Pitali smo bh. dame koja je najvažnija lekcija koju žele naučiti svoje kćeri. Ovo su njihovi odgovori. - Bonjour.ba - bh...

Pitali smo bh. dame koja je najvažnija lekcija koju žele naučiti svoje kćeri. Ovo su njihovi odgovori.

Tekst:

Bonjour.ba

MAME RULZ
8.3.2022.

Prenijeti ljubav, toplinu i važne lekcije mališanima jedna je od najposebnijih uloga svakog roditelja, koji na jedinstven način pokušava naučiti svoju djecu sve o motivaciji, samopouzdanju i ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Način na koji mame razgovaraju sa svojim kćerima, provode vrijeme s njima i vode ih svojim primjerom itekako je poseban. Važno je posvetiti im pozornost, motivirati ih i slušati njihove potrebe te ih naučiti pravim vrijednostima. Svjesne su te posebne odgovornosti i bh. dame koje su nam povodom Dana žena rado otkrile kako one nalaze rješenje ovog izazova i što žele poručiti svojim kćerima svakog dana. Njihove inspirativne odgovore poredali smo abecedno i otkrivamo ih u nastavku. Sretan Dan žena!

***

Najvažnije lekcije koje bh. dame žele naučiti svoje kćeri

Amra Džeko sa kćerima Sofijom, Unom, Dalijom i sinom Danijem


„Postoji lista lekcija kojima svoje kćerke želim naučiti, prenijeti im svojim primjerom… sve kako bi one izrasle u snažne, sretne, empatične i samouvjerene mlade žene. Ali najvažnija lekcija je ona o ljubavi prema samoj sebi i da prije svega svoje potrebe stavljaju na prvo mjesto, jer ako ne znamo voljeti prvenstveno sebe, ne možemo na pravi način ni voljeti ljude oko nas.“


________________________________________________________

Sandra Jamaković Šabanović i kćeri Mia i Ela


„Ako ti život da limune, nemoj pristati samo na limunadu, ti napravi veličanstvenu scenu pokraj štanda sa limunima. Ali prije limuna i limunade, nauči voljeti i poštovati sebe, jer ko će drugi ako ti nećeš. U situacijama kada dobiješ pravo na glas, potrudi se da se daleko čuje. Usavrši svoju ulogu života, nemoj biti sporedna ličnost iako nekad ima više značaja od glavne, budi svoja zvijezda vodilja, neovisna o bilo kome. Zanemari strahove, naši strahovi su plod mašte i nemoći i obično nisu istiniti, a i ako se pokažu da jesu stojički ih dočekaj i suprotstavi im se uzdignute glave.

I ono možda najvažnije budi čovjek.“


________________________________________________________

Naida Kundurović sa kćeri Ajom


„Aja moja, svijet se neće uvijek odnositi prema tebi sa ljubaznošću.

Ipak, nadam se da će ti tvoja ljubaznost biti sidro, čak i kada se slomiš. Svijet ti neće uvijek dopustiti da osjećaš. Ali ne dopusti da ti se srce stvrdne. Snaga se nalazi u dodiru ruke, suzama prijatelja, snaga se nalazi u istini, ma kako god ona izgledala. Nadam se da ćeš se sjećati da je ljubav iskrena.

Svijet neće uvijek dopustiti da budeš zadovoljna. Uvijek će biti nešto veće, nešto bolje, nešto novije. Ne dopusti da te zavara da pomisliš da je sreća odredište, a ne kratko vrijeme u kojem cvijet cvjeta. Nadam se da si me dovoljno puta vidjela kako se smijem, nadam se da smo tokom našeg putovanja usput primijetili dovoljno cvijeća na putu, želim vjerovati da smo se ljubili i plesali mnogo.

Jer to jeste bitno. Svijet ti neće uvijek dopustiti da pobijediš. Jer to je život. Bit će gubitaka, bit će bitaka. Ponekad je najveća bitka naučiti kada otići. Znam da boli ostaviti stvari iza sebe, ali važnije je zauzeti se za sebe i reći „Ja sam dovoljna“!

I svijet će te sa vremena na vrijeme ljutiti i uplašiti. Ali nadam se da ćeš još uvijek vidjeti ljepotu kroz sve to i koliko lijepih duša živi na ovome svijetu. Izvinjavam se zbog načina na koji će se svijet ponašati prema tebi, jer tvoja bol je moja, kćeri moja. I na kraju, nadam se da ćeš, ako budem imala sreće, uvijek rado dijeliti svoj svijet sa mnom.

Volim te djevojčice moja,

Mama“
 

________________________________________________________

Lana Lekić sa kćeri Dalilom


„Moja draga Svilena djevojčica danas uživa u svom djetinjstvu. Igra se, pleše, naglas smije i negoduje. Voljela bih da ostane ovako bezbrižna i zaigrana cijeli život, ali nažalost neće moći. Upravo iz tog razloga, njoj i svim djevojčicama u ludom svijetu odrastanja i teških stvari želim da budu svoje, bez obzira na cijenu koju će morati podnijeti. Želim im da odrastaju pune ljubavi prvo prema  sebi, a onda i za sve druge. Sve radi mila moja iz punog srca, uči, druži se, obavljaj svakodnevne poslove. I molim te, radi dobre stvari, da poput domina pokrenemo lavinu ljubavi i dobrote.

Ti si okrenula moj svijet, mama zauvijek stoji pokraj tebe."
 

________________________________________________________

Aida Redžepagić i kćer Fatma


”Smatram da je najbolja lekcija koju mogu naučiti svoju kćerku da su iskustva i ljudi najveća vrijednost u životu. 

Ne postoji univerzalan recept za dobro roditeljstvo, ali razgovarati neumorno i otvoreno o svemu je svakako nepogrješiv put.”
 

***
Foto: Privatna arhiva

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno