JLAN je novi bh. brend sa slow fashion filozofijom i bezvremenskim komadima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

JLAN je novi bh. brend sa slow fashion filozofijom i bezvremenskim komadima

Tekst:

Ana Rotim

MODNE VIJESTI
15.9.2022.

Uzbudljivi svijet mode redovno ponudi zanimljivi brend koji veoma brzo osvoji srca brojnih dama, a ovog puta našu pažnju ukrao je jedan na domaćoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, posljednjih dana otkrili smo jedinstven, ali i po mnogo čemu zanimljiv slow fashion bh. brend – JLAN čiji artikli izgledaju nešto drugačije od onih klasičnih. Činjenica da se radi o bezvremenskim komadima jednostavnog kroja, napravljenih od organskih materijala oplemenjenog nježnim neutralnih bojama probudila je u nama želju da saznamo nešto više o samom brendu. Stoga, ovog puta našu rubriku Moda začinili smo spomenutim brendom, čija je dizajnerica Đejlan Bajtarević za naše uredništvo otkrila brojne zanimljivosti koje donosimo u nastavku.

Možete li nam reći riječ više o samom brendu, te kako je nastao?

JLAN brend nastao je iz velike ljubavi prema modi i umjetnosti. Od samog djetinjstva moda je bila moja ljubav, a umjetnost najbolji način izražavanja kreativnosti i radoznalog duha. JLAN sam sanjala godinama, i evo ga, nakon dugotrajnog istraživanja, učenja, planiranja, upornosti i vjere u sebe (što mislim da je jedan od ključnih faktora, ako imamo pokriće za određenu ideju) - tu smo, na početku jednog dugog puta potpomognutog nepokolebljivom željom, vjerom i ljubavlju. Ime brenda nastalo je iz moga imena, s naglaskom na elemente koji se poklapaju sa samom misijom brenda. JLan - J (Džej) kao dio moga imena i Lan kao jedan od najboljih prirodnih materijala (za ljude, ali i za prirodu). JLAN ili u prevodu: gazela.

Gazela oslikava gracioznost i eleganciju, ono što JLAN želi predstaviti kroz jednostavnost i bezvremenski stil. JLAN percepcija gracioznosti i elegancije izostavlja neudobnost i osjećaj nelagode, zapravo taj stil se živi i ne podrazumijeva uvijek i samo glamur. Što ide u prilog glavnih karakteristika gazele, a to je da su brze i snalažljive, baš poput JLan žene.

Kako biste opisali vaš brend?

Kvalitet, udobnost, višenamjenski, bezvremenski komadi, izvorna ljepota u svakom smislu naši su glavni aduti. Naša autentičnost krije se u jednostavnosti.

Također bih istakla to da je jedan od važnih dijelova misije brenda podići svijest o očuvanju životne sredine i značaju prirode za sve nas. Slow fashion i održiva moda naš je izbor, a to implementiramo i kroz same proizvode trudeći se da imamo minimalnu količinu otpada. Pored toga, proizvode isporučujemo u ruksak vrećicama kreiranim ZERO WASTE metodom koja podrazumijeva korištenje materijala u potpunosti, bez otpada. Što se tiče izbora materijala, fokus je na korištenje lanene tkanine, koja je jedna od najprihvatljivijih za ljude, ali i za prirodu, a o tome govore podaci da jedan hektar lana godišnje apsorbira 3,7 tona CO2, za uzgoj je potrebno jako malo vode, a za preradu nije potrebno korištenje hemikalija.

Što je bila inspiracija za prvu kolekciju?

Inspiracija za prvu kolekciju je Jordan. Zemlja pustinje i mora, fascinantnih znamenitosti i impresivne prirode. Kako bi sve to bilo slikovito prikazano, pored odabranog lanenog (prirodnog) materijala, zemljanih boja i morskog uzorka, praktičnih, udobnih i prozračnih modela, kolekciju smo odlučili fotografisati na turističkoj lokaciji Pješčanih piramida u Foči koje su fascinantan prirodni fenomen, a sama lokacija svojim prirodnim ljepotama i bojama podsjeća na Jordan.

Možete li izdvojiti omiljeni komad iz kolekcije?

Teško je izdvojiti omiljeni komad ove kolekcije, najviše iz razloga jer sam dizajnirala sve ono što i sama želim da nosim, a nisam mogla da nađem na našem tržištu. Cijela kolekcija rađena je od italijanskog lana koji pruža najugodniji tretman tijelu, a boje i modeli pružaju prostor da komade iskoristite maksimalno i za najrazličitije prilike u zavisnosti od toga kako ih kombinujete. Dakle, daleko od brze mode i nesmotrene kupovine.

Gdje Bonjour.ba čitateljice mogu kupiti vaše proizvode?

Proizvodi su dostupni na Instagram profilu @jlan.fashion i na Facebook stranici J L A N gdje naši kupci mogu dobiti sve željene informacije i izvršiti samu kupovinu.


* * *
Foto: Maja Topčagić 
Modeli: Berina Hasanbegović i Emira Bošnjak

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno