TEKST: Bonjour.kolumnistica

DATUM OBJAVE: 27.12.2019.

Prije nekoliko mjeseci, zavirili smo u radni dan Marizele Šabanović, mnogima poznatu i pod imenom Nutricionizam.ba (što je ujedno naziv njenog bloga), kroz koji svakodnevno pojašnjava složene teme vezane za naše prehrambene navike.

Kroz blog Nutricionizam.ba, dala nam je i odgovor na brojne nedoumice vezane za konzumaciju pojedinih namirnica, educirala nas i potaknula na promjenu.

Marizela Šabanović

Obzirom da smo u blagdanskom periodu skloni pretjeranom uživanju u blagdanskoj trpezi, zamolili smo Marizelu, koja je ujedno i doc.dr iz oblasti nutricionizma, da za BONJOUR.ba čitatelje otkrije kako pokušati zadržati zdrave navike i kroz ovaj period, kao i par savjeta za detoksikaciju organizma nakon blagdana.

***


Period praznika obilježava unos kalorične hrane, dosta šećera i alkohola. Sve ovo opterećuje naš organizam, a najviše trpi jetra. Teško je odoljeti hrani koja se priprema za blagdane jer osim prehrambenog, hrana ima i socijalni aspekt. Iako nutricionisti svake godine daju savjete kako se ne prejedati tokom praznika, mali broj ljudi posluša. 

Najčešće zaboravimo na porcije koje nam trebaju. Ovo je posljedica prirodne želje da probamo nove okuse i hranu. Pri tome je dobro voditi računa da se proba manja količina i ne trpa na tanjur bez reda. Najviše se pojede mesa i slatkiša. Uz bilo koju vrstu mesa, uvijek preporučujem više povrća te povrtne juhe, kako bi se meso što lakše i brže probavilo. Uvijek izbjegavati pohovano i prženo meso. Prednost davati kuhanom i pečenom. Kad god imate priliku, u ovom periodu je dobro jesti svježe salate. 


Mnogi ljudi teško odole slatkišima. Osvještavanje da su to „prazne“ kalorije rijetko će pomoći kad pred sobom vidimo prekrasnu tortu. Zato barem osvijestimo količinu koju jedemo i trudimo se da ne pretjerujemo. Svaki višak kalorija koje unesemo završe kao masnoće na stomaku, butinama...
Ograničite unos alkohola jer sva alkoholna pića imaju dosta kalorija. Pijte više vode, iako nije toplo vrijeme. Voda će hidrirati tijelo i pomoći da izbacimo toksine. Svježa limunada i cijeđena narandža su dobri saveznici i protiv prehlada, ali i bitni su zbog vitamina C. 

Ipak, nikako ne treba zaboraviti da su ovo dani druženja i ljubavi te da ne trebamo biti prestrogi prema sebi. Uživanje s dragim ljudima treba da nam je na prvom mjestu. Uz hranu nastaju najbolje uspomene. Neka nam praznici budu mjesto druženja i lijepih emocija, a ne krivice.
I onda, nakon što niti jedan od savjeta nutricionista ne poslušamo ili nam ne „upali“, trebamo se barem dozvati nakon svega i pomoći prije svega našoj jetri, koja se proteklih dana trudila da metabolizira sve ovo. 

Šta možemo uraditi?

1. Smanjiti unos mesa, previše slane i slatke i hrane te izbaciti alkoholna pića. 

2. Stara dobra juha od povrća nam je sad najbolji prijatelj. Uvrstiti je barem dva puta na dan. 

3. Povećati unos svježeg povrća i voća bogatog vitaminom C. 

4. Dobar izbor je i kompot od suhih šljiva bez šećera koji će pomoći crijevnu peristaltiku i ubrzati probavu.

5. Nastaviti s hidriranjem organizma s barem 2 litra vode ili biljnog čaja na dan. Od čajeva našoj jetri pomažu maslačak, menta, kamilica, matičnjak, sikavica i peršun. Od biljaka tu je artičoka, svo tamno zeleno povrće i mrkva. Odličan napitak za oporavak jetre je svježe cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna. Dovoljno je samo 1 dcl ovog soka na dan, da se mnogo pomogne našoj jetri. 

