TEKST: Bonjour.kolumnistica

DATUM OBJAVE: 27.12.2019.

Prije nekoliko mjeseci, zavirili smo u radni dan Marizele Šabanović, mnogima poznatu i pod imenom Nutricionizam.ba (što je ujedno naziv njenog bloga), kroz koji svakodnevno pojašnjava složene teme vezane za naše prehrambene navike.

Kroz blog Nutricionizam.ba, dala nam je i odgovor na brojne nedoumice vezane za konzumaciju pojedinih namirnica, educirala nas i potaknula na promjenu.

Marizela Šabanović

Obzirom da smo u blagdanskom periodu skloni pretjeranom uživanju u blagdanskoj trpezi, zamolili smo Marizelu, koja je ujedno i doc.dr iz oblasti nutricionizma, da za BONJOUR.ba čitatelje otkrije kako pokušati zadržati zdrave navike i kroz ovaj period, kao i par savjeta za detoksikaciju organizma nakon blagdana.

***


Period praznika obilježava unos kalorične hrane, dosta šećera i alkohola. Sve ovo opterećuje naš organizam, a najviše trpi jetra. Teško je odoljeti hrani koja se priprema za blagdane jer osim prehrambenog, hrana ima i socijalni aspekt. Iako nutricionisti svake godine daju savjete kako se ne prejedati tokom praznika, mali broj ljudi posluša. 

Najčešće zaboravimo na porcije koje nam trebaju. Ovo je posljedica prirodne želje da probamo nove okuse i hranu. Pri tome je dobro voditi računa da se proba manja količina i ne trpa na tanjur bez reda. Najviše se pojede mesa i slatkiša. Uz bilo koju vrstu mesa, uvijek preporučujem više povrća te povrtne juhe, kako bi se meso što lakše i brže probavilo. Uvijek izbjegavati pohovano i prženo meso. Prednost davati kuhanom i pečenom. Kad god imate priliku, u ovom periodu je dobro jesti svježe salate. 


Mnogi ljudi teško odole slatkišima. Osvještavanje da su to „prazne“ kalorije rijetko će pomoći kad pred sobom vidimo prekrasnu tortu. Zato barem osvijestimo količinu koju jedemo i trudimo se da ne pretjerujemo. Svaki višak kalorija koje unesemo završe kao masnoće na stomaku, butinama...
Ograničite unos alkohola jer sva alkoholna pića imaju dosta kalorija. Pijte više vode, iako nije toplo vrijeme. Voda će hidrirati tijelo i pomoći da izbacimo toksine. Svježa limunada i cijeđena narandža su dobri saveznici i protiv prehlada, ali i bitni su zbog vitamina C. 

Ipak, nikako ne treba zaboraviti da su ovo dani druženja i ljubavi te da ne trebamo biti prestrogi prema sebi. Uživanje s dragim ljudima treba da nam je na prvom mjestu. Uz hranu nastaju najbolje uspomene. Neka nam praznici budu mjesto druženja i lijepih emocija, a ne krivice.
I onda, nakon što niti jedan od savjeta nutricionista ne poslušamo ili nam ne „upali“, trebamo se barem dozvati nakon svega i pomoći prije svega našoj jetri, koja se proteklih dana trudila da metabolizira sve ovo. 

Šta možemo uraditi?

1. Smanjiti unos mesa, previše slane i slatke i hrane te izbaciti alkoholna pića. 

2. Stara dobra juha od povrća nam je sad najbolji prijatelj. Uvrstiti je barem dva puta na dan. 

3. Povećati unos svježeg povrća i voća bogatog vitaminom C. 

4. Dobar izbor je i kompot od suhih šljiva bez šećera koji će pomoći crijevnu peristaltiku i ubrzati probavu.

5. Nastaviti s hidriranjem organizma s barem 2 litra vode ili biljnog čaja na dan. Od čajeva našoj jetri pomažu maslačak, menta, kamilica, matičnjak, sikavica i peršun. Od biljaka tu je artičoka, svo tamno zeleno povrće i mrkva. Odličan napitak za oporavak jetre je svježe cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna. Dovoljno je samo 1 dcl ovog soka na dan, da se mnogo pomogne našoj jetri. 

6. Dobro bi bilo odmah nakon praznika krenuti na tjelovježbu te se vratiti normalnom unosu barem 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan. 

7. Izbjegavajte unos hrane u večernjim satima, kako bi se probavni sistem odmorio, posebno naša jetra. 


Ne treba paničiti niti ako dobijemo par kilograma za praznike. Uz disciplinu i posvećenost oni se mogu izgubiti odmah naredni mjesec.
A do tada, sakupljajmo lijepe trenutke i emocije. 


Bonjour

Bob u boji kestena koji osvaja: Savršen jesenski makeover

TEKST: Bonjour.ba

Bob u boji kestena koji osvaja: Savršen jesenski makeover Bob u boji kestena koji osvaja: Savršen jesenski makeover

Kada govorimo o frizuri koja uspijeva biti istovremeno moderna, praktična i elegantna, bob već godinama zauzima 1. mjesto.


No, ove sezone on dobija novu dimenziju zahvaljujući nijansi kestena, toploj, bogatoj boji koja reflektuje sve ono što volimo kod jeseni pred nama: prirodne tonove, mekoću i suptilnu sofisticiranost.

 




Kestenasta nijansa je idealna za ovo doba godine jer unosi toplinu i dimenziju u kosu, a pritom savršeno nadopunjava tipične boje garderobe ovog perioda, od bež i karamel nijansi, do sive, maslinaste i tamnoplave. Upravo zato, bob u boji kestena djeluje kao svojevrsni 'modni aksesoar' koji povezuje cijeli styling u jednu skladnu cjelinu.

 

 


Osim estetskog dojma, praktičnost boba ostaje neupitna. Lako se održava, može se stilizirati ravno, s blagim valovima ili naglašenim šiškama, pa je podjednako dobar izbor za poslovne prilike, večernje izlaske ili opuštene vikende. 


Stručnjaci ističu da je ovo nijansa koja laska gotovo svim tonovima kože i pristaje različitim teksturama kose. Za one koji žele dodatni efekt, moguće je uvesti suptilne pramenove u karamel ili med boji, što bobu daje dimenziju i čini ga još zanimljivijim.

 

 

 Naslovna fotografija: @ilhamette_


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!