TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 9.7.2021.
Naših preporučenih 7 čaša vode dnevno nekada nije dovoljno da se tijekom vrućih ljetnih dana dodatno osvježimo. Zato rado biramo mocktails koji svojim spojem okusa i sastojcima donose val osvježenja.
Dostupnost raznih svježih voćki, kao i uvijek zabavni sastojci kao što su mineralna voda i začini poput mente, ružmarina ili lavande vode naše okusne pupoljke na sasvim nova putovanja.
Osim što su izuzetno ukusni i osvježavajući, mocktails izgledaju odlično i iskustvo uživanja u piću pretvaraju u poseban doživljaj. Tako će ispijanje mocktailsa u pauzi od posla ili na terasi predvečer vrlo lako postati novi omiljeni ritual.
Foto: Unsplash
Kako i vi možete sa sastojcima dostupnim i u obližnoj trgovini napraviti osnažujući mocktail za vas, ali i vaše društvo i obitelj, otkrijte u nastavku.
Margarita sa lubenicom
Sastojci:
Priprema:
U blenderu smiksajte lubenicu dok ne dobijete 4 šalice pirea od lubenice. Dodajte sok limete i nastavite miksati. Smjesu ulijte u 4 visoke čaše i u čaše dodajte mineralnu vodu. Inspiraciju za recept pronašli smo na ovoj stranici.
Foto: Unsplash
Mocktail sa narančom i mentom
Sastojci:
Priprema:
Miješajte sok od naranče, sok od limuna, vodu i šećer u visokoj posudi dok se šećer ne otopi. Dodajte kriške naranče, mentu i kocke leda. Na vrh dodajte mineralnu vodu. Inspiraciju za ovaj mocktail pronašli smo na ovoj stranici.
Foto: Unsplash
Limunada sa lavandom
Sastojci:
Priprema:
Pomiješajte vodu i med i zagrijte ih dok tekućina ne zavrije. Zdrobite pažljivo lavandu i dodajte ju u tekućinu te sklonite smjesu sa vatre. Pokrijte smjesu i stavite ju na hlađenje na dva sata. Nakon toga, protisnite smjesu kroz cjedilo, dodajte limunov sok i led te uživajte. Inspiraciju za recept pronašli smo na ovoj stranici.
Foto: Unsplash
Mocktail sa jagodom, đumbirom i narančom
Sastojci:
Priprema:
Da biste napravili sirup, stavite sve sastojke u malu posudu na laganu vatru. Pustite da zavrije, a zatim pustite da krčka oko pet minuta, dok tekućina koja okružuje voće ne postane svijetlo ružičasto-crvena.
Neka se sirup hladi 5 minuta, a nakon toga ga protisnite kroz cjedilo i ostavite na sobnoj temperaturi. Ukoliko želite, možete si odmah servirati mocktail tako da stavite sirup na dno čaše i zalijete ga sa mineralnom vodom. No, možete i sirup spremiti u hladnjak i svoj mocktail napraviti kasnije. Inspiraciju za ovaj mocktail recept pronašli smo na ovoj stranici.
Foto: acalculatedwhisk.com
***
Naslovna fotografija: @themindfulmocktail
Tekst: Marija Perić
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!