6. Dobro bi bilo odmah nakon praznika krenuti na tjelovježbu te se vratiti normalnom unosu barem 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan. 

7. Izbjegavajte unos hrane u večernjim satima, kako bi se probavni sistem odmorio, posebno naša jetra. 


Ne treba paničiti niti ako dobijemo par kilograma za praznike. Uz disciplinu i posvećenost oni se mogu izgubiti odmah naredni mjesec.
A do tada, sakupljajmo lijepe trenutke i emocije. 


Bonjour

Šta je 'perfume layering' i kako se radi?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Šta je 'perfume layering' i kako se radi? Šta je 'perfume layering' i kako se radi?

U svijetu mirisa više se ne govori samo o “omiljenom parfemu”.

Parfem više nije završna tačka, već početak priče, mirisnog potpisa koji se mijenja, razvija i prilagođava. Tako nastaje perfume ili scent layering, tehnika koja posljednjih godina redefiniše način na koji doživljavamo parfemsku rutinu.


Šta je perfume ili scent layering i zašto je postao globalni fenomen?

Layering (slojevito nanošenje mirisa) označava praksu kombinacije dva ili više parfema ili parfema i mirisnog ulja kako bi se stvorio novi, personalizirani akord. U osnovi, riječ je o kreativnoj igri u kojoj pojedinac preuzima ulogu parfemera: gradi strukturu mirisa na vlastitoj koži.

Ono što je nekad bio eksperiment parfemskih entuzijasta, danas je mainstream tehnika.
 

 

Kratka historija slojevitog nanošenja mirisa

 

Iako layering zvuči kao moderna ideja TikTok generacije, korijeni ove prakse sežu duboko u historiju. Na Bliskom Istoku slojevito nanošenje mirisa oduvijek je bilo dio rituala ljepote: najprije mirisna ulja, zatim parfem pa čak i dim bakhoora koji bi “zatvorio” kompoziciju.

Na Zapadu je, sve do kraja 20. stoljeća, parfem bio zatvorena formula, gotovo sveta, nepromjenjiva struktura. Tek s pojavom nišnih brendova i individualiziranog pristupa luksuzu, miris je postao alat samoizražavanja, a layering, najsofisticiraniji oblik personalizacije.
 

 

Zašto je layering danas u fokusu?

 

Individualnost kao luksuz. Gen Z ne želi “signature scent”, nego mirisni kod koji se mijenja s kontekstom i emocijom.

Utjecaj društvenih mreža. Viralni “parfemski parovi” i recenzije stručnjaka učinili su layering pristupačnim široj publici.

Novi pristup brendova. Sve više kolekcija osmišljeno je kao modularne kompozicije gdje je svaka nota kompatibilna s drugom.

 

layering-parfemi-8-bonjour-ba


Kako funkcioniše i kako izbjeći greške?  
 

Kod ove tehnike važno je razumjeti redoslijed i teksturu nota:

- Prvi sloj treba biti lakši: citrusi, bijelo cvijeće, lagani mošus.

- Drugi sloj donosi karakter: drvenaste, jantarne ili puderaste note koje dodaju toplinu i trajnost.

- Ne miksajte dvije snažne kompozicije. Ako oba parfema imaju dominantnu bazu (oud, vaniliju, patchouli), rezultat može biti pretežak.

- Testirajte. Svaka koža ima drugačiji pH i toplinu i ista kombinacija neće jednako mirisati na svima.
 

 

Kako se radi parfemski layering u praksi?

Postoje dva glavna pristupa: na koži i u zraku (air-mixing). Ni u jednom slučaju se parfemi fizički ne miješaju u bočici jer bi hemijski sastav i omjer alkohola mogao promijeniti sam miris.
 

Layering direktno na koži  
 

Najčešći i najsigurniji način.

Prvi sloj: Nanosi se parfem s laganijim notama (citrus, cvijet, mošus). On stvara “platno” za gornji sloj. Uklopite ga s losionom bez mirisa kako bi miris bolje prionuo na kožu.

Pauza od 1–2 minute: Dajte prvom parfemu vremena da se slegne i poveže s kožom.

Drugi sloj: Raspršite parfem s dubljim, toplijim notama (drvo, amber, vanilija) preko prvog ili na drugo mjesto (npr. prvi na zapešće, drugi na vrat).

Time se postiže prostorna dinamika i miris se razvija u slojevima dok se krećete.
 

layering-parfemi-1-bonjour-ba
 

Pravilo intenziteta:

Ako su oba parfema jaka, nanesite ih iz veće udaljenosti (oko 30 cm). Ako su lagana, možete ih stavljati bliže, direktno na pulsne tačke.

 

Air-mixing tehnika (u oblaku)

 

Ova metoda se koristi za vrlo različite parfeme tj. kad niste sigurni kako će reagovati na koži.

- U zraku raspršite prvo jedan, zatim drugi parfem (jedan iznad drugog u istom prostoru).

- Prođite kroz taj “oblak” mirisa.
 

layering-parfemi-7-bonjour-ba
 

Na taj način se molekule spajaju u prostoru, a na koži se zadržava suptilniji miks, bez rizika da jedan parfem uguši drugi.

Ova tehnika je posebno popularna kod jačih, uniseks i drvenastih mirisa.


Layering s mirisnim teksturama

 

Layering se ne radi uvijek samo između dva parfema. Možete miksati i različite formule istog mirisa:

- mirisno ulje i parfem (ulje kao dugotrajnija baza)

- parfemski losion i Eau de Toilette (za jači efekat)

- body mist i parfem (lagana dnevna verzija)

Ovo je najbolji način da parfem traje duže bez da postane preintenzivan.
 

Najvažniji savjeti stručnjaka

 

Ne miješajte parfeme direktno u bočici, dakle nikada. Također, ne koristite više od dva sloja jer treći gotovo uvijek narušava balans. Svakako, bilježite kombinacije koje vam se sviđaju jer vaš mirisni potpis se gradi iskustvom, ne slučajno.
 

 


Primjena u praksi: kako layering oživljava Philosykos od Diptyquea

 

Jedan od najboljih primjera kako layering funkcioniše u stvarnosti je Diptyque Philosykos Eau de Toilette, parfem koji otkriva sve prednosti tehnike.
Njegova smokva nota ima idealan balans zelenog i kremastog, što ga čini savršenom bazom za nadogradnju.

Evo nekoliko kombinacija:

Philosykos + AERIN Cedar Violet: spoj koji naglašava drvenaste, zelene tonove.
 

layering-parfemi-3-bonjour-ba
 

Philosykos + Matière Première Parisian Musc: miris koji prelazi u čistu, kožnu toplinu.

 

layering-parfemi-2-bonjour-ba
 

Philosykos + Jo Malone Wood Sage & Sea Salt: smokva dobiva prozračnost i mineralnost mora.

 

layering-parfemi-4-bonjour-ba
 

Philosykos + Anomalia Paris Aquatic Ozonic: gotovo arhitektonska interpretacija fig leaf mirisa.
 

layering-parfemi-5-bonjour-ba

Foto: @thfragrancevault  
 

Ove kombinacije pokazuju koliko se ton, intenzitet i karakter jednog parfema mogu promijeniti kroz pažljivo birani drugi sloj.

Kroz miksanje nota stvaramo mirisni potpis koji nije unaprijed definisan već nastaje iz trenutka, raspoloženja i ličnog senzibiliteta. U toj igri slojeva svako otkriva svoj idealni balans između intuicije i parfemske harmonije.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: AI


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!