TEKST: Bonjour.kolumnistica
DATUM OBJAVE: 27.12.2019.
Prije nekoliko mjeseci, zavirili smo u radni dan Marizele Šabanović, mnogima poznatu i pod imenom Nutricionizam.ba (što je ujedno naziv njenog bloga), kroz koji svakodnevno pojašnjava složene teme vezane za naše prehrambene navike.
Kroz blog Nutricionizam.ba, dala nam je i odgovor na brojne nedoumice vezane za konzumaciju pojedinih namirnica, educirala nas i potaknula na promjenu.

Marizela Šabanović
Obzirom da smo u blagdanskom periodu skloni pretjeranom uživanju u blagdanskoj trpezi, zamolili smo Marizelu, koja je ujedno i doc.dr iz oblasti nutricionizma, da za BONJOUR.ba čitatelje otkrije kako pokušati zadržati zdrave navike i kroz ovaj period, kao i par savjeta za detoksikaciju organizma nakon blagdana.
***
Period praznika obilježava unos kalorične hrane, dosta šećera i alkohola. Sve ovo opterećuje naš organizam, a najviše trpi jetra. Teško je odoljeti hrani koja se priprema za blagdane jer osim prehrambenog, hrana ima i socijalni aspekt. Iako nutricionisti svake godine daju savjete kako se ne prejedati tokom praznika, mali broj ljudi posluša.
Najčešće zaboravimo na porcije koje nam trebaju. Ovo je posljedica prirodne želje da probamo nove okuse i hranu. Pri tome je dobro voditi računa da se proba manja količina i ne trpa na tanjur bez reda. Najviše se pojede mesa i slatkiša. Uz bilo koju vrstu mesa, uvijek preporučujem više povrća te povrtne juhe, kako bi se meso što lakše i brže probavilo. Uvijek izbjegavati pohovano i prženo meso. Prednost davati kuhanom i pečenom. Kad god imate priliku, u ovom periodu je dobro jesti svježe salate.

Mnogi ljudi teško odole slatkišima. Osvještavanje da su to „prazne“ kalorije rijetko će pomoći kad pred sobom vidimo prekrasnu tortu. Zato barem osvijestimo količinu koju jedemo i trudimo se da ne pretjerujemo. Svaki višak kalorija koje unesemo završe kao masnoće na stomaku, butinama...
Ograničite unos alkohola jer sva alkoholna pića imaju dosta kalorija. Pijte više vode, iako nije toplo vrijeme. Voda će hidrirati tijelo i pomoći da izbacimo toksine. Svježa limunada i cijeđena narandža su dobri saveznici i protiv prehlada, ali i bitni su zbog vitamina C.
Ipak, nikako ne treba zaboraviti da su ovo dani druženja i ljubavi te da ne trebamo biti prestrogi prema sebi. Uživanje s dragim ljudima treba da nam je na prvom mjestu. Uz hranu nastaju najbolje uspomene. Neka nam praznici budu mjesto druženja i lijepih emocija, a ne krivice.
I onda, nakon što niti jedan od savjeta nutricionista ne poslušamo ili nam ne „upali“, trebamo se barem dozvati nakon svega i pomoći prije svega našoj jetri, koja se proteklih dana trudila da metabolizira sve ovo.
Šta možemo uraditi?
1. Smanjiti unos mesa, previše slane i slatke i hrane te izbaciti alkoholna pića.
2. Stara dobra juha od povrća nam je sad najbolji prijatelj. Uvrstiti je barem dva puta na dan.
3. Povećati unos svježeg povrća i voća bogatog vitaminom C.
4. Dobar izbor je i kompot od suhih šljiva bez šećera koji će pomoći crijevnu peristaltiku i ubrzati probavu.
5. Nastaviti s hidriranjem organizma s barem 2 litra vode ili biljnog čaja na dan. Od čajeva našoj jetri pomažu maslačak, menta, kamilica, matičnjak, sikavica i peršun. Od biljaka tu je artičoka, svo tamno zeleno povrće i mrkva. Odličan napitak za oporavak jetre je svježe cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna. Dovoljno je samo 1 dcl ovog soka na dan, da se mnogo pomogne našoj jetri.
6. Dobro bi bilo odmah nakon praznika krenuti na tjelovježbu te se vratiti normalnom unosu barem 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan.
7. Izbjegavajte unos hrane u večernjim satima, kako bi se probavni sistem odmorio, posebno naša jetra.

Ne treba paničiti niti ako dobijemo par kilograma za praznike. Uz disciplinu i posvećenost oni se mogu izgubiti odmah naredni mjesec.
A do tada, sakupljajmo lijepe trenutke i emocije.
TEKST: Bonjour.ba
Plan je bio brz i jednostavan: završiti sastanak, preletjeti preko Ferhadije, ući u Martimex i pronaći jedan parfem koji je za svaki dan. Međutim… samo tri tester trake kasnije sve se pretvorilo u malu olfaktivnu krizu identiteta jer kako izabrati jedan kad nađete šest mirisa koji su kao različite verzije vas i sve vam se sviđaju?

U konačnici napravili smo listu. I ne, nije bilo lako.
Iako smo i prije ovoga navikli razlikovati mainstream i niche parfeme, i znamo da niche mirisi imaju izraženiji karakter, kvalitetnije sirovine i hrabrije kompozicije, dolazak ovdje podsjetio nas je koliko je to očigledno tek kad ih isprobate uživo. Mainstream parfemi često se prilagođavaju ukusu većine, dok niche idu u potpuno drugom smjeru: ne žele da budu za svakoga.
Zato nas je i iznenadilo što se umjesto jednog izdvojilo šest, svaki potpuno drugačiji, ali jednako upečatljiv.

Nismo one osobe koje na prvi tester odmah kažu da je to taj. Znamo kako izgleda realnost: većina parfema je “lijepa”, neki su “okej”, a tek poneki izazove onaj klik koji ne možemo objasniti. I tu počinje lista koja je pokvarila sve naše planove o jednom parfemu godišnje.
Kako miriše: toplo drvenasto, kremasto, lagani začini, vrlo elegantno.
Koliko traje: cijeli dan bez osvježavanja, odnosno najdugotrajniji iz cijele liste.
Kada je najbolji: rekli bismo u hladnijim danima i večernjim prilikama.
Ko bi ga volio: svi koji vole “čiste” timijske note bez slatkoće.
Naš efekt: jedan od onih mirisa nakon kojih vas ljudi pitaju koji parfem nosite čak i kad ste uvjereni da se jedva osjeti.

Kako miriše: cvjetno, lagano tamjanasto, senzualno ali nije težak.
Koliko traje: 6-8 sati uz stabilan trag, bez prenaglašavanja.
Kada je najbolji: navečer, ali je iznenađujuće dobar i kao dnevni miris zimi.
Ko bi ga volio: oni koji vole parfeme tipa misteriozno, ali uredno i čisto.
Naš efekt: pozdravile smo ga kao onaj parfem koji te ne nadglasi, nego obgrli.

Kako miriše: gurmansko, kremasto, slatko. Kokos i karamela daju početni wow, ali vrlo brzo dolazi puderasto–drvenasta toplina sa notama duhana i tonke koja ga čini zrelijim i profinjenim.
Koliko traje: vrlo dugo, tačnije 8 do 12 sati, posebno snažno na odjeći i kosi.
Kada je najbolji: popodne i večer, ali voli i zimske dnevne prilike jer se odlično grije na koži.
Ko bi ga volio: svi koji vole slatke parfeme.
Naš efekt: onaj tip mirisa koji ostane na šalu i onda ga sutradan tražite samo da ponovo pomirišete.

Kako miriše: gurmanski, kremasto, toplo, ali ne preslatko.
Koliko traje: 7-10 sati, srednje jak trag, dosta postojan.
Kada je najbolji: popodne i večer, posebno kada ste u zatvorenom prostoru.
Ko bi ga volio: oni koji vole parfeme sa vanilijom, ali u modernoj, elegantnoj verziji.
Naš efekt: izazvao je univerzalan feedback “njami”, što je rijetkost.

Kako miriše: citrusno, sočno, vodeno, nježno svježe; bukvalno ljetni dan.
Koliko traje: 5-7 sati. Rekli bismo slabiji početak, ali odličan razvoj na koži.
Kada je najbolji: proljeće, ljeto i topli dani bez obzira na sezonu.
Ko bi ga volio: oni koji biraju parfeme tipa lagano i prirodno, bez slatkoće.
Naš efekt: jedan od onih mirisa koji poprave raspoloženje u sekundi.

Kako miriše: proljetno-morski, kombinacija svježine i cvijeća.
Koliko traje: 6-9 sati, a odlično postojan na odjeći.
Kada je najbolji: svaki dan; idealan za posao, sastanke i minimalističke outfite.
Ko bi ga volio: ljubitelji “čistih” parfema, ali ne sportskih; više “luksuzno čisto”.
Naš efekt: odmah dobio titulu mirisa koji ne može biti pogrešan.

I tu dolazimo do jedinog pitanja na koje još nismo našli univerzalan odgovor: kako izabrati samo jedan?
Možda tako što ga biramo prema raspoloženju tog dana. Možda prema rasporedu. Možda prema outfitu, a možda je vrijeme da se prestanemo pretvarati da parfem mora biti jedan i prihvatimo da i mi imamo više verzija sebe: jutarnju, večernju, poslovnu, nježnu, hrabru, optimističnu, minimalističku.

Martimex je trenutno jedna od rijetkih adresa u Sarajevu gdje se ovakav raspon niche parfemskih kuća može testirati uživo, od Memo do The Merchant of Venice. I tu ne mislimo samo na izbor, nego i na način: bez žurbe, bez pritiska na odluku i uz prostor da parfem “sjedne” na kožu, a ne na tester traku. To je iskustvo koje beauty znalci cijene i zbog kojeg se fanovi niche mirisa stalno vraćaju.
Za kraj samo jedan prijateljski savjet iz iskustva: ako na adresi Ferhadija 14A u Sarajevu uđete s planom da ćete na brzinu samo da osjetite jedan parfem… rezervišite dodatnih 20 minuta. I iskreno? Mi nemamo ništa protiv.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!