Bezglutenski čokoladni tart od samo 4 sastojka koji se ne peče!
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETVeganski, bezglutenski, no-bake, kremast i bogat aromama… ovo je savršen uvod u brz i lagan recept od samo 4 sastojka koji će razveseliti vaše nepce.
Idealan je odabir kada imate iznenadne goste, želite se zasladiti na kraju radnog dana ili jednostavno, pripremiti poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj.
Recept smo pronašli na blogu The Little blog of vegan, a detaljne korake pripreme donosimo u nastavku.
Sastojci:
Biskvit:
- 200 g digestive keksa
- 6 žlica maslaca/margarina bez mlijeka
Čokoladni nadjev:
- 300 g tamne čokolade
- 400 ml kokosovog vrhnja
Po želji:
karamela sos
čokoladne mrvice
Priprema:
Prekrijte posudu za tart papirom za pečenje. Kekse usitnite u blenderu dok ne postanu mrvice. Dodajte otopljeni maslac/margarin i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Prespite smjesu u posudu za pečenje tarta.
Stavite kokosovu kremu u lonac srednje veličine. Koristite samo gustu bijelu kremu i ocijedite eventualni prozirni tekući dio. Lonac s kremom stavite na srednje jaku vatru i kuhajte dok ne proključa. Dodajte tamu čokoladu, ostavite par minuta i zatim dobro promiješajte. Prelijte nadjev preko tarta i stavite u zamrzivač 2-3 sata.
Foto: foodess.com
Po želji, prilikom posluživanja prelijte karamel sosom i čokoladnim mrvicama.
Za više ukusnih recepata posjetite foodess.com, kao i thelittleblogofvegan.
***
Naslovna fotografija: foodess.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović