
Šta savjetuješ nekome ko želi početi s planinarenjem? Šta na početku trebamo imati na umu? 

Neophodno je prije odlaska u planinu da se dobro pripremite kako bi uživanje proteklo nesmetano. Uvijek nekog obavijestite o svojoj ruti kretanja i ne krećite u avanturu bez pune baterije na mobilnom uređaju. Bitno je krenuti sa lakšim rutama kako biste procijenili svoje mogućnosti i nikad nemojte krenuti na dužu turu u novim gojzericama. Ovo sam kao početnik davno naučila na svojoj koži, kao i to da je obuća  najbitniji faktor planinara i tu nemojte štediti te uvijek kupite za broj veće.

Prijavili ste se za turu, ali ne poznajete nikog - nemojte da vas ovo obeshrabri, ja sam stekla dugogodišnje prijatelje upravo na svojoj prvoj turi. Za planinarenje sa djecom potrebna je još bolja organizacija, ali nije nemoguće i vjerujte da djeca uživaju u boravku na otvorenom, a samopouzdanje im raste kroz avanture.
Solo hike je sve popularniji. Koje lokacije u BiH i okolini Sarajeva su najbolji izbor za jednu ovakvu turu? Imaš li poseban savjet kada je riječ o ovoj vrsti istraživanja?

Solo hike je posebno uživanje jer osjetite tu neovisnost i slobodu, sami odaberete rutu, tempo i vrijeme provedeno na planini. Trebević je super planina za ovakav vid aktivnosti, staze su dobro mapirane i poprilično lagane. 

Kružna tura preko Nahoreva do vodopada Skakavac kod Sarajeva je također pogodna za solo hike. Ukoliko niste isprobali samostalno planinarenje do sad, preporučujem da to bude neka lokacija gdje ima mrežnog signala. Nedostatak društva i podrške drugih planinara može utjecati na raspoloženje i motivaciju pri kretanju na dužim turama, stoga birajte za početak kraće varijante. Staze Visočice su također pogodne za solo hike zbog preglednosti terena, a ovdje bih još na listu dodala i slapove Kozice kod Fojnice.


Ako planiramo provesti dan u prirodi i daleko od doma – koje stvari se obavezno trebaju naći u našoj torbi?

Prije samog odlaska najbitnije je provjeriti očekivane vremenske uslove, ako je nevrijeme u najavi ne krećite nigdje! Uvijek ponesite dovoljno vode i nešto toplo za obući, u visokom gorju se vrijeme može jako brzo promijeniti. Krema sa zaštitnim faktorom i u ljetnim i zimskim uslovima je jako bitna, labelo za usne za zaštitu od vjetra te zaštita od komaraca ukoliko ćete boraviti u blizini vode.

U ljetnom periodu nositi pretežno konzerviranu hranu zbog bržeg kvarenja hrane. Bez naglavne (čeone) lampe ne idem na planinu nikad, vrlo je bitna ukoliko se zateknete na mračnom terenu, a štedite bateriju mobilnog uređaja.
Koliko je fizička spremnost važna prilikom odabira ture za planinarenje i zbog čega? 

Neću lagati i reći da nije bitna, ja evo sa svojom kondicijom sigurno neću krenuti na Everest jer sam svjesna da nemam fizičku spremnost za takav poduhvat. :) Nikad neću zaboraviti kako sam za prvu svoju turu odabrala posjetu Lukomiru na Bjelašnici, a onda već naredni vikend krenula u pohod na planinskog diva - planinu Prenj, ne znajući da me čeka 12+ sati hodanja kroz mnogo teži teren. Stoički sam izdržala, nisam usporavala grupu, trudila sam se držati korak i evo sad 12 godina kasnije i dalje pohodim planine.

Planinarska društva uvijek pri objavi poziva na planinarsku turu naglase tehničku i kondicionu zahtjevnost iste stoga krenite od neke lakše obavezno dok ne provjerite svoje mogućnosti. Planinarenje treba biti uživanje. 
Koje tri lokacije u prirodi izdvajaš kao odličan izbor za rashlađivanje u ljetnim danima?

Kako izabrati samo tri? :) Teško, ali evo pokušat ću. Najdraže mi je Trnovačko jezero podno Maglića, ledenjačko jezero pa je i rashlađivanje zagarantovano. Posebna draž je nakon planinarenja uskočiti i osvježiti se.

Dalje izdvajam kanjon rijeke Cvrcke koji je savršena ljetna oaza i prirodni biser. Ovo je planinska rijeka koja izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na području opštine Kneževo. Zadnjih godina često posjećujem i Sturbu u Livnu, najveću krašku rijeku u Livanjskom polju koja sa svojih 12 stepeni obećava rashlađivanje. 
Da li si ikada naišla na izazove ili opasne situacije tokom planinarenja i kako si ih prevazišla?

Izazovnih situacija je bilo svakako, a posebno izdvajam nevrijeme koje sam doživjela na Magliću jedne godine u augustu. Organizator nije ispravno vodio grupu i jako kasno smo krenuli prema prevozu, što je rezultiralo planinarenjem po izuzetno jakom nevremenu i gromovima koji su svo vrijeme udarali u stijene iznad nas.

Taj strah i držanje distance između planinara po mrkloj noći zbog mogućnosti eventualnog udara groma u ljude je nešto što me zaista osvijestilo koliko planina može biti i opasna. Tu noć sam na svojoj koži zaista uvidjela koliko je priroda velika, a čovjek malen. Uvijek se raspitajte s kim idete na planinarenje, da li su provjereni i certificirani vodiči koji će vam znati pomoći u slučaju neke nezgode. Kući sam stigla tek sutradan u jutarnjim satima i vidjela da je i u Sarajevu to isto nevrijeme počupalo stabla iz korijena. Zamislite onda tek ovu silu na planini!
Možeš li s nama podijeliti neku zanimljivu anegdotu? 

Nije tajna da planinari vole lijepo ručati na vrhu nakon uspona pa sam i ja za tu turu pripremila posebne čoko kuglice od belgijske čokolade. Htjela sam počastiti ekipu jer su napokon odlučili da idemo na planinu Visočicu koja tad nije bila toliko poznata, čak je bila i poprilično odsječena zbog manjka saobraćajne infrastrukture.

Otklopila sam posudu i spustila na tlo da bismo napravili zajedničku fotku te u momentu kad sam krenula da ponudim ekipu vidjela sam da nemam čime. Krivac je pas koji je išao iz sela sa nama i dočekao svojih 5 minuta te u jednom zalogaju pojeo svih 15 kuglica. Pas je tad postao belgijski pas, a mi se ipak malo rastužili jer nismo isprobali specijalitet dana. 
Koje destinacije u BiH (i van) su sada na tvojoj listi želja? 

Trenutno je Zelengora u samom vrhu liste želja što se tiče BiH, nekako nisam joj dala pravu priliku da se upoznamo zbog nezgode koju smo jedne prilike na njoj doživjeli. Obećala sam ove ljetne sezone da ćemo se bolje upoznati. 

Sjeverni Tirol i Dolomiti u Italiji je nešto što redovno pratim na Instagramu i što sigurno stoji na najvišem mjestu moje liste želja. Jedan dio sam posjetila, ali sad me više privlače trail staze koje vode do preslatkih planinskih koliba. Planinski masiv Prokletija je nešto što me odavno doziva, ali nikako da se poklopi pravo vrijeme za odlazak, bit će prilike u neko skorije vrijeme nadam se. 
Brza pitanja

Planinarenje zimi ili ljeti? Zimi
Kafa u prirodi ili u kafiću? Termoska kafe, cvrkut ptica i zalazak sunca u divljini
Kampovanje ili planinarenje? Planinarenje
Šta dodati na popis za izlete ovog ljeta? Posjetiti nacionalne parkove u BiH
Planina ili more? Planina definitivno
Solo hike, manje ljudi ili veća grupa? Trenutno manja grupa ljudi
Tri rijeke koje te ostavljaju bez daha ljepotom? Una, Cvrcka i Drežanka 
Omiljena Bonjour.ba rubrika? Bonjour Putovanja


* * *
Naslovna fotografija: @never_bored_girl
Foto: Privatna arhiva / Enhad Goralija

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno