TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.8.2020.
Veganski, bezglutenski, no-bake, kremast i bogat aromama… ovo je savršen uvod u brz i lagan recept od samo 4 sastojka koji će razveseliti vaše nepce.
Idealan je odabir kada imate iznenadne goste, želite se zasladiti na kraju radnog dana ili jednostavno, pripremiti poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj.
Recept smo pronašli na blogu The Little blog of vegan, a detaljne korake pripreme donosimo u nastavku.
Sastojci:
Biskvit:
Čokoladni nadjev:
Po želji:
karamela sos
čokoladne mrvice
Priprema:
Prekrijte posudu za tart papirom za pečenje. Kekse usitnite u blenderu dok ne postanu mrvice. Dodajte otopljeni maslac/margarin i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Prespite smjesu u posudu za pečenje tarta.
Stavite kokosovu kremu u lonac srednje veličine. Koristite samo gustu bijelu kremu i ocijedite eventualni prozirni tekući dio. Lonac s kremom stavite na srednje jaku vatru i kuhajte dok ne proključa. Dodajte tamu čokoladu, ostavite par minuta i zatim dobro promiješajte. Prelijte nadjev preko tarta i stavite u zamrzivač 2-3 sata.
Foto: foodess.com
Po želji, prilikom posluživanja prelijte karamel sosom i čokoladnim mrvicama.
Za više ukusnih recepata posjetite foodess.com, kao i thelittleblogofvegan.
***
Naslovna fotografija: foodess.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!